מי שילם את המחיר של "נבוקו" במצדה? הטבע
למרות הזמן שחלף - השטח הרגיש שנפגע לצורך המופע טרם שוקם ונותר סגור לתנועת מטיילים. עוד מתברר כי מתוכננים מופעים נוספים באזור, אך בחברה להגנת הטבע מותחים ביקורת: "יש כבר במצדה אתר מופעים, למה צריך עוד אחד?"
כ-30 אלף כרטיסים מכרה האופרה "נבוקו", בסדרת המופעים שקיימה בקיץ למרגלות האתר ההיסטורי במצדה. אבל את המחיר האמיתי שילם ככל הנראה הטבע.
מבדיקת ynet עולה, כי לצורך המופע היה צורך ליישר שטח בגודל מאות מטרים רבועי, לפגוע באזור רגיש שנחשב לחלק מנוף "ארץ בראשית", ועל אף שחלף זמן רב מאז - המקום לא שוקם במלואו עד היום ונותר סגור בפני הציבור.
האחריות לטיפול בשטח נקבעה בהסכם בין רשות הטבע והגנים לבין המועצה האזורית תמר. רשות הטבע והגנים אחראים לשמירת הטבע באזור בשל היותו מוכר כאזור בעל ערכי טבע. עוד מתברר, כי למרות שהשטח לא שוקם כפי שהוסכם, בקרוב מאוד צפוי להחתם הסכם נוסף בין שני הגופים - לטובת מופעים עתידיים.
הטבע "יושר" לטובת הקמת האירוע (צילומים: החברה להגנת הטבע)
השטח המדובר כלוא בין שמורת הטבע מדבר יהודה לבין הגן הלאומי מצדה, אך הוגדר בתוכנית המתאר לאזור (תמ"א 13 - י.ד) כשטח רגיש מבחינה סביבתית. בין השאר בשל הימצאותו של חוואר הלשון, סלע ייחודי ברמה עולמית ששרד תקופות עתיקות ונמצא רק באזור זה.
בחברה להגנת הטבע מביעים חשש מהמצב בשטח ומעריכים, כי לא רק שהטבע ניזוק ושהנוף הנשקף ממזרח למצדה ספג פגיעה, אלא שכעת נמנעת ממטיילים רבים הגישה לשביל הנחש, שדרכו מעפילים רגלית לאתר ההיסטורי.
במכתב ששלחו נציגי החברה למועצה האזורית תמר כבר בחודש אוגוסט, הם ציינו שמדובר באתר המוגדר כ"לב שמור" ושהשיקולים הנופיים והסביבתיים בו אמורים להיות מובילים, אך נכון להיום הוא נראה "עזוב ופגוע".
לדבריו, "האתר עצמו הוגדר כאתר לשימור מורשת עולמית על ידי אונסקו ובנוסף, הוא מהווה חלק בלתי נפרד מהנוף הנשקף ממצדה". מאז, כאמור, חלפו חודשים רבים אך דבר לא נעשה והשיקום טרם החל.
"אתר בנייה, עזוב ופגוע": האזור כפי שהוא נראה לאחר האירוע
למה צריך עוד אתר מופעים במצדה?
מי שיזם את קיום המופעים באזור היתה המועצה האזורית תמר, אך עבודות הפירוק וההרכבה בשטח בוצעו תחת פיקוח של אנשי רשות הטבע והגנים. על פי ההסכם בין הצדדים, השטח אמור היה לעבור שיקום לאחר המופעים.
בחברה להגנת הטבע מותחים גם ביקורת על עצם קיום המופעים באזור זה, נוכח העובדה כי במצדה ישנו כבר אתר מוכר וותיק שבו מתקיימות הופעות כבר שנים רבות. "לא ברור למה צריך עוד אתר לקיום מופעים באזור כל כך רגיש והיסטורי?", הם תוהים.
התשובה לכך, נעוצה ככל הנראה בסוגיית הנגישות לאזור זה, בהשוואה לאתר המופעים הוותיק של מצדה - שאליו ניתן להגיע רק באמצעות מעקף ארוך. אתר זה ממוקם בסמוך לכביש 90 והגישה אליו נוחה בהרבה.
על רקע זה, אנשי שמירת הטבע מעלים חשש נוסף מפני הפיכת האזור לאתר מופעים קבוע. במועצה האזורית תמר מאשרים כי בקיץ הקרוב צפויים להתקיים אירועים נוספים, שיצריכו הקמה מחודשת של תשתיות הפקה ומכאן שהמופע של "נבוקו" היה רק ההתחלה.
ראש המועצה האזורית תמר, דב ליטבינוף, מסר בתגובה לטענות כי: "המועצה האזורית תמר הוציאה את כל האישורים הנדרשים לקיום מופע 'נבוקו', כולל אישורים והסכמות מטעם רשות הטבע והגנים ומטעם רשות העתיקות. נכון להיום, מתחילות בשטח הכנות להעלאת מופע האופרה אאידה בחודש יוני 2011".
עוד הוא ציין, כי "במסגרת הכנות התשתית, יתבצע שיקום של ערוץ נחל סמוך והקמת תשתיות שיאפשרו בעתיד קיום מופעים והקמת חניון לילה למטיילים הרבים המגיעים לאזור ים המלח. כדי להעמיד את העובדות על דיוקן, הקרקע עליו מתקיים המופע מוגדר בייעודו כקרקע חקלאית, למרות זאת, כל הפרויקט נעשה בתפיסה סביבתית ובשיתוף מלא עם הגורמים הירוקים".
עד לשעת פרסום הידיעה לא התקבלה תגובת רשות הטבע והגנים