איך אומרים מאיר לוי בסקוטית? כך שובתים באמת
השופטים הסקוטים מאסו מהביקורות שספגו, ובצעד חריג החליטו להשבית את משחקי הליגה. פולין, פורטוגל וישראל היו היחידות שהסכימו לסייע בשליחת שופטים. בכיר ל-ynet: "אולי אלה שטסים לא מבינים במה הם פוגעים"
סליחה, כאן שביתה. אחת הביקורות על הציבור הישראלי במשך שנים, היתה ותהיה חוסר החשק לקום ולהתארגן כשצריך. אין מה לעשות, האזרח הישראלי פשוט לא יודע לקום ולמחות בצורה מאורגנת כשפוגעים בו. מעלים מיסים? שותקים. מחירי הדירות מטורפים? שותקים.
פעם אמרו שהציבור מטומטם ולכן הציבור משלם וכשרואים שביתות מאורגנות כמו זו שהיתה בצרפת השנה על העלאת גיל הפנסיה, נותר רק לקנא (אלא אם אתם חברים בהסתדרות של עופר עיני כמובן). איך כל זה קשור לכדורגל? תחשבו על שופטים ותבינו לבד. השכר הזעום ביחס לעבודה הקשה, לא שווים לעתים את הביקורת ששופט מקבל ברגע שהוא עולה למגרש ושולף את המשרוקית בפעם הראשונה.
מאיר לוי. ישפוט את המילטון מול סט. מירן (צילום: אלי אלגרט)
אחרי מספר מקרים בהם ספגו השופטים הסקוטים ביקורת חריפה מדי, הם החליטו לעשות מעשה ולשבות. "ידענו איזה משמעות תהיה להחלטה הזו מצד האוהדים ולכן היא לא היתה קלה", נאמר בהודעה מטעם איגוד השופטים בסקוטלנד. "למרות זאת, אנחנו מאמינים כי מדובר בצעדים שהיינו מוכרחים לקחת על מנת לשים קץ לאלימות הקיצונים נגד שופטים".
"עסקים של שופטים הפכו למטרות"
נכון לעכשיו מדובר בשביתה של שבוע אחד בלבד, אך השופטים מקווים כי התקדים יעשה את הזעזוע הדרוש. התאחדות הכדורגל הסקוטית לא אהבה את ההחלטה, אך לא יצאה כנגדה והחליטה לפנות למספר התאחדויות כדי שיסייעו לה להמשיך ולקיים את המחזור הקרוב, על מנת ש'האוהדים לא ייפגעו'.
השופטים עצמם טוענים כי המצב החמיר, עד כדי כך שכמה מהם חששו לפגיעה פיסית בהם. "השופטים מרגישים את הסכין על צווארם וזה לא משפיע רק עליהם, אלא על המשפחות שלהם ועל העסקים האחרים שלהם", אמר השבוע קני קלארק, אחד משופטי העבר הגדולים ביותר בסקוטלנד. "עסקים של שופטים הפכו למטרות וחלקם קיבלו מיילים שאומרים - 'מדוע אתם מעסיקים את הבחור הזה?'
דווקא קבוצה כמו סלטיק, הפכה לחוד החנית בביקורת שלה כלפי שופטים בשתי העונות האחרונות. אחרי שהשופט דוגי מקדונלד הפך שריקה לפנדל לזכותה וביטל את בעיטת העונשין לפני מספר שבועות, החל גל הביקורות לשבור שיאים. סלטיק גילתה כי בבירור שנערך לו, מקדונלד נתן שתי גרסאות שונות לסיבה מדוע החליט להפוך את החלטתו.
"שורקים נגד סלטיק כי זה מועדון גדול"
יו"ר הירוקים, ג'ון ריד, קרא לפיטריו של מקדונלד, אחרי שזה כביכול שיקר והפך לשופט שבגד במקצועו. מקדונלד עצמו הודה כי שיקר, אך טען כי בסך הכל לקח החלטה שגויה עליה הוא מצר. זה לא הפריע למאמן סלטיק, ניל לנון, להאשים את הפסדי קבוצתו לגלאזגו ריינג'רס והארטס בשופטים.
החלוץ גארי הופר הגדיל לעשות, כשאמר ש"השופטים נגד סלטיק, כי מדובר במועדון גדול". בסקוטלנד קמה צעקה אחרי דבריו של קופר, שהוגדרו כמגוחכים. אחרי שאיגוד השופטים הודיע על שביתה, החלה דעת הקהל בסקוטלנד להשתנות והתמיכה באנשי המשרוקית, תפסה את מקום הסקפטיות כלפי המקצוע. פתאום דיברו על שכר לא הולם, ההתמקצעות וההתמודדות עם הקנטות בלתי פוסקות".
"חבל שזה הגיע לכדי שביתה, אבל באמת שהיו יותר מדי דיבורים על שופטים לאחרונה ואני לא חושב שזה דבר בריא", אמר מאמן מאת'רוול, מיקסו פאטלאיינן. "השופטים מרגישים את החבל על צווארם ועולים למגרש הרבה יותר לחוצים מבעבר. דברים כאלה עלולים להשפיע על ההחלטות שלהם ועל יכולתם. נקווה שימצאו לזה פתרון".
טוב שיש את ישראל
כמובן שמאחורי האימרות על כך ש'ההצגה חייבת להימשך' של ההתאחדות המקומית, עומד הרבה כסף שיילך לאיבוד במקרה של ביטול המשחקים (מחסויות, סוכנויות הימורים וכו') ובסקוטלנד קיוו שעמיתיהם האירופיים לא ישאלו יותר מדי שאלות וישלחו שופטים בהקדם האפשרי. לעומת איגודי השופטים באיסלנד ופולין (הסכימו תחילה, אך התחרטו ברגע האחרון), ששמעו על הנעשה בסקוטלנד וסרבו לשלוח את אנשיהם, היו כאלה שהסכימו.
אלי חכמון. שופט בליגת העל: "לא הייתי מסכים לנסוע" (צילום: אלי אלגרט)
מי הסכים? מלטה, פורטוגל וישראל כמובן. יריב טפר, מנכ"ל איגוד השופטים, שלח שתי רביעיות שכוללות את מאיר לוי (ישפוט את סט. מירן מול המילטון) ואלי חכמון (ישפוט את קילמרנוק מול אברדין) כשופטים ראשיים, את אורן בורנשטיין (עוזר השופט שנפגע מהקהל של מ.ס. אשדוד), דודו ביטון, אייל חתוכה ועמיחי מוזס כקוונים ואת דניאל בר נתן וחיים יעקב כשופטים רביעים. הבעיה היא שאף אחד בארץ, לא ידע מדוע הסקוטים שובתים.
"ביקשו מאיתנו לעזור ושמחנו לסייע", אמר טפר בראיון רדיו ל-BBC סקוטלנד אתמול. כשנשאל על שביתת השופטים הסקוטים, השתתק טפר במעט. נכון שמדובר בהתנסות חיובית עבור השופטים שלנו, ובלא מעט גאווה על כך שמחשיבים אותם כראויים לשפוט בליגות הבכירות של סקוטלנד, אבל האם זה שווה את המחיר?
תחשבו מה יקרה בפעם הבאה שמאמן, שחקן או אפילו אוהד יתקוף שופט ישראלי. האם האיגוד יוכל להשתמש בשביתה כאחד הכלים להביע מחאתו? לא בטוח. "אם הייתי יודע שהשביתה הגיעה כמחאה על היחס שמקבלים שופטים, לא הייתי מסכים לנסוע", אמר ל-ynet שופט בכיר שדווקא נשאר בארץ. "אולי אלה שטסו לא ממש מבינים את זה".