שתף קטע נבחר
 

קידוחי הגז במבחן: כמה שווה מאגר לווייתן?

דריכות בענף חיפושי הגז: בימים הקרובים צפויה להתקבל תשובה סופית לשאלה כמה גז יש בקידוח הימי לווייתן מול חופי חיפה. האם תהיה חגיגה או אכזבה? שאלות ותשובות

על רקע הסערה שעוררו המלצות ועדת ששינסקי למיסוי תגליות הגז והנפט, צפוי להתפרסם השבוע דו"ח שיקבע אם אכן מצוי מאגר גז טבעי ענק בקידוח הימי לווייתן בעומק 5,095 מטר מתחת לפני הים.

 

 

החברות השותפות בקידוח, בהן חברת דלק של יצחק תשובה והחברה האמריקנית נובל אנרג'י, צפויות לפרסם ממצאים ראשוניים, ואז נדע אם יהיה זה יום חג לאימפריית הגז הישראלית.

 

לפני כחודש וחצי הגיעה לחופי ישראל אסדת הקידוח סדקו אקספרס (Sedco Express), ובימים הקרובים יגיע הקידוח במבנה לשכבת המטרה, ותילקח בדיקה ראשונית משכבת הקרקע במטרה לאשר תגלית של גז.

 

לווייתן הוא כינוי למבנה גיאולוגי רחב שמשתרע על פני מספר רישיונות. רוב השטח הוא על רישיונות "רחל" ו"עמית". קידוח האימות – הקידוח הנוכחי שמצפים לתוצאותיו – נעשה ברישיון רחל, כ-135 קילומטר מערבית לחיפה.

 

מהו הקידוח שעושים עכשיו?

 

הקידוח המתבצע כעת הוא קידוח אימות (אקספלורציה). "על מנת לאשר תגלית גז על בסיס הסקרים יש לבצע קידוח למעמקים על מנת להגיע פיזית לשכבה אשר בה כלוא הגז", אומר דן הלמן, מנכ"ל הלמן-אלדובי קרנות נאמנות. קידוח האימות, שנקרא לווייתן 1, החל ב-17 באוקטובר 2010. הקידוח מבוצע באמצעות אסדת הקידוח סדקו אקספרס שנשכרה על ידי חברת נובל אנרג'י לצורך ביצוע השלב הראשון של הקידוח.

 

כמה עלה הקידוח הנוכחי ובמה הוא שונה מהבדיקה הקודמת?

 

עלות הקידוח הנוכחי מוערכת ב-150 מיליון דולר. לדברי הלמן, ההחלטה לצאת לקידוח בעלות של 150 מיליון דולר באה לאחר ביצוע של מספר סקרים כאשר המקיף שבהם היה סקר תלת-ממדי אשר החל בסוף שנת 2009. תוצאות הסקר התלת-ממדי הוצגו בתחילת יוני 2010 ואישרו את קיומו של מבנה גיאולוגי אשר מכיל גז בכמויות של 16 טריליון רגל מעוקב (כמעט כפליים מתגלית תמר) בהסתברות של 50%.

 

כיצד מתבצע הקידוח?

 

לקידוח לווייתן 1 שלושה שלבים: השלב הראשון של הקידוח הוא הגעה לעומק של 5,095 מטר מתחת לפני המים. עם הגעה לעומק הרצוי תבוצע בדיקה ראשונית אשר מטרתה לאשר כי יש גז כלוא במבנה. הגעת המקדח לשכבת המטרה צפויה בימים הקרובים. הודעה על אימות התגלית צפויה כמעט מיידית, אולם יש לזכור שהתוצאות מהשטח מועברות למטה חברת נובל אנרג'י בארה"ב ולא מגיעות ישירות לישראל. כלומר, השותפות הישראליות בקידוח תלויות באינפורמציה שאותה הן יקבלו מנובל.

 

החברות המעורבות בתהליך צפויות לדווח על אישור הסקרים הסיסמיים שבוצעו ולאשר תגלית בהיקף של 16 טריליון רגל מעוקב (TCF) לפחות. "בחודשים שלאחר מכן צפויים להתבצע מספר מבחנים שמטרתם לאשר את גודלו של המאגר, איכותו וכדומה. בהתבסס על שיטת עבודתה של נובל אנרג'י על בסיס התהליך שאותו חזינו עם תגלית תמר, קיימת אפשרות לדיווחים אשר יעדכנו את גודלו של המאגר ליותר מ-TCF 16", אומר הלמן.

 

יש סיכוי למצוא במאגר גם נפט?

 

השלב השני והשלישי של הקידוח בשכבת המטרה מיועד לחיפוש נפט בעומק של 5,800 מטר ו-7,200 מטר. לצורך כך, יחליפו השותפויות המעורבות בפרויקט את אסדת הקידוח סדקו אקספרס באסדה Pride North America.

 

מציאת נפט במים עמוקים בשטחי ישראל היא אופרה אחרת. בעוד גז משמש בעיקר להפקת חשמל, הנפט קל לשינוע וחיוני למגוון רחב של פעילויות. השלב השני והשלישי של הקידוח צפויים להתרחש רק בתחילת שנת 2011 כאשר אסדת Pride North America תסיים את פעולתה במצרים. יחד עם זאת, בעקבות תגלית הגז במצרים במים עמוקים ביום חמישי שעבר, ייתכן שלוחות הזמנים לשלב השני והשלישי יתעכבו.

 

מי הן השותפויות המחזיקות ברשיונות הנכללים בלווייתן?

 

ברישיונות אלו שותפות רציו עם החזקה של 15%, דלק קידוחים ואבנר עם החזקה של 22.7% כל אחת ונובל אנרג'י, המפעילה האמריקנית של הקידוח, המחזיקה 39.6% מהמאגר.

 

מה המשמעות לחברות המחזיקות במבנה ולמשק, אם אכן יתאמתו ההערכות?

 

להכרזה על לווייתן כתגלית משמעויות רחבות-היקף לחברות הפעילות בקידוח ולמשק. מבחינת החברות השותפות במאגר מדובר בפוטנציאל של גז בהיקף של עשרות מיליארדי דולרים. הכרזה על תגלית גז בלווייתן בימים הקרובים תזניק את מחירי החברות השותפות בקידוח. "הצד השני של אותו מטבע עלול להתרחש אם לא יימצא גז, ואז שוויו הכלכלי המשוער של לווייתן יהיה קרוב לאפס. מכיוון שלתגלית לווייתן ישנה השלכה רחבה יותר מאשר ברמת החברות המעורבות בו, הכרזה על תגלית תגרור את מרבית שוק ההון המקומי לעליות שערים רבות", אומר הלמן. חברות חיפושי הגז והנפט עשויות לזנק בשיעורים חדים, חלקן ללא הצדקה, שכן תגלית גז במים עמוקים אין בה בכדי להעיד על הימצאותם של גז או נפט ביבשה או אפילו במים הקרובים יותר לקו החוף.

 

הכתבה התפרסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אילוסטרציה
צילום: AFP
מומלצים