שניים במחיר אחד: מחלקת המדינה מרגלת בחו"ל
הדלפת ויקיליקס חושפת כי בשנתיים האחרונות התבקשו הדיפלומטים האמריקנים לאסוף מידע על מדינאים זרים, גם בישראל. שגרירים לשעבר מודאגים. בגרמניה, גורמים פנימיים עדכנו את האמריקנים על המגעים הקואליציוניים שקיימה מרקל
מאות אלפי המסמכים שהודלפו אתמול (יום א') לרשת על-ידי אתר "ויקיליקס" חושפים כי הגבול בין דיפלומטיה לריגול היטשטש בשנתיים האחרונות בוושינגטון. מהמסמכים המסווגים עולה כי החל משנת 2008 התבקשו עובדי מחלקת המדינה האמריקנית לאסוף מידע - כולל מספרי כרטיסי אשראי, חשבונות "נוסע מתמיד" ולוחות זמנים - על מנהיגים ובכירים ממדינות זרות. גם בישראל.
באחד המברקים התבקשו עובדי מחלקת המדינה שמעבר לים לאסוף מידע על "תפקידים משרדיים וארגוניים; שמות, עמדות ומידע אחר על כרטיסי ביקור; מספרי טלפונים, טלפונים סלולריים, איתוריות ופקס", ובנוסף גם כתובות אימייל, מספרי כרטיסי אשראי, מספרי חשבונות "נוסע מתמיד", לוחות זמנים ו"מידע ביוגרפי אחר".
סודות מאמריקה - סיקור מיוחד ב-ynet:
- לעמוד המיוחד ב-ynet עם כל הסודות - לחצו כאן
- ארה"ב קבעה: ישראל מגזימה בהערכות על איראן
- בנפתולי הדיפלומטיה: שקרים ועסקאות מפוקפקות
- באמצע ה'סיוט הדיפלומטי': קלינטון תבקר באסיה
- מסמך: "קדאפי טס תמיד עם בלונדינית חושנית"
דובר מחלקת המדינה האמריקנית הכחיש כי הדיפלומטים האמריקנים עוסקים בריגול. "הדיפלומטים שלנו הם דיפלומטים. הם מייצגים את ארצנו ברחבי העולם ונמצאים בקשר פתוח ושקוף עם נציגי ממשלות זרות והחברה האזרחית. תוך כדי התהליך, הם אוספים מידע שמעצב את המדיניות והפעולות שלנו. זה מה שדיפלומטים, מהמדינה שלנו וממדינות אחרות, עושים כבר מאות שנים".
קלינטון ורייס חתמו על המברקים
המברקים נשלחו לנציגויות במזרח התיכון, מזרח אירופה, אמריקה הלטינית ובאו"ם. בניגוד לרוב המסמכים המודלפים, שנשלחו על-ידי שגרירויות ארה"ב למחלקת המדינה, מדובר במסמכים ספורים שיצאו מוושינגטון, ועליהם חתומות מזכירת המדינה הילרי קלינטון וקודמתה בתפקיד, קונדוליזה רייס.
באחד המברקים, שעליו חתומה קלינטון, מתבקש צוות הדיפלומטים האמריקני באו"ם לאסוף "מידע ביוגרפי וביומטרי על דיפלומטים צפון-קוריאנים בכירים".
ארה"ב אמנם נוהגת לשלוח למדינות זרות אנשי מודיעין שמתחזים לדיפלומטים, אולם רוב הדיפלומטים אינם מרגלים. שגרירים אמריקנים לשעבר הביעו דאגה בעקבות הגילויים במסמכים שהודלפו לרשת. לדבריהם, עובדי מחלקת המדינה בחו"ל עלולים להיחשד לעתים תכופות בריגול, יתקשו לבצע את עבודתם וייתכן שאף יעמדו בפני סכנת גירוש.
רונלד ניומן, לשעבר שגריר ארה"ב באפגניסטן, אלג'יריה ובחריין, הביע תמיהה על ההחלטה להטיל משימות ריגול על פקידים שאינם מיומנים בעבודת המודיעין. "הדאגות שלי הן, קודם כל, האם האדם הזה יכול לעשות את זה באופן אחראי, בלי לסבך אותנו בצרות", אמר. "שנית, כמה מאמץ האדם הזה משקיע במשימה על חשבון המשימות הרגילות שלו".
"מה הפלסטינים זוממים?"
המסמכים מעלים בין היתר כי במרס 2008 נשאלו שליחי מחלקת המדינה בפרגוואי על הנוכחות של אל-קאעידה,
חיזבאללה וחמאס באזור הגבול שבין פרגוואי, ברזיל וארגנטינה. באפריל 2009 התבקשו דיפלומטים ברואנדה וברפובליקה הדמוקרטית של קונגו להשיב על שאלות בנוגע על שיעורי האיידס והמאמצים של סין להשיג נחושת, קובלט ונפט באפריקה.
ביוני 2009, מחלקת המדינה ביקשה מאנשיה בבולגריה לקבל מידע על המאמצים נגד הלבנות הכספים והסחר בסמים, כמו גם "פרטים על יחסים אישיים בין מנהיגים בולגרים לפקידי ממשל ואנשי עסקים מרוסיה".
אחד המברקים נוגע לישראל. ב-31 באוקטובר 2008 התבקשו השגרירויות בישראל, ירדן, מצרים ומדינות אחרות למסור מידע על "נושאים פלסטיניים", כולל "התוכניות, הכוונות והמאמצים הפלסטיניים להשפיע על העמדות האמריקניות בנוגע למשא ומתן הישראלי-פלסטיני". כמו כן, עובדי מחלקת המדינה התבקשו לאסוף מידע על "הכוונות והאסטרטגיה של ההנהגה הישראלית בנוגע לניהול מערכת היחסים עם ארצות הברית".
עוד עולה מהמסמכים כי גורמים בברלין עידכנו את האמריקנים על המגעים הקואליציוניים שקיימה קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, לאחר שניצחה בבחירות האחרונות. המברקים חושפים כי בוושינגטון היו סקפטיים לגבי כמה דמויות מפתח בממשלה, ובמיוחד שר החוץ גידו ווסטרוולה.