שתף קטע נבחר
 

חברות הדלק: נפסיק לקדוח. הממשלה: נבטל רשיונות

איגוד תעשיות חיפושי הנפט והגז כתב לממונה על הגז: "אנו מבקשים כי עד שיסתיים בירור המלצות ששינסקי יוקפא הלו"ז של כל הפרוייקטים בענף ויוארך תוקפם". במשרד התשתיות מסרבים לאשר את הבקשה. גורם באוצר: "אני לא מאמין לאיומים, אבל אם הם יתממשו, צריך לשלול את רשיונותיהם"

איגוד מחפשי הנפט והגז מבקש ממשרד התשתיות להקפיא את לוחות הזמנים של תוכניות העבודה בכל אתרי החיפושים והקידוחים של הגז והנפט. זאת, עד שהממשלה תקבל החלטה בנוגע למסקנות ועדת ששניסקי, שהמליצה להעלות את התמלוגים שהחברות הללו משלמות. כך עולה ממכתב ששלח אתמול (ד') יו"ר האיגוד, אורי אלדובי, לממונה על הנפט והגז במשרד התשתיות, יעקב ממרן.   

 

מחפשי גז ונפט פועלים במאגרים הפוטנציאליים מסגרת רשיונות וזיכיונות שהם מקבלים מהמדינה לזמן מוגבל, ונדרשים להציג בפני משרד התשתיות את לוחות הזמנים של הקידוחים והבדיקות שהם מבצעים ולעמוד בהם. במידה והם לא עומדים בלו"ז שהגישו, משרד התשתיות יכול לשלול את רשיונותיהם. לאחרונה התלוננה קבוצת דלק כי אינה יכולה להשיג מימון להמשך עבודות הפיתוח של מאגרי הגז שלה, תמר ולווייתן, בשל אי הוודאות שיצרו המלצות ועדת ששינסקי.

 

"המלצות ששינסקי, שכוללות שינוי קיצוני בתנאים החלים על ענף הגז, משפיעות על כדאיות הפרוייקטים במדינה ומחייבות את מחפשי הגז והנפט לבחון מחדש את הכדאיות הכלכלית שבביצוע תוכניות העבודה שלהם ושנכללו בהיתרים ובזכויות שהוענקו להם", כתב אלדובי לממרן, "לא מתקבל על הדעת כי בעלי הזכויות יידרשו להמשיך את תוכניות העבודה הקיימות ולהשקיע סכומים בלתי מבוטלים מבלי שהם יודעים מהם התנאים הפיסקאליים (תנאי המס, ת.ג)".  

 

"המלצות הוועדה יצמצמו את אפשרות המימון של הפרוייקטים ואת היכולת התאגידים לגיוס כסף לחיפושים", כתב אלדובי, "ללא המימון הבנקאי, החברות לא יוכלו להקים את התשתית הנדרשת לשימוש בתגליות הגז והנפט. לאור זאת, אנו מבקשים כי עד שיסתיים השינוי הפיסקלי המוצע יוקפאו לוחות הזמנים של תוכניות העבודה בכל האתרים ותוקפם יוארך בהתאמה, באופן שיאפשר לבעליהן לכלכל את צעדיהם בהתאם לתנאים החדשים ולאפשר ודאות ושקיפות כלפי המשקיעים".

 

"לא מדובר במשחקים פוליטיים", אומר אלדובי ל-ynet, "המטרה שלנו היא להידבר עם הרשויות ולנסות לגרום להן להבין את המצב. עם כל הכבוד לששינסקי, הוא לא זה שצריך להשיג מימון של 6 מיליארד דולר להנחת צינור תשתית. אנחנו אלה שצריכים להיפגש עם הבנקים ולהשיג מימון לפרוייקטים, ונתקשה לעשות זאת אם נפעל בתנאים של אי-ודאות. נושא התזרים החופשי הוא משמעותי ביותר להבטחת העבודה".

 

איומים כאלה נשמעו כשהעלו תמלוגים גם בנורבגיה, הולנד, בריטניה ומדינות נוספות, ואף אחד לא הפסיק לעבוד.

 

"אנחנו לא נורבגיה. למשקיעים כאן יש סיכונים שאין למשקיעים במקומות אחרים. אנחנו שמחים שהם כאן, אבל אם הסיכון כאן יגדל עוד יותר הם יעזבו".

 

במשרדי הממשלה לא מתרגשים מהאיומים של חברות הדלק וגם לא מהססים להבהיר: רשיונותיו של מי שאינו עומד בתוכניות העבודה שהגיש - ישללו .

 

משרד התשתיות: לא נאשר דחיות

ממשרד התשתיות, שעד כה תמך במאבקן של חברות הגז נמסר בתגובה: הממונה על ענייני הנפט במשרד התשתיות הלאומיות איננו רואה הצדקה לאישור הבקשה לדחייה. 

 

בצפוי, באוצר מגיבים בחריפות רבה עוד יותר. "אני לא מאמין לאיומים הללו והם נשמעים לי כאיומי סרק", אומר גורם בכיר באוצר, "בינתיים אף אחד לא עשה שום דבר והם עובדים במרץ על בדיקת מאגר 'לווייתן'. לא ידוע לנו על אף חברה שפעלה בכיוון של לעכב את עבודתה. גם אחרי ועדת ששינסקי, העבודה במאגר תמר תהיה כדאית ביותר". 

 

ואם בכל זאת תהיה הפסקת עבודה בפועל?

 

"משרד התשתיות יהיה חייב לשלול את רשיונות העבודה שלהם". 

 

ממשרד התשתיות נמסר בתגובה: הממונה על ענייני הנפט במשרד התשתיות הלאומיות איננו רואה הצדקה לאישור הבקשה לדחייה.


פורסם לראשונה 01/12/2010 15:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר איגוד תעשיות הנפט והגז, אורי אלדובי
בעל השליטה בדלק, יצחק תשובה
צילום: גיל יוחנן
"להקפיא את לוחות הזמנים"
צילום: רויטרס
מומלצים