דו"ח: במרכז חיים 8 שנים יותר מבפריפריה
דו"ח ראשון על אי-שוויון בבריאות בישראל מעלה: תושבי המרכז חיים בממוצע שנים יותר מבפריפריה, נשים לא משכילות שמנות יותר ומתות פי 5 ממחלות לב מנשים משכילות, והנגישות לכירורגיה במרכז - גבוהה פי 10
"אסור שתוחלת החיים בפריפריה תהיה נמוכה מזו שבמרכז": כך אמר היום (ג') סגן שר הבריאות יעקב ליצמן, בכנס של משרד הבריאות בנושא התמודדות מערכת הבריאות עם אי השוויון. עוד אמר כי "מערכת הבריאות עושה עבודה טובה אך לא נותנים את המשאבים במקומות הנכונים". הדו"ח הראשון שמפרסם משרד הבריאות בנושא אי שוויון בבריאות והשלכותיו מוכיח שוב שעדיף להיות עשיר, תושב המרכז ומשכיל, שכן שיעורי התחלואה בקבוצה זו נמוכים בהרבה.
ברעננה חיים יותר מבנצרת
לפי הדו"ח, בשני העשורים האחרונים גדל הפער בין תמותת נשים לא משכילות ממחלות לב וכלי דם: תמותה זו היא כיום גבוהה פי חמש מאשר
תמותת נשים משכילות.
בעלי השכלה נמוכה סובלים גם יותר ממוגבלות פיזית: בקרב בעלי השכלה של 13 לימוד ומעלה שיעור המוגבלים הוא 12%, לעומת שיער המוגבלות בקרב בעלי תשע שנות לימוד או פחות, העומד על 40%.
הפער בתוחלת החיים מגיע לשמונה שנים בין הפריפריה למרכז. תוחלת החיים הגבוהה ביותר נמצאה ברעננה (83.7 שנה) לעומת נצרת (75.7). ההבדלים מצטמצמים בין ערים גדולות יותר, אך הפער נשאר; כך לדוגמה תוחלת החיים ברמת גן היא 80.7 שנה ובבאר שבע - שלוש שנים פחות.
גם לתעסוקה יש קשר לפערי בריאות. כך למשל, נשים מובטלות סובלות פי שניים מבעיית עודף משקל מאשר נשים עובדות. מובטלים סובלים פי שלוש ממחלות לב, יתר לחץ דם וסוכרת.
עוד דוגמה לפערי בריאות נוגעת לטיפות חלב מגזר הבדואי: בין 30 ל-40 תחנות טיפת חלב במגזר עומדות סגורות, בשל היעדר כוח אדם להפעיל אותן. כדי לפתור בעיה זו משרד הבריאות מקיים קורס להכשרת אחיות מהמגזר הבדואי.
גם הנגישות הפיזית למרפאות ולרופאים מקצועיים אינה שווה: מחקר חדש מצא פער שהגיע לפי חמש בזמינות שירותי רפואת נשים - לרעת היישובים החלשים. בכירורגיה הבדלי הזמינות היו פי עשר ובקרב רופאים פנימאים הגיעו הפערים לפי 30. בנוסף, שיעור הרופאים המועסקים בצפון ובדרום הוא נמוך בהשוואה ליתר המדינה וכך גם המצב בתחום מיטות האשפוז. "ערים עשירות מתאפיינות בשיעורי תמותה נמוכים יותר, בתחרות רבה יותר בין הקופות, ובזמינות גבוהה יותר של רופאים, במיוחד ברפואה שניונית (רפואת מומחים- מ.י)", מציין הדו"ח.
ליצמן מבטיח: נוזיל התרופות
משרד הבריאות מבצע בימים אלו כמה צעדים לצימצום הפערים. אחד מהם יחייב בתי חולי וקופות חולים להציע למטופלים שירות בשפתם: ערבית, רוסית, אמהרית או אנגלית.
ד"ר רוני גמזו, מנכ"ל משרד הבריאות, אמר: "בכוונתנו להקצות לנושא צמצום אי השוויון בבריאות משאבים נוספים, הן תוספתיים והן מתוך מקורות המערכת".
כך למשל, לאחרונה הודיע משרד הבריאות שיתגמל את קופות החולים בסכום של 160 מיליון שקלים על השקעה בפריפריה ובכל אחת מהשנים הבאות יקצה המשרד 20 מיליון שקלים לקופות שיעמדו ביעדים של צמצום אי השוויון.
צעדים נוספים הם תוספת של מכשירי MRI, תוספת תקציב של 60 מיליון שקלים לפריפריה, תוספת מיטות אשפוז בפריפריה, במסגרת תוספת המיטות עליה סוכם עם משרד האוצר.
בנוסף, חזר סגן שר הבריאות יעקב ליצמן על הבטחתו כי בתוך כחודש וחצי יגיש משרד הבריאות תוכנית שמטרתה להוזיל את תשלום ההשתתפות העצמית עבור תרופות. סגן השר ציין כי בכוונתו להפחית את ההשתתפויות העצמיות ברכישת תרופות עבור כל האכלוסייה ולא רק עבור קשישים או ילדים.