שתף קטע נבחר

 

סנה מצא עצמו בהדלפות: "האמריקנים מפרגנים"

סגן שר הביטחון לשעבר לא הופתע לנוכח מסמכי ויקיליקס שחשפו את מידת ההערכה הרבה שזכה לה על תפקידו בממשלת אולמרט. פרט לכך, אפרים סנה בעיקר מודאג

הדלפת ויקיליקס גרמה מבוכה לאישים לא מעטים ששמם הוזכר במסמכים האמריקנייים הסודיים, לרוב בהקשרים שאינם חיוביים. אבל לא כך היה היום (ב'), סגן שר הביטחון לשעבר, אפרים סנה, שקרא את המסמך שבו הרעיף עליו השגריר האמריקני דאז בישראל שבחים רבים על פועלו.

 

סודות מאמריקה - סיקור מיוחד ב-ynet:

 

אחרי הבחירות האחרונות הוא נעלם מהנוף הפוליטי בישראל, אבל מסתבר שדווקא בארצות-הברית זוכרים לא מעט הישגים שזוקפים לזכותו. שמו של סנה הוזכר במסמך סודי ששיגר השגריר האמריקני לשעבר בישראל, ריצ'רד ג'ונס, למי שהייתה אז מזכירת המדינה - קונדוליזה רייס.

 

"למרות הקשיים הפוליטיים שחווה עמיר פרץ, הוא הוכיח שהוא שותף רציני למאמצינו לגבש הסכם שיכלול הקלות בחופש התנועה של הפלסטינים", כתב השגריר דאז. "זה יהיה תמריץ אמנם איטי, אבל קבוע, להביא את משרד הביטחון להרחיב את ההקלות על הפלסטינים ולהסיר מחסומים כדי לסייע להתפתחות הכלכלה הפלסטינית. סגן שר הביטחון, אפרים סנה, שככל הנראה יצטרף לפרץ בפגישתכם, התברר כאיש המפתח למאמצים האלו".

 

לפי הרושם שקיבל ג'ונס באשר לסנה, "הוא חולק עם פרץ את הדעה שאחיזת החנק של הביטחון הישראלי על הפלסטינים משמעותה להשיג ניצחון בקרב, אך להפסיד במלחמה. סנה שימש במשך עשרות שנים המושל הצבאי של הגדה המערבית, פיקד על יחידת עלית ולקח חלק במבצע אנטבה. יש לו ידע רחב על הפלסטינים וגם ניסיון צבאי שחסר לפרץ".

 

בשיחה עם ynet אחרי פרסום המחמאות, לא הופתע סנה מרוח המסמך. "כשאומרים עליך דברים טובים אתה לא צריך להגיב", הוא אמר בחיוך. "היו לנו מספר פגישות עם קונדוליזה רייס והיא הביעה את הערכתה. אני שמח שלפחות האמריקנים מפרגנים לי. כשהייתי סגנו של פרץ, הופקד נושא השטחים בידיי. מה שכתוב בדיווח הוא כנראה נכון, אבל את השבחים האלה הרווחנו בזכות עבודה קשה".

 

סנה, שכיהן בתפקיד סגן השר הביטחון בין 2006-2007 וסיים את תפקידו עם מינויו של אהוד ברק לשר הממונה עליו, סיפר כי "באותה תקופה נוצרה מציאות שבה אני הייתי הכתובת העיקרית עבור הממשל האמריקני בממשלה ובמשרד הביטחון. מי שרצה לדבר על עניינים תכליתיים שקשורים בנושא השטחים היה צריך לדבר איתי".

 

אבל בניגוד למחמאות עליו, בהחלט הופתע סנה לנוכח רמת החיסיון של המסמכים שהודלפו. "דיברנו איתם (עם האמריקנים) בפתיחות רבה, וכמקובל אצל שותפים אסטרטגיים - בדברים מסוימים חשפנו יכולות. הסיפור הזה מטיל צל על המגעים של מדינות רבות שהן שותפות של האמריקנים. אף אחד לא רוצה שהערכותיו, יכולותיו והמודיעין שלו ייחשף כך ברבים".

 

סנה העריך כי ההדלפה מהלילה תיצור טלטלה שתורגש עוד זמן רב בוושינגטון. "הדיפלומטיה מבוססת על דיבור חשאי. 95 אחוזים ממה שנאמר זה מה שכתוב למחרת בעיתון, אבל בכל זאת יש חמישה אחוזים שעליהם לא כותבים ונשארים חשאיים. בדיוק על החומר הזה חייבים להגן. זו מכה ליכולת של האמריקנים לנהל דיפלומטיה באופן דיסקרטי".

 

"מי שינהל מגעים יצטרך לחשוב פעמיים"

סנה ציין גם כי "הדבר החמור ביותר שקורה כאן הוא שמשרד החוץ של מעצמת-העל היחידה איבד בעצם את יכולתו לנהל מדיניות חוץ שקטה, חשאית ודיסקרטית.

כל מה שפורסם והספקתי לקרוא היה בסך הכל ידוע לי. גם דברים שאמרו אחרים לא ממש היו עבורי בחזקת חידוש, אבל הסיטאוציה מביכה מאוד".

 

המסמכים המדוברים אמנם אינם קשורים באופן ישיר לישראל, אך למרות זאת - הסביר סנה כי "אנחנו רוצים את ארצות-הברית חזקה, ומה שמחליש אותה - מחליש בסופו של דבר גם את ישראל. ברגע שאין דיסקרטיות, איכות המגעים תרד מאוד כי מי שינהל אותם בעתיד יצטרך לצנזר את עצמו ולחשוב פעמיים. בצורה כזו או אחרת, מדובר גם במכה לדמוקרטיה, מכיוון שברגע שאנשים לא ייבטחו באפיקים המקובלים, הבחירה שלהם תהיה בדרכים עוקפות שעליהן אין פיקוח של המנגנונים הדמוקרטיים".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אפרים סנה. מפרגנים בוושינגטון
צילום: גיל יוחנן
צילום: איי פי
קונדוליסה רייס. הערכה רבה לסנה
צילום: איי פי
מומלצים