שתף קטע נבחר

 

האיש שיותר מכל שתק: "סופרמן" נפרד מהמוסד

בעולם הערבי הוא נחשב לבעל יכולות כמעט על-טבעיות ועורר מורא, אבל לפחות באופן רשמי - חתם ראש המוסד היוצא כהונה בת 8 שנים עם רשימת הישגים מרחיקי לכת, שזקפו לזכותו אחרים. את מחיר ההסתבכות בדובאי חווה על בשרו

האם חיסול מדען הגרעין בטהרן היה מתנת הפרידה של מאיר דגן מתפקידו כראש המוסד ? איש המודיעין הישראלי, שכונה במצרים "סופרמן" על ההתנקשות במחמוד אל-מבחוח, למרות שכלל לא קיבל על עצמו את האחריות לביצועה, חתם אתמול (יום ב') כהונה בת שמונה שנים בתפקיד. בגיל 65, הוא יעביר את המושכות לידי מחליפו הכמעט-אלמוני, תמיר פרדו, שייכנס לנעליו הגדולות של מי שלפי פרסומים זרים, קצר לא מעט הישגים מרחיקי לכת.

 

בהנחה שאכן אחראי המוסד להתנקשות בבכיר חמאס בלב דובאי, הרי שניתן לראות בחיסולו של אל-מבחוח כ"גראנד פינאלה" של פועלו של דגן בתפקיד ראש המוסד. הוא נולד ברוסיה ועלה ארצה כשהיה בן חמש. את שירותו ארוך השנים במערכת הביטחון החל כשהתגייס לשורות חטיבת הצנחנים, ובמרוצת השנים טיפס מעלה בסולם הדרגות.

 

בין היתר, הוא פיקד על סיירת "רימון" ברצועת עזה,

שבראשית שנות ה-70 התמקדה בלוחמה במחבלים שם. בתחילת שנות ה-90 שימש ראש חטיבת המבצעים במטכ"ל, בדרגת תת-אלוף, תחת פיקודו של מי שהיה אז סגן הרמטכ"ל ושר הביטחון כיום, אהוד ברק. הוא נפצע פעמיים במהלך שירותו הצבאי, וזכה בעיטור העוז.

 

ב-1997 פרש דגן מצה"ל, ועד שנכנס ללשכת ראש המוסד הספיק לעמוד בראשות המטה ללוחמה בטרור. בין היתר, הוא התנסה בקריירה פוליטית קצרה כששימש אחד מראשי מטה הבחירות של אריאל שרון לראשות הממשלה.

 

אבל עוד לפני סערת אל-מבחוח, הופנו לעבר המוסד, בראשות דגן, אצבעות מאשימות רבות מפני גורמים בעולם הערבי ובקהילה הבינלאומית לשורת התנקשויות מהשנים האחרונות שהאחראי להן, לפחות באופן רשמי, נותר עלום.

 

עוד לפני החיסול בדובאי, טלטלה את המזרח-התיכון ההתנקשות בקצין המבצעים של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שהתרחשה בפברואר 2008 בפאתי בירת סוריה. ימים ספורים אחרי החיסול בדמשק החלה חרושת שמועות על זהות המחסלים והאופן שבו בוצעה ההתנקשות.

 

ה"סאנדיי טיימס" הבריטי ציטט "גורמי ביטחון ומודיעין בישראל" שגרסו כי סוכני המוסד הם שהחליפו את משענת הראש של הנהג ברכב הפאג'רו באחת ממולכדת. דיווח בריטי אחר, ב"סאנדיי אקספרס", תיאר גירסה שונה על האירוע - אך גם היא הטילה את מלוא האחריות לפעולה על ראש המוסד ואנשיו.

 

חצי שנה לאחר מכן חוסל קצין הקישור בין דמשק וחיזבאללה, גם כן על אדמת סוריה. מוחמד סולימן, ששימש גם יועץ ביטחוני בכיר של נשיא סוריה, בשאר אסד, חוסל בידי צלף שירה בו מכיוון הים בעיר הנמל טרטוס, בעת שטייל על החוף.

 

ההתנקשות בדובאי: "סיכול ממוקד" להמשך הכהונה?

זמן קצר אחר כך, חוסל בנסיבות מסתוריות מזכירו של ראש הלשכה המדינית של חמאס, הישאם אל-לבדאני, ברחובות דמשק. לפי דיווחים הוצא האיש, שהיה עוזרו של חאלד משעל, מתוך מכוניתו על-ידי אלמונים - שלא היססו לירות בו למוות לאור יום.

 

את כל אותן פעולות אפיינה שתיקה רועמת מצדה של ישראל, שבשנות כהונתו של דגן נמנעה כמעט באופן מסורתי מלקבל על עצמה אחריות על האירועים והשליטה משמעת של דממת אלחוט בקרב בכיריה ונציגיה.

 

אבל כשהדיה של פרשת חיסול אל-מבחוח לא שככו והסערה בנושא רק הלכה והחריפה, התקבלה ההחלטה שלא להאריך את כהונתו של דגן לפרק זמן נוסף. לפי דיווחים, בקשתו להמשיך למלא את התפקיד נדחתה בשל שורת ההסתבכות המדיניות שגרה הפרשה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאיר דגן. נשא עמו את השתיקה
צילום: ירון ברנר
מומלצים