שתף קטע נבחר

 

הצעה: כל המידע על פנסיה - במאגר אחד

בעתיד תוכלו אולי להיכנס למשרדו של היועץ הפנסיוני ולקבל מיד את כל המידע על ההפקדות שלכם לאורך השנים בקרנות השונות. משרד האוצר מציע לייסד מערכת סליקה פנסיונית, כמו שיש לבנקים ולבורסה. חברי הכנסת חוששים לאשר את החוק מחשש שמידע רפואי יהיה חשוף לעיני כל

סוף לבלגן בקרנות הפנסיה? משרד האוצר מציע, במסגרת חוק ההסדרים, להקים מערכת סליקה פנסיונית כתשתית משותפת של מערכות החיסכון הפנסיוניות הנפרדות (קרנות פנסיה, קופות גמל וביטוח מנהלים). המערכת תפעל בדומה למסלקות הבנקים והבורסה. היא נועדה למלא את החלל הקיים במנגנון שייעל את השירות לטובת החוסכים, הגופים הפיננסיים, הסוכנים והיועצים הפנסיוניים, שרובם פועלים בערוצים נפרדים ולא פעם מרחפים ביניהם.

 

הממונה על שוק ההון, הביטוח והחיסכון באוצר עודד שריג, הציג היום (ד') את מתווה המערכת בוועדת העבודה והרווחה. הוועדה תמכה בעצם הרעיון אולם הנוכחים בדיון העדיפו לפצל את הנושא מחוק ההסדרים למסלול החקיקה הרגיל כדי לעבד אותו ביסודיות ולא כדי להרוג אותו. היו"ר ח"כ חיים כץ (ליכוד) אמר כי "הצעת האוצר מלאה חורים. יתכן שלא נספיק להשלים את החקיקה לפני סוף דצמבר".

 

שריג הדגיש כי המערכת חיונית כעת במיוחד לאחר הנהגת חוק חובת החיסכון הפנסיוני. הוא אמר כי במצב הקיים החוסכים לא יכולים לקבל בשליפה מידע מלא ואמין על כל חסכונותיהם, אם החליפו מקום עבודה וחסכו בקרנות שונות. הקושי נובע מהפערים הטכנולוגיים בין מנגנוני הגופים השונים ובלוחות הזמנים של העברת המידע ובגלל הטפסים השונים שבשימוש הגופים.

 

לדבריו, מצב זה מקשה על הבנקים להיכנס למערך הייעוץ הפנסיוני ללקוחותיהם. עד כה מקבלים יעוץ כזה רק 150 אלף איש. גם המעט הזה לא נהנים מייעוץ אובייקטיבי כשתמונת המידע חלקית ועלולה להיות מגמתית. המסלקה תעניק לשוק מכנה משותף טכנולוגי, שיאפשר שליפת מידע אישי וניוד כספים מהירים, ובכך תגביר את השקיפות בניהול החסכונות הפנסיוניים.

 

שריג ציין כי שליפת מידע על לקוח בידי צד שלישי תיעשה אך ורק בהסכמת הלקוח. "המערכת תהיה צינור ולא מאגר מידע", הוא ביקש להרגיע את חברי הוועדה שהעלו מיד את החשש מזליגת מידע רגיש, רפואי ואחר, לגורמים לא רצויים. לדבריו, משך הזמן שהמידע יישמר במערכת הוא נזיל אך לא יעלה על שנה. השמירה תהיה לצורך יישוב מחלוקות.

 

"בכל מקרה", הבהיר שריג, "המסלקה תפעל תחת פיקוח אגף שוק ההון באוצר והממונה יהיה רשאי לחייב כל מוסד בעל רישיון לחיסכון פנסיוני לפעול אך ורק באמצעות המסלקה. בפיקוח הממונה יהיו גם דמי השימוש, אבטחת המידע ושמירה על חובת האמון ללקוחות". לדבריו לא חייבת לקום רק מסלקה אחת. מסלקה לחיסכון לטווח ארוך כבר מתוכננת בשותפות של יצרנים ומפיצים של מכשירים פנסיוניים.

 

הצהרות שריג לגבי אבטחת המידע לא הרגיעו את חברי הוועדה. "מידע הוא כוח", אמר ח"כ חיים אורון (מרצ). "לא מדאיג אותי שבמערכת יהיה מידע על מחלה שלי כמו שבעלי עניין במחלה ידעו עליה". הוא וח"כ שלי יחימוביץ (עבודה) הציעו שחוק המסלקה לא יאושר במלואו אלא בשלבים. כל שלב לתקופת ניסיון, כדי להבטיח שיהיו חומות להפרדה ולאבטחת המידע. בינתיים, אמרו, אפשר להסתפק בתקנון האחיד.

 

"לא רציני שמקימים את המערכת בחופזה בחוק ההסדרים", אמרה יחימוביץ המודאגת מאוזלת ידו של הציבור להתמודד עם מערכות דומות. "למדתי מהניסיון לא לסמוך על הרגולציה. גופים פרטיים שישלטו במידע ירכזו כוח בעייתי שיאיים על הפרטיות". 

 

אבל למנכ"ל איגוד הבנקים משה פרל אצה הדרך. "אנחנו מחכים שנים למסלקה הזאת. בלעדיה לא ניתן להגשים את חזון הפנסיה לכל אזרח. היום ההחלטות איפה להשקיע את החיסכון אינן של החוסך אלא של המעסיקים שלו שפועלים בהשפעת גורמים חיצוניים.

 

ח"כ כץ קיצר את הדיון הראשון מחוסר זמן. "נקיים על החוק עוד הרבה ישיבות ונראה אם ניתן לקדם אותו בלוח הזמנים הקצר", אמר, "אני לא רואה בחוק הזה אילוץ דחוף ודרמטי הקשור לתקציב".
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפנסיה תעלה למחשב
צילום: Index Open
מומלצים