שתף קטע נבחר

דצמבר של אירועים: החג של החגים בחיפה

יריד עתיקות, מפגשים עם אמנות באמצע הרחוב, קונצרטים בכנסיות ושלל סיורים ברחבי העיר הצפונית, בכל שישי ושבת בחודש הקרוב. פורסם במוסף "מסלול" של "ידיעות אחרונות"

פסטיבל "החג של החגים" יוצא לדרך בפעם ה‭,17-‬ תוך ניסיון לאחד ולרכז את שלוש הדתות בימי החגים המשותפים: חנוכה היהודי, חג המולד הנוצרי ועיד אל-אדחא המוסלמי. האחרון אמנם כבר נחגג בשבוע שעבר, אבל הוא משתלב היטב בחג של החגים.

 

  • כנסו לספיישל חנוכה בערוץ התיירות

 

עדכון: בשל אסון השריפה בכרמל - בוטלו ארועי הפסטיבל שנועדו להתקיים ב-3-4/12. מומלץ להתקשר ולברר פרטים במוקד העירוני.

 

במסגרת הפסטיבל יתקיימו מדי שישי-שבת בדצמבר בכל העיר אירועי תרבות בתחומי האמנות הפלסטית, מוזיקה, קולנוע, ספרות, אירועי חוצות, פעילויות לילדים וכמובן אוכל. חיפה מקווה למשוך אליה בתקופה זו אלפי מבקרים, שלא יסתפקו במעבר במנהרות הכרמל החדשות והאטרקטיביות, אלא יעצרו במרכז העיר, יבלו וייהנו ממה שיש לעיר יפה זו להציע. הכנו מספר אירועים מרכזיים, שיתקיימו במהלך דצמבר במסגרת החג של החגים.

 

  • מידע נוסף על האירועים תוכלו למצוא באתר הפסטיבל , או במוקד העירוני 106

 

יריד עתיקות: כמה עולה הפורצלן הישן מסבתא?

אחד האירועים המרכזיים בפסטיבל הוא יריד עתיקות ואספנות ארצי, שמושך אליו מדי סופשבוע אלפי אנשים מכל הארץ כדי לרכוש ולמכור חפצי נוי, עתיקות ופריטי אספנות. את היריד מנהל גדי אברהם, בעל בית ממכר עתיקות ואספן חיפאי ותיק. היריד מתקיים באולמות תיאטרון בית-הגפן בכניסה לוואדי ניסנאס, ומשתתפים בו מעל 30 בתי ממכר לעתיקות, סוחרים ואספנים מכל הארץ. לא מדובר בשוק פשפשים רגיל, אלא במארקטים נוסח אנגליה, שכולל גם ריהוט וגם שטיחים פרסיים ואפגניים נדירים בעבודת יד. במתחם יפעל גם בית קפה, לאורחים הנהנים לחטט בעתיקות במשך שעות.

 

בשלושת השבועות הראשונים של היריד הקהל הרחב מוזמן להביא פריטים וחפצים מהבית ולקבל הערכה מקצועית על ערכם ההיסטורי והאמנותי ועל שוויים הכספי מידי מעריכים מקצועיים מתחומים שונים, ביניהם חיים שחר, יוסי פרל, ישראל פרי וחיים מרק. המעריכים יקבלו את הקהל בדוכני היריד ויבצעו על המקום הערכות ללא תשלום של תמונות, תכשיטים, יהלומים, פורצלנים, כלי כסף, יודאיקה ועוד. פריטים שיתגלו כבעלי ערך יוכלו להשתלב במכירה הפומבית, שתתקיים בנעילת היריד. את המכירה מארגנת גלריה "אישתאר ארט" מאזור הגלבוע, ויעמדו בה למכירה כ‭500-‬ פריטים, שמחציתם יימכרו במחיר התחלתי של עשרה דולרים.  


