ארה"ב: הרוסים רואים בליברמן "אחד משלהם"
אחרי ביקור במוסקבה, מסמך אמריקני תיאר את הקרבה בין שר החוץ למארחיו, דרך עישון וסיפורים על הבירה הרוסית. ישראל לא מתכוונת לתקוף באיראן, הוא אמר לשר החוץ הרוסי. לברוב מצדו מתח ביקורת על ארה"ב: הפלישה לעיראק הייתה "מתנה לאיראנים"
הממשל במוסקבה רואה בשר החוץ, אביגדור ליברמן, "אחד משלהם" - כך עולה ממסמך שחיברה השגרירות האמריקנית במוסקבה בעקבות ביקורו של ליברמן בבירה, ביוני 2009. על פי המסמך, הרוסים הבינו ממנו שישראל אינה שוקלת לתקוף באיראן.
סודות מאמריקה - סיקור מיוחד ב-ynet:
- לעמוד המיוחד ב-ynet עם כל הסודות - לחצו כאן
- החשיפה: קלינטון הורתה לרגל אחר מזכ"ל האו"ם
- מסמך מקהיר: נתניהו צ'ארמר, ולא מקיים הבטחות
- החזון של המוסד: הפיכה באיראן בעזרת הסטודנטים
- מסמך: העולם הערבי על-פי מאיר דגן
- עמוס גלעד על מובארק: מתקדם לכיוון העבר
- ארה"ב לפני דו"ח וינוגרד: "משבר אמון בישראל"
נציג ישראלי רשמי, יובל פוקס, הסביר לאמריקנים כי ליברמן ניהל את פגישותיו עם הצמרת במוסקבה ברוסית, חלק עמם סיפורים על עיר הבירה ויצר אווירה נינוחה עם בני שיחו. "הוא התנהג כמו חבר ותיק", ציין פוקס, והוסיף כי הרוסים התנהגו כמי שכבר הכירו את ליברמן - למרות שמוקדם לדעת אם הדיפלומטיה האישית תשפיע באופן משמעותי על היחסים בין המדינות.
ליברמן נפגש עם שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, שהביע הערכה לכך שישראל מגבילה את מכירת אמצעי הלחימה לגיאורגיה לנשק הגנתי בלבד, ועם זאת הביע דאגה שמדינות אחרות מספקות לגיאורגיה נשק התקפי. לברוב גם חשש כי שיתוף הפעולה של גיאורגיה עם נאט"ו בתרגילים צבאיים, עשויה לדחוף את הממשל בטביליסי לצאת למה שהוא מכנה "חוויה נוספת".
לברוב הסכים לשקול את הבקשה של ליברמן לפיה גורמים רוסיים רשמיים יבקרו את החייל הישראלי בשבי חמאס, גלעד שליט.
המסמך מביא גם ציטוטים של לברוב, מפי פוקס, הכוללים ביקורת חריפה על השפעותיה של ארה"ב על היציבות המזרח תיכונית.
כך למשל הוא מאשים כי הפלישה האמריקנית לעיראק הייתה בגדר "מתנה לאיראן" וכי ההחלטה האמריקנית לבודד את סוריה הייתה מכשול להשגת הסדר כולל במזרח התיכון.
יתר על כן, לברוב מאשים מפורשות כי הסירוב של ארה"ב להקשיב לרוסיה - שלדבריו התנגדה לעריכת בחירות ברשות הפלסטינית - "היא זו שהובילה לבסוף לכך שהחמאס השתלט על עזה וכך חיזקה את המעמד של איראן באזור".
אגב, לענייני רוסיה התייחס גם ראש המוסד, מאיר דגן, שנתיים לפני כן. בפגישה עם תת-מזכירת המדינה האמריקנית ב-2007, ניק ברנס, הוא סקר את המצב במזרח התיכון וקבע שלרוסים "תפקיד שלילי מאוד" באזור, שגם כך אינו יציב.