קצין בכיר ל-ynet: הפלת החוק תקל על השתמטות
זמן קצר אחרי שהכנסת דחתה ברוב קולות את הצעת החוק שאמורה הייתה להקשות על מתחזות להשתמט מטעמי דת, האשימו בצה"ל כי לצבא לבדו אין יכולת להתמודד עם התופעה: "זרקו את הטיפול בסוגיה על הצבא, אין לנו כלים לכך"
הצבעת הכנסת נגד הצעת "חוק המשתמטוֹת" והפלתה אחר-הצהריים (יום ד') על-ידי הממשלה בקריאה טרומית התקבלה באכזבה רבה בשורות הצבא, שם הגבירו בשנים האחרונות את המאמצים להילחם בתופעה. קצין בכיר בצה"ל הביע חשש כי הדבר רק ירחיב עוד יותר את מימדי התופעה שבה זוכות בנות לפטור משירות צבאי תוך התחזות לדתיות.
"המאבק בנושא הזה אינו רק של צה"ל, אלא של החברה כולה", הבהיר הקצין בשיחה עם ynet. "זהו גם מאבקם של נבחרי הציבור. העובדה שהמצב נשאר כפי שהוא עלולה רק להקל את הדרך להשתמטות, שכבר כיום אלפי נערות עושות בה שימוש ציני".
הצעת החוק שנדחתה ביקשה להבטיח כי נערה המבקשת פטור משירות צבאי בטענה שהיא מנהלת אורח חיים דתי תחויב להמציא אישורים שיעידו כי היא לומדת במוסד דתי. הקצין הביע תמיכה בדרישה , ואמר כי אם היה הדבר היה תלוי בו - הוא היה מאפשר רק לבנות אולפנא לבקש פטור מגיוס מטעמי דת.
"כיום, אין לנו כלים משמעותיים לטפל גם במתחזות", הוא הסביר. על-רקע דחיית ההצעה, הביעו בצה"ל תרעומת על כך שהכנסת "זורקת באופן לא אחראי את הטיפול בסוגיה על הצבא". הקצין אמר כי "אם החוק היה מתקבל ויוצר רף חדש להצהרות בנושא אורח חיים דתי, זה יכול היה לצמצם את מימדי ההשתמטות. במצב שנוצר עכשיו, זה רק יחדד את הסדקים במודל 'צבא העם', שכבר ממילא קיימים".
בהצבעה בכנסת התנגדו להצעת החוק 51 חברי כנסת, לעומת 28 שתמכו בה. סגן שר הביטחון, מתן וילנאי, הצביע בניגוד לעמדת הקואליציה ותמך בהצעת החוק. בליכוד אמרו כי בימים אלה מנוסחת הצעה ממשלתית חלופית בנושא.
בקדימה תקפו בחריפות את אופן הצבעת הקואליציה ואמרו כי "מדובר בביזיון". בהודעה מטעם הסיעה נכתב כי "ממשלת נתניהו מעבירה מסר שטוב להשתמט בעד ארצנו".
לעומת זאת, יו"ר הקואליציה זאב אלקין אמר בתגובה כי "יש הצעת חוק ממשלתית בעניין שנידונה, ולכן קדימה פועלת ממניעים פוליטיים ולא כדי לצמצם באמת את התופעה".
שר הביטחון, אהוד ברק, נעדר מההצבעה - וכך גם רוב חברי הכנסת של ישראל ביתנו. ח"כ ישראל חסון מקדימה אמר ל-ynet כי "חברי הכנסת של הקואליציה התנהגו כמו סמרטוטים. הצעת החוק הממשלתית נמרחת כבר חודשים ארוכים ומי שמנסה לקבור אותה זה ש"ס בעזרת נתניהו".
הצעות חוק קודמות ברוח זו שירדה מהפרק אחר-הצהריים לא זכו לתמיכת הכנסת כבר כמה פעמים. בקרב הסיעות החרדיות האשימו כי מדובר בפגיעה נוספת בסטטוס קוו, ובניסיון להכביד על בנות שמטעמי דת מבקשות שלא לשרת בצה"ל.