סין נגד בעלת הברית: "צפון-קוריאה - ילד מפונק"
ביום השני של חשיפות "ויקיליקס" מקבלת פיונגיאנג חזית קרה מבייג'ינג. במסמך שדלף, נכתב כי הסינים מעריכים שהמשטר יקרוס אחרי מות קים ג'ונג איל ומצפים לאיחוד בין הקוריאות
שבוע בלבד אחרי פרוץ המשבר האחרון בין הקוריאות, מקבלת המדינה הקומוניסטית חזית קרה דווקא מבת הברית הגדולה ביותר שלה - במסמך שפורסם זמן רב לפני כן. סין מכנה את צפון קוריאה "ילד מפונק" ומסכימה להרחיק עצמה ממשטרו של קים ג'ונג איל ולאפשר איחוד בין שתי הקוריאות. כך נחשף ב"וויקיליקס", ביום השני להדלפה הגדולה בכל הזמנים.
סודות מאמריקה - סיקור מיוחד ב-ynet:
- לעמוד המיוחד ב-ynet עם כל הסודות - לחצו כאן
- בנימין נתניהו "לכלך" על ראש הממשלה אולמרט
מייסד ויקיליקס: "אובמה פוגע בחופש העיתונות"
ג'ון קרי לאמיר קטאר - הגולן חייב לחזור לסוריה
בינתיים נראה כי צפון-קוריאה לא מתרגשת, הן מהתגובה של דרום-קוריאה לירי הפגזים בשבוע שעבר והן מהאכזבה הסינית, והלילה היא הודיעה כי החלה בהפעלת "אלפי צנטריפוגות" במתקן גרעיני להעשרת אורניום. פיונגיאנג הדגישה כי מדובר בפרויקטים של אנרגיה גרעינית ל"מטרות אזרחיות".
המסמך, שפורסם בעיתון הבריטי "גארדיאן" מראה את האכזבה של בייג'ינג מהשכנה הקומוניסטית שלה. על פי אותו מסמך, דיפלומט סיני אמר לשגריר אמריקני שהדור הבא של המנהיגים בסין כבר לא מתייחס לצפון-קוריאה כבעלת ברית אמינה. לדבריו, בייג'ינג מצפה שהמשטר הצפון-קוריאני יקרוס אחרי מותו של המנהיג הבלתי-מעורער, קים ג'ונג איל.
"רק ארה"ב יכולה להשפיע על צפון-קוריאה"
השגריר הסיני לקזחסטן אמר את הדברים בארוחת ערב בשנה שעברה, וגילה כי סין סבורה שתוכנית הגרעין הצפון-קוריאנית "מטרידה מאוד". לדברי צ'נג גופינג, "סין מקווה לשלום ואיחוד בין צפון ודרום קוריאה בטווח הארוך, אבל מעריכה ששתי המדינות יישארו נפרדות בטווח הקצר".
במסמך אחר, שפורסם ב"ניו יורק טיימס", בכיר סיני ששמו לא נמסר אמר כי סין סבורה שצפון-קוריאה "הלכה רחוק מדי", לאחר שביצעה את הניסוי הגרעיני השני שלה ושיגרה טיל. "הבענו בפניהם את חוסר שביעות הרצון שלנו ולחצנו עליהם לחזור לשולחן המשא ומתן", אמר לדיפלומט אמריקני במסמך שדלף. "לצערנו, למחאה שלנו לא היתה השפעה. המדינה היחידה שיכולה להשפיע על צפון-קוריאה היא ארצות-הברית".
החשיפות החדשות בנוגע לאכזבה הסינית ממשטרו של קים ג'ונג איל מגיעה בתקופה רעה במיוחד מבחינה של צפון-קוריאה. בשבוע שעבר פגזים שירתה לעבר דרום קוריאה גרמו למותם של ארבעה בני אדם, ולאזהרות חריפות מסיאול ומוושינגטון. דרום-קוריאה וארצות-הברית פתחו בתרגיל משותף לאחר פרוץ המשבר.