הרחובות שוקקים פעילות (צילום ארכיון: חנה קלדרון)

 

בין הסוחרים והאספנים שיציגו ביריד את מרכולתם: אמן התכשיטים אברהם אלישע, מומחה למטבעות, שטרות וסמלים; שחר חיים, בית "עטרה ליושנה" המחדש ומשחזר ריהוט עתיק; אספן האמנות ואמן הקש מוואדי ניסנאס טוני אשקר; אורנד - המרכז לתאורה עתיקה מחיפה; לוי גאולה, בעלת אוסף פרטי של תכשיטים עתיקים; גלריית "פולי ארט" הירושלמית שתציג למכירה זכוכית ונציאנית, מסכות, פורצלן, פיוטר, אמנות ועתיקות; ווהיב מנסור, סוחר מטבעות, מדליות, כלי כסף, אוספים פרטיים של כלי נשק וכלי עבודה עתיקים; שיבלי יחיא מ"עתיקות גן עדן" בכפר-שיבלי שיציג עתיקות ואמנות בדווית; הגמולוג ד"ר ישראל פרי יציג יהלומים, תכשיטים וכלי כסף; האספנית תלמה קמריני תציג תכשיטי וינטג‭;'‬ לאון עתיקות יציג מכשירי רדיו, שעונים ואפילו מצתים עתיקים; גלריה ליאורה תציג וילונות ותחרות עתיקות; מצא עתיקות ולנדאו עתיקות יציגו ריהוט אנגלי עתיק.

 

עוד במסגרת היריד: תערוכת סביבונים מסורתיים ועבודת יד של האמן ערן גרבלר, המכונה "הסביבונייר מקיסריה‭,"‬ והפעלות עם סביבונים לילדים.

 

ובקצרה:

יריד העתיקות בבית-הגפן, שד' הציונות ‭33

שישי: בשעות ‭16:00-10:00‬ ובשבת בשעות ‭.19:00- 10:00‬

הערכת פריטים ללא תשלום. מכירה פומבית של המוצגים ב‭25.12-‬ בשעה ‭.19:00‬‭.2‬

  

כנס סופרים בינלאומי: סמי מיכאל ואשכול נבו  

"מילים ללא גבולות" זהו שמו של כנס הסופרים הבינלאומי, שיתקיים בתחילת דצמבר בחיפה בהשתתפות כ‭30-‬ סופרים מחו"ל, ביניהם סופר ממצרים, חוקר ספרות מירדן ומשלחת משכם. כך, לפחות, מבטיחים המארגנים. הכנס יפתח את מושביו לקהל הרחב ללא תשלום, והדיונים ילֻ ווּ בתרגום סימולטני בעברית, ערבית, אנגלית וצרפתית. סופרים ומשוררים מישראל ידונו בכנס עם סופרים מאיטליה, אתיופיה, גרמניה, הונגריה, ירדן, מצרים, נפאל, סלובניה, פורטוגל, צ'כיה, צרפת ושווייץ, ועם סופרים גולים מאלג'יריה, כורדיסטן, מרוקו ועיראק, שעזבו מרצון או מחוסר ברירה את ארצותיהם.

 

ועל מה ידברו הסופרים? "על חופש המצפון וחופש הדיבור, זכויות האדם, תפקיד הסופר בעיתות משבר מדיני, זכות הנשים לכתיבה, צנזורה עצמית, שפות כתיבה ועוד‭,"‬ מספרת פרופ' בלומה פינקלשטיין מאוניברסיטת חיפה, המארגנת את הכנס. במהלך הכנס יוקראו טקסטים ושירים של נשים שנשללה מהן הזכות לכתוב ולפרסם את שיריהן בארצן.

 

בין הסופרים והמשוררים הישראלים שישתתפו בכנס: סמי מיכאל, רוני סומק, אשכול נבו, מאיה בז'רנו, בוריס זיידמן, נידאא ח'ורי, נורית זרחי, סלים ג'ובראן, סמיח אל-קאסם ואחרים. למרבה הצער, סלמאן נאטור מעוספיה סירב להשתתף בכנס, מספרת פינקלשטיין.

