שתף קטע נבחר
 

אושרה חבילת הסיוע לאירלנד

קרן המטבע הבינלאומית, יחד עם הנהגת האיחוד האירופי, הגיעו להסכם עם ממשלת אירלנד: האירים יקבלו 85 מיליארד אירו, בריבית ממוצעת של 5.8% שאותם יחזירו בפרק זמן של 3.5 עד 7 שנים. 35 מיליארד אירו יוקדשו להצלת הבנקים באירלנד

ממשלתה מוכת החובות של אירלנד השלימה היום (א') את המשא ומתן עם קרן המטבע הבינלאומי והבנק המרכזי של אירופה והפכה למדינה השנייה ביבשת, אחרי יוון, שזוכה בחבילת סיוע.

 

מחיר הסיוע
"הממשלה גזרה על אירלנד חורבן" / סוכנויות הידיעות
העם האירי זועם. כדי לקבל את חבילת הסיוע שתוציא את המדינה מחובות, שבהם שקעה בעיקר בגלל מדיניות הבנקים, הציגה הממשלה קיצוצים קשים: המע"מ יעלה, עובדי מדינה יפוטרו, קצבאות ייחתכו, אך מס החברות יישאר נמוך. מאמר בסאן האירי: "הממשלה צריכה להיבעט החוצה בהקדם האפשרי"
לכתבה המלאה

 

שרי האוצר של מדינות גוש האירו השלימו את פרטי החוזה, שיעניק לאירלנד הלוואות בסך כולל של 85 מיליארד אירו, שמתוכם 35 מיליארד ייועדו להצלת הבנקים במדינה. התקווה היא שהלוואות אלו ימנעו את התפשטותו של המשבר הפיננסי באי לכל רחבי העולם וישיבו לשווקים את האמון במדינות האירו.

 

שיעור הריבית הממוצע על ההלוואות הללו עומד על 5.8% כאשר הריבית שתגבה קרן המטבע נמוכה יותר משיעור זה והריבית שייגבו מדינות אירופה גבוהה יותר. זהו שיעור ממוצע גבוה יותרמזה שמשלמת יוון על ההלוואות שהוענקו לה (5.2%). עם זאת, ממשלת אירלנד זכתה לפריסת תשלומים טובה יותר מזו שקיבלה ממשלת יוון והיא תוכל להחזיר את ההלוואות בפרק זמן של 3.5 עד 7 שנים. זאת, לעומת 3 שנים שניתנו ליוון.

 

בישיבה דחופה שקיימו בבריסל, דנו השרים גם בתקנות והנחיות חדשות שיסדירו את חבילות החילוץ שיינתנו בעתיד. מנגנון חירום חדש אמור להחליף את קרן הסיוע בגודל של 750 מיליארד אירו, שתוקפה אמור לפוג בשנת 2013. קרן זו הוקמה בחופזה לאחר שפרת המשבר ביוון, במאי 2010, ועד כה נראה שאין ביכולתה לעצור את אפקט הדומינו שנוצר כאשר מדינה אירופאית אחת נקלעת למצב שבו היא אינה יכולה לעמוד בהחזר החובות שלה.  

 

קואן אמר היום כי אמש התכנס הקבינט האירי כדי לאשר את חבילת הסיוע שעל פרטיה דנים נציגי ממשלת אירלנד עם נציגי הגופים המחלצים מה-18 בנובמבר. "אני צופה כי פרטי תכנית הסיוע לאירלנד יגובשו בפגישה זו" אמר קואן, "פרטי ההסכם יפורסמו בקרוב".

 

בכירים בהנהגת האיחוד האירופי מקווים כי הסיוע לאירלנד, יחד עם מנגנון החילוץ החדש, ישיבו למשקיעים את האמון בחוסנו של המטבע האירופי. בשבועות האחרונים חלה ירידה בערך האירו ובאגרות החוב של מדינות אירופיות מסוימות (כמו יוון, אירלנד, ספרד ופורטוגל) על רקע התחושה שאירלנד לא תוכל לשלם את חובה לנושים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנו תבאירלנד נגד הקיצוצים
צילום: AP
מומלצים