ישראל 2010: 70% מהישראלים לא נבדקו ל-HIV
סקר לרגל יום האיידס הבינלאומי שייערך השבוע מגלה: 20% מתורמי הדם עושים זאת בגלל בדיקת האיידס שעוברת המנה, 70% מהישראלים מעולם לא ביצעו בדיקת נשאות, 93% לא קיבלו המלצה מרופא המשפחה לעבור בדיקה - ורבע מהצעירים אינם משתמשים בקונדום
מתי ניגשתם לאחרונה לבצע בדיקת HIV? לפי סקר חדש שערך הוועד למלחמה באיידס בשיתוף מכון המחקר "מותגים", סביר להניח שרובנו, בשנה האחרונה, לא ניגשנו לבצע בדיקת נשאות. מהסקר עולה כי 70% מהציבור לא נבדק בשנה האחרונה, וכי 93% מעולם לא קיבלו המלצה מרופא המשפחה לעבור בדיקת HIV.
גם עם עלייה מתמדת במספר הנשאים מ-2006 עד 2009, הרי ששיעור האנשים שלא נבדקים (70%) נותר קבוע מ-2006. שאלה זאת חזרה על עצמה בכל הסקרים שערך הוועד בארבע שנים האחרונות, והנתון כמעט ואינו משתנה.
תורמים דם - כדי להיבדק
אחת הסיבות לבורות ולאחוז הנמוך של הנבדקים בישראל נעוצה בכך שנושא האיידס אינו עולה גם בחדר הרופא: כ- 93% מהישראלים מעולם לא קיבלו מרופא המשפחה שלהם המלצה לעבור בדיקת HIV. עוד עלה מהסקר כי כ-92% מהציבור סבור שהסברה שעוסקת במין בטוח והימנעות מאיידס ומחלות מין צריכה להיות חלק מתוכנית לימודי החובה בבתי הספר.
מהסקר עולה עוד כי כל אדם חמישי בישראל תרם לפחות פעם אחת דם רק כדי להיבדק לאיידס או למחלות אחרות. זאת, אף שתרומת דם אינה מהווה תחליף לבדיקת HIV ואלה שתורמים כדי להיבדק מסכנים את מקבלי התרומה.
על-פי הסקר, רבע מכלל הישראלים בגילאי 18-24 אינם נוהגים להשתמש בקונדום בעת קיום יחסי מין מזדמנים. רוב הישראלים (73.4%) סירבו לשתף בסיבה שבגינה הם ויתרו על קונדום במין מזדמן. 12.2% הודו כי הסיבה היא בדרך כלל שימוש בגלולה למניעת הריון. 8.7% סיפרו כי ויתרו על הקונדום בעת שהיו תחת השפעת אלכוהול ו-5.4% מהמשיבים סיפרו כי הורדת הקונדום הייתה כדי לא לפגוע בזקפה.
86.1% מכלל הישראלים חושבים שיש לכלול את בדיקת ה-HIV בסל הבדיקות המומלצות לכלל הנשים ההרות בישראל. 84.3% מעולם לא שמעו על הטיפול המונע (PEP) שניתן במקרים שבהם הייתה חשיפה בחשש גבוה להידבקות. 11.1% שמעו על הטיפול אך לא יודעים היכן ניתן לקבל אותו במקרה הצורך.
בוועד עוד שאלו מה הדבר שמפחיד יותר את הישראלים בקבלת תשובה חיובית בבדיקת HIV. בניגוד לשנתיים האחרונות, שבהן התשובה הפופולרית ביותר הייתה "הפחד שאולי הדבקתי מישהו אחר", התשובה שהובילה השנה הייתה דווקא "הידיעה שאצטרך טיפול תרופתי לכל החיים" (35.2%). "הפחד שאולי הדבקתי מישהו אחר" קיבל השנה 27.4% מקולות המשיבים.