שתף קטע נבחר

למרות הדו"ח: מאוחדת עוד מעבירה כסף לחרדים

"איפה שאתה לא נוגע, זה מריח רע", כתב מבקר המדינה על התנהלותה של מאוחדת לפני שבועיים. ומה נעשה מאז? מאוחדת מחליטה להפסיק להעביר מיליוני שקלים לעמותה החרדית "למען ירושלים" - אך עדיין שוכרת ממנה את המבנה. הסיבה: "קשה למצוא דירות בגאולה". עוד הוחלט על הפסקת צבירת חופשות והקמת גוף מפקח על הכספים

האם קופת חולים מאוחדת מתחילה בתיקון הליקויים החמורים שמצא המבקר בהתנהלותה? בישיבת דירקטוריון שקיימה מאוחדת אתמול (ג'), הוחלט אמנם להפסיק את ההתקשרות עם עמותת "למען ירושלים" - אך בניגוד לעמדת משרד הבריאות, עדיין יועברו אליה דמי שכירות. זאת, לאחר שבדו"ח מבקר המדינה נחשף כי מאוחדת העבירה לעמותה כמעט 13 מיליון שקל - כספי ציבור שיועדו לשירותי בריאות, כאשר בפועל הכספים שימשו לגיוס מבוטחים בדרך של צדקה ומתן תרומות וכן למימון הוצאות העמותה עצמה.

 

דירקטוריון הקופה קיבל החלטה להפסיק ב-1 בינואר 2011 את ההתקשרות עם העמותה. עם זאת, כאמור, במאוחדת החליטו להמשיך ולהעביר לעמותה כסף תמורת דמי שכירות למבנה המרפאה בשכונה החרדית גאולה בירושלים, זאת למרות חוות דעת נחרצת של משרד הבריאות נגד המהלך.

 

בישיבת מועצת הקופה אתמול, עלתה טענה לפיה יש קושי למצוא מבנים לשכירות בשכונה החרדית גאולה וכי מדובר בסניף שמשרת למעלה מ- 27 אלף מבוטחים.  

 

הליקויים החמורים שנמצאו במאוחדת:

 

לא יצברו חופשות

לפי דרישת משרד הבריאות על מאוחדת להגיש בתוך עשרה ימים, עד ה-10 בדצמבר, שורה של החלטות וצעדים שבוצעו בעקבות הדו"ח החמור. בין היתר כבר קיבלה הקופה החלטה הנוגעת לאיסור צבירת ימי חופשה, בעקבות הממצאים לפיהם נפדו ימי חופשה בסכום של 900 אלף שקל בניגוד לחוק. החלטה אחרת שהתקבלה נוגעת להקמת גוף פיקוח חשבונאי, שיפקח על פעולת אגף הכספים והנהלת החשבונות, שלפי הדו"ח כשלו בשמירה על כספי הציבור.  

 

בתחילת השבוע הבא תתקיים ישיבת דירקטוריון נוספת בנוגע לבכירי הקופה, לגביהם פירסם מבקר המדינה ממצאים אישיים. יש לציין כי חלקם חברי הדירקטוריון עצמם.

 

במשרד הבריאות התריעו בפני מאוחדת כי חל איסור גם על המשך שכירת המבנה וציינו כי "סיום ההתקשרות עם העמותה כולל גם את סיום הסכם השכירות כדי למנוע עברת כספים שלא למטרות שלשמן נועדו. מדובר בכספי ציבור ובמצב זה אי אפשר לוודא שהם משמשים למטרה שלשמה נועדו"; כך לדברי עו"ד יואל ליפשיץ, סמנכ"ל לפיקוח על קופות החולים במשרד הבריאות. גם במשרד מבקר המדינה שלחו התראה דומה ברוח זו למאוחדת. זאת לאחר שעלה חשד כי בכוונת מאוחדת לשלם דמי שכירות מופקעים, ללא הערכות של שמאי ושמאי ממשלתי כנדרש בחוק.

 

דו"ח המבקר מצא כי עמותת "למען ירושלים" קיבלה ממאוחדת כספים החל מינואר 2004, לכאורה תמורת ניהול הסניף ברחוב מלאכי בשכונת גאולה. בשנים 2004 עד 2009 קיבלה העמותה ממאוחדת 12.7 מיליון שקל, מתקציב הקופה ובמלים אחרות - מכספי הציבור; אלא שבפועל ולמרות התשלום הגבוה שהעבירה לעמותה, דו"ח המבקר חשף כי הקופה המשיכה לשאת בעצמה בהוצאות הניהול (משכורות, טלפון, ארנונה וכו'), בעלות של מיליוני שקלים.

 

הכספים שהעמותה קיבלה שימשו למטרות "דת ורווחה" ולפעולות אסורות של גיוס מבוטחים בתשלום של מאות שקלים למבוטח. לפי מבקר המדינה, 70% מכספי מדינה שקיבלה העמותה, דרך מאוחדת, שימשו למטרות כמו סיוע כספי למשפחות ברוכות ילדים, הכנסת כלה, קמחא דפיסחא ומלגות לתלמידים ולכוללים. בראש העמותה עמד צבי למברגר, שכיהן במקביל ועד לפני שנה גם כחבר במועצת מאוחדת - והתפטר בעקבות פניית מבקר המדינה.  

 

מבקר המדינה העביר את החומר, שמעלה חשד לפלילים, לבדיקת היועץ

המשפטי לממשלה ובנוסף ביקש ממשרד הבריאות לבדוק האם על מאוחדת להשיב את הכסף לאוצר המדינה. "מדובר בחשש למעשים חמורים אשר לכאורה מהווים פגיעה בטוהר המידות ומהווים עבירות על הוראות החוק", כתב המבקר על פרשת עמותת "למען ירושלים". 

 

מנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר רוני גמזו הבהיר בעבר כי יפעל בחומרה אם יתרשם שהקופה אינה פועלת לתיקון הליקויים תוך הזמן שהוקצב לה. לדבריו, "נגמרו המשחקים, תתחילו לפעול ולתקן מערכתית, כולל טיפול באישים המוזכרים בדו"ח. אינני מצביע על אף אחד מהאישים אבל גם לא מסיר את האצבע. אין מנוס ממסקנות אישיות".

 

מאוחדת לא הגיבה לדברים עד שעת פרסום הכתבה. 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"קשה למצוא דירות בגאולה". סניף של מאוחדת
צילום: ירון ברנר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים