שתף קטע נבחר

 

החזאי אורי בץ: "החורף היבש ביותר מאז 1860"

בחודש האחרון ירדו 7 מ"מ של גשמים בירושלים - בהשוואה לממוצע של 60 בשנים עברו. בקיבוץ איילון ירדו מ-145 ל-16. בחרמון עומדים על 0 עגול. "השנה הזו הולכת להגדיר מחדש את המושג שנת בצורת", אומרים מומחים. גשם? אולי אם יהיה נס חנוכה. תחזית פסימית

החזאי המיתולוגי קובע: ישראל כולה הפכה השנה לארץ השמש הנצחית. "לא הייתה שנה קיצונית כזו", אומר בשיחה עם ynet החזאי המיתולוגי מהשירות המטאורולוגי. בעבר חווינו חודשים שחונים, אך עכשיו היובש היסטורי: "מצב כזה, בו אין כלל גשם לא בחודש אוקטובר ולא בחודש נובמבר לא התרחש במחוזותינו לפחות 150 שנה, משנת 1860, אז פתחו פה את התחנה המטאורולוגית".

 

חורף תשע"א אמנם לא התחיל, אבל הוא מסתמן כאחד השחונים במאות האחרונות, וגם מומחי מזג האוויר מיואשים. לצד העצב, בץ לא מסתיר את התרגשותו מהשנה המטורפת: "נכון לרגע זה המצב קיצוני מאוד. עד 8 בדצמבר אני לא רואה גשם, אולי טפטוף קל, וגם אז לא בטוח כלל שנזכה לגשם".


היום בחוף בתל-אביב. "גשם?! מה זה גשם?!" (צילום: ירון ברנר)

 

בץ הירושלמי נותן את עיר הבירה, בה ממוצע הגשמים לחודש נובמבר עומד על 60 מילימטרים, כדוגמא למצב הקשה. "היו רק שנים ספורות במאה השנים האחרונות בהם ירדו בבירה 0-6 מילימטרים בנובמבר.

לא רק שהשנה נכנסה לקטגוריה הזו, אלא שהשנה אוקטובר ונובמבר יחד לא עברו את הכמות הזו", אמר בץ. הוא ציין כי מה שעוד יותר מייחד את השנה הינה הצטברות של מקרי קיצון מבחינה אקלימית: "ככל הידוע לי, זו הפעם ראשונה שבנובמבר יש כל כך הרבה שרבים, שיש שישה לילות ערפל עוקבים, והחום שובר שיאים גם הוא בחודש הזה. לא הייתה שנה קיצונית כזו".

 

חלומות על שלג בתל אביב 

"המצב עצוב נורא", מצטרפת לאווירה הפסימית ד"ר הדס סערוני, מומחית לאקלים מאוניברסיטת תל-אביב. "אנחנו שוברים שיאים מכמה כיוונים, ומגיעים לערכים הקיצוניים ביותר להיעדר גשם ב-70 שנים האחרונות. לצערי שנים שהתחילו ככה גם נגמרו כחורפים יבשים". עם זאת, היא השאירה פתח לתקווה, לפחות לתושבי תל אביב: "היו מקרים קיצוניים שחורפים כאלה הסתיימו בטוב, בהם חורף 1950 המוכר, השלג המפורסם בתל אביב בפברואר".


בלי סיפון ומעקה. גם בחנוכה יהיה אפשר ללכת לים (צילום: ירון ברנר)

 

ד"ר סערוני הציגה את הנתונים המאכזבים של החודשים האחרונים. מהשירות המטאורולוגי נמסר, כי בתל אביב הממוצע מתחילת העונה עד סוף נובמבר הוא 120 מילימטר, והשנה עד היום ירדו 5 בלבד. בכפר גלעדי, אחד המקומות הגשומים ביותר בארץ,

 הממוצע עומד על 126 מילימטר ועד היום ירדו 38. המצב קיצוני במיוחד במישור החוף והשפלה, כאשר בקיבוץ איילון, בו הממוצע עומד על 145 מילימטר, ירדו עד היום 16 בלבד. בבירה, כמו שציין בץ, ירדו 6 מילמטרים בלבד - לעומת 77 בממוצע במהלך השנים.  

 

גם צחי וקסלר ממרכז החיזוי "מטאו טק" נדהם מהמספרים. "השנה הזו הולכת להגדיר את המושג שנת בצורת מחדש, ייתכן שאנחנו נתפלל לשנת בצורת בה יורדים עד 70 אחוז גשם מהממוצע".לדבריו, בשנים האחרונות אמנם דובר על יובש, אך השנה שעברה לשם השוואה, התחילה בסערה: "ירדו כאן עד כה רק 5 עד 10 אחוז מכלל הגשם שאמור לרדת עד סוף נובמבר. אפילו ברמת הגולן, בתחנת אורטל ירדו 28 מילימטר, כחמישית מהממוצע בסוף נובמבר בדרך כלל".

 

"אין חוקיות"

"אנו רואים את התמונה הזו בצורה מאוד חריגה, בעיקר לצד רצף הימים שהטמפרטורות בהם גבוהות מהממוצע", אומר וקסלר, "כל חודש נובמבר עומד להסתיים עם 0 מילימטר ברוב התחנות בארץ - גם בחרמון. זה אולי קרה בעבר, אך כשזה מצטרף לאוקטובר שהיה מאוד יבש, התמונה עגומה עוד יותר".  

 

אז מתי בכל זאת נזכה לקצת גשם? "אולי אולי אולי... לקראת סוף חנוכה, בסביבות 8 בדצמבר", חזרו

על אותו משפט שלושת מומחי מזג האוויר. "גשם?! מה זה גשם?! כרגע אני רואה רק החמרה בחום לקראת ראשית חנוכה", הוסיף וקסלר והסביר כי גם התחזית לגשם בסוף החג מתבססת על תחזית ארוכת טווח שקשה לסמוך עליה: "תתפללו לנס סוף חג החנוכה, יש לזכור שאין כאן חוקיות וייתכן שבעוד כמה שבועות מערכת תרדוף מערכת". יחד עם זאת, הוא הודה כי "הסיכוי שהשנה תהיה טובה הולך ופוחת". 

 

"העובדה שהטמפרטורות גבוהות מאוד יחסית לממוצע, בערכים של ספטמבר ואוקטובר, לצד ערפל של כמה לילות שיותר אופייני לאביב וראשית הקיץ, מביאה לכך שהיעדר הגשם מחמיר מאוד את מאזן המים, הוא מגביר את ההתאדות, יוצר בעיה לחקלאות ולזריעה וכן לכנרת", סיפרה ד"ר סערוני והסבירה כי גם גשם מאוחר, יהיה מאוחר מדי. גם בץ מצטרף לתחזית הקשה: "אפילו אם יהיו כאן סופות ושטפונות זה לא יכסה את הגרעון של נובמבר ואוקטובר, ומה שירד כבר התייבש בשרבים שהיו כאן". 


מתי יבוא הגשם? גם השדות יבשו (צילום: חגי אהרון)

 

ומה חוזים לנו בעולם מבחינת מודלים סטטיסטיים עונתיים? אין אחידות

דעות, אך מסתבר שדווקא האירופים לצדנו הפעם. בעוד השירות המטאורולוגי בארץ דיבר על שנה מעט יבשה מהממוצע, המודל האמריקני רואה אצלנו חורף יבש לגמרי, ואילו המודלים בריטי והאירופי, רואים אצלנו חורף גשום.

 

המצב הקשה לא נעלם גם מעיני הרשות הממשלתית למים ולביוב, האחראית על הקצאת המים המופקים בישראל. ברשות הסבירו בשיחה עם ynet כי המציאות מחייבת צעדים חריפים: "בשבוע הבא נציג בפני הממשלה תוכנית חירום מקיפה, ולאחר מכן היא תובא לידיעת הציבור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החום שובר שיאים, גם בנובמבר
צילום: ירון ברנר
ד"ר הדס סערוני. "בעיה לחקלאות"
זיכרון רחוק. שטפון בגעתון, ינואר 2010
צילום: חגי אהרון
שדה יבש בצפון
צילום: חגי אהרון
מומלצים