שתף קטע נבחר

 

מתיחות ביפו: "יהודים מסכנים פעילות דתית"

מוסלמים ונוצרים ביפו כועסים על תלונותיהם של תושבים יהודים על הרעש שנגרם מפעמוני הכנסיות ומהמואזין. דיירי "גבעת אנדרומדה" מאיימים בתביעה. "אי אפשר לעבור לגור ליד כנסייה ולדרוש ממנה לשנות את מנהגיה", מבהירים הערבים

תושביה הנוצרים והמוסלמים של יפו זועמים - יהודים המתגוררים באזור מסגדים וכנסיות מתלוננים על הרעש שגורמים הפעמונים וקולות המואזין, ומזעיקים שוטרים שמפריעים לתפילות. "הם מסכנים פעילות דתית, ולא נשתוק על כך", מבהירים ראשי המאבק המשותף, שיקיימו מחר (יום ו') בצהריים הפגנה בהשתתפות מאות מתושבי יפו.

 

בשבועות האחרונים נקראו ראשי המסגדים מספר פעמים לחקירה במשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה, שם נטען כי תפילות המואזין הבוקעות ממסגדי סיקסיק וג'באליה בשכונת עג'מי מפריעים ומרעישים יתר על המידה. כמו כן, בזמני תפילות בכנסיית סנט ג'ורג' שברחוב לואי פסטר, מגיעות מדי פעם ניידות משטרה שדורשות להנמיך את קול תפילת הכומר, לאור פניות טלפוניות של תושבים.


הכנסייה סמוך למתחם היוקרתי. "פה זה לא רמת אביב" (צילום: דודו אזולאי)

 

המתיחות סביב הפעילות הדתית הגיעה לשיא בשבוע שעבר: עורך דין המייצג את תושבי מתחם היוקרה "גבעת אנדרומדה", הצמוד לכנסייה שברחוב לואי פסטר, פנה להנהלת הכנסייה ומחה על הרעש שגורמת, בין היתר, פעילות חברי תנועת הצופים במתחם. הוא איים כי אם לא יטופל העניין, יוגשו תביעות אישיות נגד המעורבים בדבר בגין ירידת ערך הנכס של הדיירים. המקרה היה "הקש ששבר את גב הגמל" בעיני הקהילות המוסלמיות והנוצריות ביפו, שהחליטו להתאחד ולצאת יחדיו במפגן מחאה קולני, שיקיף את פרויקט היוקרה.

 

"בפעם האחרונה שבאו אלינו השוטרים, אמרתי להם: 'מה קרה לכם? נראה לכם שאני אתלונן במשטרה על תפילה של חזן בבית כנסת?'" אמר בכעס יו"ר האגודה האורתודוקסית ביפו, עו"ד גבי קדיס. "פה זה לא רמת אביב ולא רמת השרון, הכנסייה שלנו קיימת משנת 1870, הרבה הרבה לפני שהוקם פרויקט הנדל"ן. מדובר בסכנה אמיתית לפעילות דתית, וניסיון למנוע את חופש הדת המעוגנת בחוקי היסוד".

 

עו"ד קדיס הסביר עוד כי בני הנוער בתנועת הצופים לומדים כל השבוע, "ורק בימי שישי ושבת יש לנו זמן להתאמן על כלי הנגינה במתחם הכנסייה, וזה רק בתקופת החגים שלנו. אז בשבת הפסקנו ובשישי הם מנגנים רק מהצהריים עד הערב, אז גם את זה להפסיק? אין לנו מקום אחר ללכת אליו. אי אפשר לעבור לגור ליד כנסייה ולדרוש ממנה לשנות את מנהגיה. מי שעבר לגור לידה ידע זאת היטב בהתחלה".

 

"מהתלונות נודף ריח של גזענות" 

ביפו מתגוררים כיום כ-25 אלף ערבים, מתוכם 7,000 נוצרים. להפגנה הצטרפו גם ראשי הקהילה המוסלמית, בהם חבר המועצה עומאר סיקסיק, שאף נחקר בעצמו במשטרה הירוקה בעקבות תלונות על רעש נגד המסגד שמפעילה משפחתו משנת 1883. בשבוע הבא הא צפוי לקיים פגישה עם אנשי המשטרה הירוקה, כדי ללבן את המחלוקת. "כרגע שוקלים לפתוח נגדנו בהליכים משפטיים", סיפר ל-ynet.

 

"המסגדים והכנסיות הם חלק אינטגרלי מהנוף היפואי, בדיוק כמו המסגריות והסנדלריות הישנות. יש לנו ליד המסגד גם הרבה תושבים יהודים ותיקים, שחיים איתנו בשכנות טובה מזה עשרות שנים ולהם זה לא מפריע. אין ספק שמהתלונות האלו נודף ריח של גזענות", הוסיף סיקסיק. "מי שמגיע לגור ביפו וחושב שאין בה מסגדים או כנסיות הוא בור, ושילך לגור במקום אחר".

 

עו"ד יואב שניצר, המייצג את תושבי פרויקט "גבעת אנדרומדה", הסביר ל-ynet כי "במדינה יש חוקים נגד מפגעי הרעש, וזה לא משנה אם הם היו שם גם לפני 500 שנה. הרגישויות מוכרות לנו, ובסך הכל יש שם אנשים טובים, אבל אחרי שהייתי שם מספר פעמים, הרעש הוא בלתי נסבל בעליל. מבחינה חוקית, כאשר יש מפגע או עוולה בנזיקין ניתן לנסות לתבוע את כל האחראים לו".

 

לדברי שניצר, עד היום אנשי הכנסייה לא ענו לפניותיו: "אי אפשר להמשיך כך תחת כסות של ועד קהילה. אם זה לא יגמר בטוב אז נצטרך ללכת לבית המשפט, ואף אחד מאיתנו לא רוצה שזה יגיע לשם. הבעיה העיקרית היא בהפעלת הרמקולים, גם על-ידי התזמורת של הכנסייה.

 

"כל תושב בתל אביב ובישראל זכאי לחיות בשקט ובשלווה. המטרה שלנו היא לסיים את זה בצורה טובה של שכנות וחברות, וקשה לנו להבין מה מונע מהם להחליש את הרעש שם", הוסיף. "הילדים של כולנו היו בצופים, אבל לפי חוות דעת של מומחים שהזמנו, במספר הזדמנויות חריגת הרעש שם הייתה מעבר לתקן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כנסיית סנט ג'ורג'. שוטרים מפריעים לתפילות
צילום: דודו אזולאי
עומאר סיקסיק. "לתושבים הוותיקים זה לא מפריע"
צילום: מיכאל שטינדל
מומלצים