שתף קטע נבחר

 

שביתת הפרקליטים: נאשם שהוסגר עלול להימלט

חנוכה הזה עומד להיות חג של ממש לפושעים, בשל שביתת הפרקליטים שהחריפה. מהבוקר לא מוגשים כתבי אישום על עבירות אלימות, שוד וסחר בבני אדם. מנהל המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה: 95 מיליון שקלים שהיו אמורים לחלט מעבריין עלולים להיעלם מישראל. גם הטיפול בערעור בתיק הנגבי - תקוע

אין כתבי אישום, עבריינים הולכים הביתה: שביתת ועד הפרקליטים הוחרפה הבוקר (יום ד'), ואותותיה ניכרים היטב. 95 מיליון שקלים, שאמורים היו לחלט מעבריין מארגון פשע גדול עלולים להיעלם מהארץ ולעבור למדינה זרה. בני זוסמן, אחד הנאשמים בתיק הפטריארכיה היוונית, שהוסגר לפני שבועיים לישראל, אחרי עבודה קשה, עלול להשתחרר בימים הקרובים ויש חשש שיימלט מהארץ.

 

פגישה שנועדה להתקיים היום בין ראש תחום חטיפות בישראל לבין נציגים מברזיל, שבה היו אמורים לדון בתיקים של ילדים שנחטפו, לא תתקיים. עבודת ההכנה לנושא תרד לטמיון. מנהל המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה, גל לברטוב, תקף בחריפות

 את משרד האוצר: "מדובר בציונות של הפרקליטים מול ציניות של משרד האוצר. הפרקליטים עובדים יום ולילה בכמויות ואיכויות אדירות, אין להם חיים".

 

מהבוקר פרקליטות המדינה לא מגישה כתבי אישום בעבירות שוד, חטיפה, חבלות חמורות, הצתות, סחר בבני אדם, סיכון חיי אדם בנתיב תחבורה ובתיקי החזקת סמים. בנוסף, הוחלט כי מנהלי המחלקות בפרקליטות - היחידים שעבדו כרגיל עד כה - יצטרפו לשביתה."אני לא יודע באילו מקומות אחרים עובדים שנושאים בכזאת אחריות, וחלקם נאלצים להסתובב עם מאבטחים ולספוג עלבונות, ומקבלים משכורת כה נמוכה", הטיח לברטוב באוצר.

 

"אנחנו הפרקליטים ערובה לכך שתהיה חברה במדינת ישראל, אנחנו עומדים בין הציבור לבין מי שמנסה להשתלט על רכושו ועל המשאבים שלו. עומדים על המשמרת נגד השחיתות כדי שלציבור יהיו זכויות בסיסיות. הפרקליטות מגינה על הציבור ועל איכות החיים שלה, כל התנאים של הפרקליטים נשחקו לחלוטין במהלך השנים".

 

מנהל המחלקה הבינלאומית בפרקליטות אומר כי בתנאי השכר הנוכחיים, אין סיכוי שעורכי דין מצוינים יגיעו לפרקליטות: "מול האתגרים העצומים שמולם הפרקליטות מתמודדת, אנו רוצים את הפרקליטים הטובים ביותר, שבחוץ מציעים להם פי שלושה עד פי חמישה ממה שאנחנו יכולים להציע להם, בגלל זה חלק מהם עוזב אותנו. האם משרד האוצר רוצה להגיע למצב שבו טובי הפרקליטים יעזבו וענייני המדינה לא יטופלו ברמה הנדרשת?"

 

במערכת המשפט אומרים כי נגרמים נזקים כבדים, שיובילו להמשך הסחבת: "ביום אחד של שביתה כתוצאה מהתנהגות האוצר ואטימותו נגרמים למשק יותר נזקים מכל מה שהפרקליטות דורשת לשנה", אמר גל לברטוב. לדבריו, הדרישות של הפרקליטים הרבה יותר צנועות ממה שהפרקליטים צריכים לדרוש. "פחות או יותר דורשים לבטל את השחיקה שהייתה להם במהלך השנים , ורוצים להחזיר את הדברים לקדמותם. הפרקליטים מקבלים משכורות מעליבות ועובדים 16 שעות".

 

"פרקליטים טובים עוזבים"

פרקליט מחוז ירושלים, אלי אברבנאל, אמר בראיון ל-ynet, כי דרישות הפרקליטים מוצדקות. "אנחנו צריכים וראויים שלפרקליטות יהיו את האנשים הטובים ביותר. כל פרקליט צריך להיות עם ראש גדול, הוא זה שצריך לקבוע בשטח ובאולם בית המשפט מה קורה.

 זו עבודה עם המון כוח, שצריך להשתמש בו בחכמה ואף אחד לא רוצה בינוניות. מי יכול להתווכח עם זה שהפרקליטים צריכים להיות איכותיים וכמובן שלנושא הכספי יש השלכה".

