בכיר בחברת ביטוח גדולה: "נתבע את המדינה"
האש על הכרמל אמנם כובתה, אך הניצוצות בקרב על הכסף הגדול רק נדלקים. המחלוקת: האם חברות הביטוח צריכות לשלם על מה שנראה כמו מחדל של המדינה. "המדינה אחראית ב-70% או 80% למה שקרה", טוען הגורם הבכיר
האם צפוי עיכוב בפיצוי חברות הביטוח? ראש הממשלה בנימין נתניהו, כמו גם שרים נוספים, חזרו ואמרו בימים האחרונים כי התושבים שניזוקו מהשריפה יפוצו. עם זאת, גורמים ממשלתיים הדגישו כי הם סומכים קודם כל על הרובד של חברות הביטוח. החשש הוא שחברות הביטוח לא ימהרו לשלם.
"הציבור משלם מסים והמדינה אחראית לדאוג לו", אמר גורם בכיר באחת מחברות הביטוח הגדולות. "זה כולל לדאוג לכלי הרכב שלו, לבית שלו, לרכוש שלו. יש חבות למדינה - המסים שלנו הולכים למד"א, למכבי אש ולדברים אחרים - כדי שאלו יהיו מוכנים כמו שצריך".
לדבריו, גם אם לא מדובר באחריות מלאה של המדינה, יש לה לפחות אחריות חלקית. "המדינה אחראית ב-70% או 80% למה שקרה", טוען הגורם. "בעבר המדינה פיצתה את התושבים במקרים של שריפה. למשל אירוע השריפה שהיה בהרי ירושלים לפני כעשור. אנחנו וגם חברות אחרות נתבע את המדינה".
ומה יהיה על המבוטחים בינתיים?
"האפשרויות הן או לשלם כסף למבוטח ואז לתבוע את המדינה, או להגיד למבוטח שאנחנו לא משלמים ושהוא יתבע את המדינה. במקרה כזה, התהליך יימשך הרבה זמן. המבוטח יצטרך להוציא הרבה כסף גם על משפטים וגם על הוצאות שונות של מחיה. בית המשפט, מצדו, יכול לבוא בטענות לחברת הביטוח, ולשאול איפה אתם בעסק - אז כנראה שנצטרך לשלם, לפחות חלקית".
יכול להיות שתעדיפו להמתין ולראות מה המדינה תעשה?
"עיתוי התשלום הוא לא רלוונטי. אם המדינה תכניס את היד לכיס, אנחנו נעשה את מה שצריך".
הכרזה על אירוע אסון
עו"ד ג'ון גבע, מומחה בתחום הביטוח ויועץ משפטי ללשכת סוכני הביטוח, מוסיף כי "המדינה מחויבת לפצות את הניזוקים רק אם מדובר במקרה הנכלל באחד מהאירועים הקבועים בחוק, כגון נזקי מלחמה או אירוע על רקע לאומני או פעולות איבה.
"במקרה כזה המדינה היא המפצה באמצעות מס רכוש וביטוח לאומי, בדומה למה שאירע אחרי מלחמת לבנון השנייה. אולם אם מדובר באירוע שאינו מחייב את המדינה, בין שנגרם במכוון ובין שנגרם ברשלנות אז המדינה לא מחויבת לפצות".
נזקי השריפה. מי ישלם? (צילום: AFP)
כיווני החקירה בשלב זה אינם חד משמעיים, ואולם המדינה הגדירה את האירוע כאסון לאומי. הממשלה מינתה ועדת חקירה וייתכן שאחת ממסקנותיה תהיה לסייע בפיצוי, מתוך רצון להחזיר את החיים כמה שיותר מהר למסלולם. כבר נשמעו לא מעט הצהרות בעניין. בנוסף, המדינה ביקשה סיוע הומניטרי בינלאומי – מה שמחזק את הסבירות כי יוכרז על אירוע מיוחד שיזכה תקצוב פיצויים על חשבון המדינה.
גורם נוסף המעורה בעולם הביטוח אומר כי "גם אם יוכח שמדובר ברשלנות ועל חברות הביטוח תחול חובה לשלם למבוטחים, החברות הללו עלולות להערים קשיים על המבוטחים בהחזר הכסף וזאת מתוך דרישה שהאחריות תיפול על כתפי המדינה, גם במקרה בו נרכש ביטוח פרטי".
לדבריו, "חברות הביטוח יכולות לטעון שמכיוון שמדובר באירוע שהוכר כאסון לאומי ויתוקצב על ידי המדינה, הרי לכאורה יש כאן אפליה ומדוע הם יצטרכו לשאת בנטל?".
חברות הביטוח "לומדות את האירוע"
אתמול העריך מזכיר הממשלה, צבי האוזר כי בשריפות בכרמל ניזוקו 250 יחידות דיור. הוא ציין כי ראש הממשלה הנחה לגבש בתוך 60 ימים תוכנית לשיקום אזורי המגורים שנשרפו. האזור העריך כי הנזק שנגרם לבתים ולרכוש נאמד בכ-150 מיליון שקלים, בעוד שהנזק שנגרם ליערות ולתשתיות בין-עירוניות נאמד בכ-120 מיליון שקלים.
בחברות הביטוח לא מעוניינים להגיב בשלב זה. במגדל ובכלל ביטוח מסרבים להתייחס לנושא ומסתפקים באמירה כי הם מרוכזים בלימוד האירוע, בבדיקות ובחינת הנזקים. יש לציין כי היקפי הפיצוי ממס רכוש, כמו גם גורמים ממשלתיים אחרים, עשויים להיות מוגבלים ולכן יש יתרון למי שבוטח בביטוח פרטי.
פיצוי למפונים - תידרש הכרעה
הפוליסה הרווחת ביותר אותה רכשו הנפגעים היא פוליסת דירה ופוליסת בית עסק. "אלו שיש להם פוליסת דירה מקיפה שמכסה גם שריפות, זכאים לפיצוי מחברות הביטוח על פי תנאי הפוליסה, לרבות נזקים לרכוש אחר כגון מכוניות", אומר עו"ד גבע. "בתי עסק שנשרפו או שלא מתקיימת שם פעילות עסקית כתוצאה מהשריפה גם כן זכאים לפיצוי. יש להדגיש כי בפוליסות חלה גם חובת השתתפות עצמית של המבוטח".
סוגיה נוספת אליה נדרשים חברות הביטוח היא במקרה בו פונו אנשים, אך הרכוש שלהם לא נפגע. כאן צורת ההיזק היא החל מאי נוחות שנגרמה לתושבים ועד הוצאות שנדרשו המפונים להוציא מכיסם בעקבות הפינוי. מקרים אלו נחשבים גבוליים, ותידרש בהם הכרעה.