 

במהלך הכנס ייפתחו במבואת הסינמטק שתי תערוכות: "סינמה ג'נין‭,"‬ תערוכת צילומים של העיר ג'נין ובניין הקולנוע המחודש שנחנך בה לא מזמן. את הצילומים צילם פאביאן זפטקה, צלם מגרמניה; ו"הספר הדל" - תערוכת ספרים נדירים בכתב יד של משוררים וסופרים, המלווים בציורים מקוריים של אמנים בינלאומיים. פרופ' פינקלשטיין מספרת, כי מכל ספר קיימים שישה עותקים בלבד.

 

ביום חמישי, ‭,2.12.2010‬ יתקיים באולם הסינמטק יום פתוח לקהל שבמהלכו יוקראו טקסטים ספרותיים וקטעי שירה. במקביל, אפשר יהיה למצוא קטעי פרוזה ושירה בחוצות ואדי ניסנאס, המוקדשים ליוצרים. ביניהם: הסופר סמי מיכאל, אמיל חביבי, דליה רביקוביץ‭,'‬ חנא אבו-חנא ועוד.

 

ובקצרה: 

כנס "סופרים למען שלום" בסינמטק חיפה, ‭.1-4.12‬

הכניסה לכל מושבי הכנס ולערב הקריאה פתוחה לקהל ללא תשלום.

  

מסלולי אמנות, בוואדי ובתוך המוזיאונים

כמו בכל שנה, גם השנה יהיה מוקד הפסטיבל מסלול האמנות: תערוכת חוצות המתחילה בבית-הגפן וממשיכה אל תוך שכונת ואדי ניסנאס. בדרך מוצבים עשרות עבודות פיסול, ציור ומיצב של אמנים יהודים וערבים בני דורות שונים. כותרת התערוכה היא "שכנות", שאותה מקפידים האוצרים המשותפים דרור לקס ועבד עאבדי לציין באנגלית, עברית וערבית.

 

מסלול האמנות החיפאי מושך אליו מאות מבקרים מדי שנה, הפוגשים לעיתים יצירות ממסלולי העבר, שנשארו על הקירות והתמזגו עם חיי היומיום בוואדי. העבודות מוצגות בסמטאות, בחצרות ועל קירות בתי האבן בשכונה, שבה כל בית הוא סיפור כשלעצמו. האמנים היהודים והערבים יתייחסו למקום ויציגו היבטים שונים של המושג 'שכנות‭,'‬ של מערכות היחסים המתקיימות בתוך 'שכונה‭,'‬ ושל התפיסה האסתטית והחברתית של אמנות חוצות ואמנות אורבנית. בין האמנים המשתתפים (לפי א‭-‘‬ב‭:(‘‬ נסרין אבו-בכר, פאטמה אבו-רומי, כרים אבו-שקרא, מאיה אטון, שלומית באומן, יעל בלבן, מיכאל קסוס גדליוביץ‭,'‬ חוה גילון, הודא ג'מאל, יעקב דורצ'ין, אייל יהודה, אחמד כנעאן, מוטי מזרחי, בותינה מלחם, פיטר יעקב מלץ, קרן ענבי, מירי פליישר, ויק יעקובסון פריד, דוד ריב ורבים אחרים.


גם סנטה יגיע לוואדי (צילום ארכיון: נדב פלדמן)

 

לצד תערוכת החוצות מתקיים השנה בחלל בית-הגפן פרויקט ייחודי: מיצב שנוצר כדיאלוג בין שישה אמנים יהודים וערבים לתושבי שכונת ואדי ניסנאס. האמנים המשתתפים הם טוני אשקר, איתן בוגנים, ראפת חטאב, דנה יואלי, ליאב מזרחי ומנאל מחאמיד, שעשו ביצירותיהם שימוש בקולם הממשי של התושבים ובפריטים המתארים את הווי השכונה והעיר חיפה.