 

על רמת השכר של הפרקליטים, אמר אברבנאל: "לא יכול להיות שפרקליטים עם ותק של שבע או שמונה שנים, שמופיעים בתיקים כבדים מול הרכבים, עובדים שעות נוספות, שעות כוננות - ולעומתם אחרים שחוזרים הביתה, משכיבים את הילדים לישון, ועובדים על התיק למחרת, ירוויחו רק 15 אלף שקל ברוטו. זה לא הגיוני ולא מספיק. אין ספק שבגלל הנושא הכספי יש עזיבה של פרקליטים טובים. זה נכון שבפרקליטות מעניין, ישנה תחושת שליחות של הפרקליטים, אבל צריך לזכור שאנשים נשחקים".

 

הוא הסכים, שהשביתה גורמת נזק למערכת אכיפת החוק - בין היתר במועד הגשת הערעור לגזר הדין של ח"כ לשעבר, צחי הנגבי. לתביעה יש 45 ימים מיום פרסום גזר הדין - כדי לערער. "תחום הערעורים כלל לא מטופל. הנזקים נעשים הן בתיקים הקטנים והן בתיקים הגדולים. לדוגמה תיק הנגבי - לא נוגעים בו היום. צריך לעבוד על הערעור שלו, אבל הפרקליטים לא יכולים להתעסק בו. תיק נוסף הינו תיק של מישהו שאנס טרמפיסטית קטינה ונגזרו עליו ארבע שנות מאסר. בגלל השביתה הדיון הזה בכלל לא נפתח ואם יעבור מועד הגשת הערעור, הרי שכלל לא יוגש ערעור, דבר שלטעמנו היה צריך להיעשות".

 

אברבנאל הביא גם דוגמה נוספת: "בחור שהועמד לדין, לאחר שדקר מישהו בבטן, בעקבות ויכוח בפיצרייה. זהו בחור מסוכן שביקשנו לעצור אותו עד תום ההליכים ובעקבות השביתה, ולאחר שהפרקליטות לא הגיעה לדיון, הוא שוחרר למעצר בית. בית המשפט חייב לשמוע את הצד השני, אבל בגלל השביתה זה לא נעשה. מאות הופעות בירושלים נדחות, זהו נזק אדיר. צריך להבין שכל הופעה שנדחית, לוקח זמן רב לקבוע מועד נוסף לדיון".

 

האוצר: הם מרוויחים יותר

במשרד האוצר תקפו את הפרקליטים ואמרו, כי "הממונה על השכר, נפגש בשבוע שעבר עם יו"ר ההסתדרות ונציגי הפרקליטים על מנת לצאת מהמבוי הסתום אליו נקלע המו"מ. במהלך הפגישה נעשה מאמץ ללכת לקראת הפרקליטים והוגשה להם הצעת הסכם, על דעת יו"ר ההסתדרות. על אף שההצעה היתה מקובלת על הפרקליטים בפגישה, קיבלו הפרקליטים החלטה ביום שלמחרת לדחות אותה, להתבצר בעמדתם ולהמשיך בשביתה". 

 

באוצר האשימו את הפרקליטים, בפגיעה במשא-ומתן: "לצערנו, הוכיחו הפרקליטים בהחלטתם זו כי אין להם רצון אמיתי להגיע לפתרון וכי הם אינם מעוניינים להפסיק את הנזק הנגרם על ידם לציבור. נראה כי השביתה הפכה למטרה בידיהם ואינה משמשת עוד ככלי לשיפור מעמדם ותנאי העסקתם".

 

במשרד האוצר גם הציגו את נתוני השכר של הפרקליטים: "נדגיש כי נתוני ההשתכרות של הפרקליטים גבוהים ביחס לנהוג בשירות המדינה ולא מצדיקים תוספות שכר נוספות. כך למשל, שכר ממוצע של פרקליט מחוז מוקבל לשכר שופט מחוזי ועומד על 44,445 שקל, שכר

 ממונה בכיר עומד בממוצע על 32,158 שקל ושכר מנהל מחלקה עומד בממוצע על כ-30,000 שקל. בתפקיד ראשון בפרקליטות (עוזר סגן בכיר א'), מגיע פרקליט לשכר ממוצע של 21,497 שקל".

 

עוד נמסר, כי "הפרקליטים נהנים מתנאי העסקה ייחודיים ומועדפים כגון: אפשרויות קידום מהיר ואוטומטי; זכאות ל-25 ימי חופשה ו-10 ימי בחירה בשנה (כאשר הזכאות בשירות המדינה היא ל-22 ימי חופשה ו-2 ימי בחירה בשנה); אפשרות לעבודה מהבית - עד 50 שעות נוספות; ברמות בכירות - שכר מוקבל לשכר שופטי בית המשפט המחוזי ועוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתמודדים בקושי עם השוק הפרטי. ארכיון
צילום: ירון ברנר
אלי אברבנאל. נגרם נזק
צילום: גיל יוחנן
מומלצים