מייסד ויקיליקס: גם נתניהו אמר שאני מקדם שלום
ג'וליאן אסאנג' ממשיך להסתתר בבריטניה, ולפי הדיווחים חמק ממעצר בגלל טעות בצו השבדי. בראיון בסקייפ ל"טיים" הוא נתלה באילנות גבוהים בירושלים: "ציטטתי את נתניהו, הוא בהחלט לא אדם תמים". אתמול טענו בטורקיה שזו ההוכחה שישראל עומדת מאחורי ההדלפות
כשכל העולם בעקבותיו, מייסד "ויקילקס" ג'וליאן אסאנג' משתמש כחומת מגן בראש הממשלה, בנימין נתניהו. האיש שעומד מאחורי חשיפת ההדלפה הגדולה בהיסטוריה, שרק חלק קטן ממנה יצא לאור וכבר גרם נזק עצום לדיפלומטיה האמריקנית, משתמש בדברי נתניהו כדי להסביר שמדיניות חשיפת הסודות היא הדרך הנכונה.
בראיון בשיחה בסקייפ למגזין "טיים" ממקום מחבואו בבריטניה, שנערך שלשום, אסאנג' ביקש להזכיר: "ראש הממשלה נתניהו יצא בהצהרה מאוד מעניינת, שמנהיגים צריכים לדבר בפומבי כפי שהם מדברים באופן פרטי כשהם יכולים. הוא האמין שהתוצאות של הפרסום הזה - שהפך דעות של דמויות מדיניות מרכזיות שנאמרו באופן פרטי לפומביות - יובילו לשיפור בתהליך השלום במזרח התיכון, במיוחד בכל הקשור ליחס לאיראן".
כאשר נשאל אסאנג' האם זה לא תמים מצדו לטעון שההשלכות של ההדלפה יהיו שמנהיגים ידברו בפומבי כפי שהם מדברים בשיחות פרטיות, הוא השיב: "ציטטתי את נתניהו, הוא בהחלט לא אדם תמים", אלא "פוליטיקאי מתוחכם", כהגדרתו.
מברקים של דיפלומטים אמריקנים לוושינגטון שפורסמו על ידי "ויקיליקס" חשפו דרישות של מנהיגים ערבים במפרץ הפרסי ומעבר לו מארה"ב, לתקוף צבאית את איראן. נתניהו היה המנהיג הראשון בעולם שהתייחס לכך השבוע, ואמר: "אם מנהיגים יאמרו את הדברים בצורה פומבית, זה יהיה שינוי משמעותי. כשמנהיגים מוכנים לומר את האמת לעמם, זה מקדם את השלום".
דבריו של אסאנג' עלולים להוסיף שמן נוסף למדורה המתלקחת שוב בין ישראל לטורקיה. אתמול טען בכיר במפלגתו של ראש הממשלה, רג'פ טאיפ ארדואן, כי ירושלים היא זו שיזמה את ההדלפה - במטרה לדחוק את אנקרה לפינה, הן בנוגע למדיניות הפנים והן בנוגע למדיניות החוץ.
"צריך להסתכל מי המדינות שמרוצות מההדלפה, וישראל מאוד מרוצה", אמר חוסיין צ'ליק, סגן היו"ר במפלגת הצדק והפיתוח, המפלגה השלטת בטורקיה. צ'ליק, המשמש גם כדובר המפלגה, אמר במסיבת עיתונאים כי טורקיה החלה לחשוד ש"המטרה העיקרית של ההדלפות היא להחליש את הממשלה הטורקית".
ארה"ב מודה: נזק קשה ביותר
לעומת שביעות רצון שהביע נתניהו מהחשיפות של "ויקיליקס", הודה אתמול תת מזכירת המדינה למדיניות, וויליאם ברנס, מספר שלוש בהיררכיה של קלינטון, שחשיפת המברקים גרמה לדיפלומטיה האמריקנית נזק קשה ביותר. ברנס דיבר בשימוע בוועדת החוץ של בית הנבחרים, בדיון על הסנקציות על איראן.
ואסאנג' עצמו? החל משלשום בלילה הוא הפך מבוקש לא רק בשבדיה,
שם הוא חשוד באונס, אלא בכל העולם - בעקבות צו מעצר שהוצא נגדו על-ידי האינטרפול. אבל לפי פרסום הבוקר (יום ה') ב"טיימס" הלונדוני, טעויות בניסוח צו המעצר השבדי איפשרו למייסד אתר ההדלפות לחמוק מידי החוק.
לפי הדיווח, המתבסס על מקורות משטרתיים, המשטרה הבריטית ידעה על מקום מסתור בו שהה אסאנג' - כנראה בדרום-מזרח אנגליה - אולם לא הייתה יכולה לעשות דבר, בשל "טעויות" בצו השבדי. במקביל הודיעו גם האמריקנים על פתיחה בחקירה פלילית בנושא חשיפת המברקים הסודיים.
Read this article in English