 

ויש עוד. השנה יתקיים במסגרת החג של החגים לראשונה פסטיבל לאמנות המיצג, בהשתתפות אמנים מישראל, צרפת, ספרד, שווייץ, יפן, הודו והפיליפינים. לא מדובר חלילה בפסלי רחוב חיים, שכבודם במקומם מונח, אלא בפסטיבל על טהרת אמנות הפרפורמנס, שזוכה למקום של כבוד באמנות העכשווית. זוהי הזדמנות פז לצפות בשפה האמנותית הייחודית של אמני הפרפורמנס.

 

גם במוזיאונים ממשיכים להציג תערוכות איכותיות, ואף מעניקים בימי הפסטיבל כניסה חינם בשישי-שבת. במוזיאון העיר חיפה בקצה המושבה הגרמנית מוצגת תערוכה על ימי המנדט, וכן מיזם אמנותי הנושא את הכותרת ‭,“04"‬ במסגרתו תתקיים מדי שנה תערוכה שתוקדש לצלם ישראלי במוזיאון ובתחנות האוטובוס בעיר. השנה זה יהיה הצלם זיו קורן. במוזיאון הימי נמשכת תערוכת דגמי אוניות (עד ‭(12.12‬ וצלמיות חרס מהעת העתיקה, ובמוזיאון חיפה לאמנות תערוכת "הוצאה לאור‭,"‬ החושפת את תכולת מחסני המוזיאון, מבט על וידיאו ישראלי בעשור האחרון והסרטים של יאיר גרבוז.

 

ואילו במוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית נפתחו שלשום תערוכה חדשה של הדפסים יפניים עכשוויים, עבודות וידיאו של האמן טאנאקה קאטסוקי ותערוכת בובות עץ. תערוכות אמנות יוצגו גם בבית-הגפן ובגלריות האגף, הפירמידה וויצו חיפה.

 

ובקצרה:

מסלול אמנות "שכנות" בחוצות ואדי ניסנאס

פסטיבל לאמנות המיצג במדעטק חיפה ובשבת ‭25.12‬ בוואדי ניסנאס;

כל התערוכות ללא תשלום, כולל הכניסה למוזיאוני חיפה בשישי-שבת בחודש דצמבר.

 

קונצרטים בכנסיות באווירת חג המולד

במסגרת הפסטיבל יתקיימו בחיפה 18 קונצרטים בביצוע הרכבים ישראליים ובינלאומיים. לראשונה יתקיימו קונצרטים בכנסיית "יוחנן המטביל" - הכנסייה היוונית החדשה והמפוארת (רח' הפרסים 3א‭,('‬ ביניהם המגניפיקט של ויוואלדי, מיסה קריאולה של אריאל רמירז וליתורגיקה נוצרית ויהודית.


ואדי ניסנאס כגלריית-רחוב (צילום ארכיון: ראובן כהן) 

 

קונצרטים נוספים יתקיימו בכנסיית סנט ג'ון, בכנסיית סנט לוקאס, באולם רפפורט, בתיאטרון הסטודיו ובמוזיאון טיקוטין.

בין המבצעים: מקהלת המיולה, אנסמבל בארוקדה, מקהלת מורן, זמרי המדריגל, מקהלת הקיבוץ הארצי, רביעיית "אבאן" מצרפת, מקהלת האורטוריה מירושלים, הקאמרטה הישראלית, אנסמבל סולני תל-אביב, מקהלת מגידו, אנסמבל הבארוק האוסטרי ועוד.

 

עוד קצת אווירת חג מולד אפשר יהיה לקבל בשוק חג המולד שיתקיים בכנסייה הקתולית (עין-דור ‭(23‬ ובו שוקולדים, ממתקים ויינות, בתהלוכת חג המולד של הצופים ותזמורות צעידה בוואדי ניסנאס בשבתות, ובשדרת עצי חג מולד מוארת בתאורה מרהיבה לאורך שדרות בן-גוריון במושבה הגרמנית.

 

ובקצרה:

קונצרטים בכנסיות, כרטיסים במשרד גרבר 04-8384777

 

שלל סיורים ברחבי העיר

מורת הדרך מילכה מוזס-שביט, המתמחה בתפירת סיורים לפי נושאים, תפרה לקראת החג של החגים סיור מיוחד המתמקד בנשים. הסיור יעבור במבנים היסטוריים, מנזרים, כנסיות ובתי מגורים שבהם פעלו נשים שהשפיעו על התפתחותה של חיפה לאורך הדורות. הוא יתחיל מקו החוף ויגיע לפסגת ההר (העלייה ברכבל או במכוניות פרטיות‭,(‬ ויראה כיצד הפכה חיפה מכפר דייגים לעיר תוססת, דרך סיפורן של הנזירות הכרמליטיות היחפות, סיפורה של המדאם בנמל, סיפורן של הנשים הערביות ומי זו בכלל היפה מרחוב פנורמה.

 

מועד: ‭8.12‬ בשעה ‭.09:30‬ כ‭4-‬ שעות, 60 שקל למשתתף או ‭1,200‬ שקל לקבוצה (עד 20 איש‭,(‬ לא כולל עלייה ברכבל. הרשמה בטל‭.052-4546434 :'‬ אתר: ‭www.milka-guide.com‬

 

מוזיאון העיר חיפה יזם סדרת סיורים חדשה בעקבות התערוכה על חיפה המנדטורית. הסיורים יתקיימו ברחבי העיר: הכרמל הצרפתי ורמת-התשבי, שכונת בת-גלים, הדר-הכרמל וואדי ניסנאס, העיר התחתית והנמל בדגש היסטורי, תרבותי ואדריכלי. את הסיורים יובילו האדריכלים וליד כרכבי ונועה שק.

 

מועד: בימי שישי מ‭,10:30-‬ כשעתיים. 50 שקל למשתתף, סטודנטים וגמלאים: 40 שקל. בהרשמה מראש במוזיאון העיר חיפה ‭www.hms.org.il ,04–9115888‬

 

ויש גם סיור משותף של המועצה לשימור אתרים בשיתוף החברה להגנת הטבע: ספרים ובתים במרכז הכרמל, בעקבות ספריה של יהודית קציר. במסגרת הסיור מטיילים ומספרים על בתים ודמויות מרתקות במרכז הכרמל, מרחוב מגידו דרך רחוב קלר ושדרות הצבי. פוגשים פינות פחות מוכרות במרכז הכרמל, בתי טמפלרים, מנזר חבוי, ודנים בסוגיות שימור. מדריכה: גלי נחום.

 

הסיור יתקיים ב-‭17.12‬ בשעה ‭70 ,09:00‬ שקל לאורח, 55 שקל לחברי החברה והמועצה. הרשמה: ‭,03-6388688‬ ובמועצה לשימור אתרים ‭.03-5034256‬

 

העמותה לתיירות ונופש בחיפה מוציאה סיורים ללא תשלום באוטובוס: מושבה גרמנית, כנסיית סטלה מאריס, תצפית על מנהרות הכרמל, תצפית מטיילת לואי ותחנת עצירה בכניסה לוואדי ניסנאס, שם יכולים האנשים לרדת מהאוטובוס להמשך טיול עצמאי. הסיורים ייצאו בכל שישי ושבת בדצמבר בשעות ‭.14:00 ,13:00 ,11:00 ,10:00‬ משך הסיור שלוש שעות, נקודת המוצא: מרכז העמותה בשד' הנשיא 89 בכרמל. פרטים ‭.04-8535606 ‬

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קהל רב בוואדי. ארכיון
צבי רוגר, עיריית חיפה
בואו להעריך את העתיקות
צילום: נדב פלדמן
כמה יצירות אומנות נותרו משנים קודמות. ארכיון
צבי רוגר, עיריית חיפה
מומלצים