שתף קטע נבחר

 

19 מדינות יחרימו הענקת נובל לשלום לפעיל סיני

מאז ההכרזה על זכייתו של ליו שיאבו, המרצה הכלוא על-רקע קריאותיו לליברליזציה בסין, מנהלת בייג'ינג קרב דיפלומטי בניסיון למנוע ממדינות העולם להשתתף בטקס. בין המדינות שיישרו קו עם סין: איראן, רוסיה, מצרים, סעודיה וונצואלה

19 מדינות מתכוונות להחרים את טקס הענקת פרס נובל לשלום לליו שיאבו, המרצה הסיני הכלוא על-רקע קריאותיו לליברליזציה בארצו. הטקס אמור להתקיים באוסלו ביום שישי, חרף הודעתה של ועדת הפרס לפני כחודש כי היא שוקלת לבטל את הטקס בהיעדרו של ליו.

 

מאז זכייתו של ליו בפרס לפני כחודשיים מנהלת סין מערכה דיפלומטית למנוע את התייצבותם של נציגי מדינות העולם לטקס. לדברי מנהל מכון נובל, גייר לונדסטד, עד-כה הבטיחו 44 מדינות את השתתפותן בטקס, 19 מדינות סירבו "מסיבות שונות" ושתיים טרם השיבו להזמנה. יצויין כי בדרך כלל מיוצגות המדינות השונות בטקס על-ידי שגריריהם באוסלו.

  

למעט סין צפויות להחרים את הטקס: אפגניסטן, קולומביה, קובה, מצרים, איראן, עיראק, קזחסטן, מרוקו, פקיסטן, פיליפינים, רוסיה, סעודיה, סרביה, סודן, טוניסיה, אוקראינה, ונצואלה ווייטנאם. אלג'יריה וסרי-לנקה הן שתי המדינות שטרם השיבו להזמנה. נציבת זכויות האדם של האו"ם, נבי פיליי, לא תתייצב אף היא לטקס. בלשכתה של פיליי בז'נבה דחו את הטענות לפיהן נכנעה ללחץ סיני, ומסרו הטקס באוסלו מתנגש עם אירועי "יום זכויות האדם הבינלאומי".

  

משרד החוץ הסיני הזהיר את מדינות העולם כי יהיו "השלכות" להשתתפותן בטקס הענקת הפרס לליו - שייוצג ככל הנראה על-ידי אחד מבני משפחתו. דוברת המשרד, ג'יאנג יו, אמרה כי "יותר מ-100 מדינות ברחבי העולם תומכות בסין ולא ישתתפו בטקס". היא גם כינתה את חברי ועדת פרס נובל "ליצנים".

 

במקביל, האשים ארגון זכויות האדם "אמנסטי" את סין בהפעלת איומים על מדינות שונות בכדי שלא יופיעו לאירוע. "סין מכופפת את זרועותיהן של ממשלות שונות מאחורי הקלעים, כדי למנוע את השתתפותן בטקס הענקת פרס נובל לשלום. היא משלבת לחץ פוליטי עם סחיטה כלכלית לצורך כך. למרות הלחץ והאיומים, סין הצליחה לזכות בתמיכתו של מיעוט מבוטל ממדינות העולם - דבר המשקף את האופי הבלתי מקובל של דרישותיה", אמר בכיר בארגון.

   

ליו, המתנגד למשטר הקומוניסטי בארצו, נידון השנה ל-11 שנות מאסר לאחר שהורשע בחתרנות. הוא פרופסור לשעבר באוניברסיטת בייג'ינג ונעצר לפני כחצי שנה בשל חלקו בחיבור מסמך שעליו חתמו 300 בני אדם, בהם אינטלקטואלים סינים בכירים, שקרא לליברליזציה של המערכת הפוליטית בסין.

 

אין זו הפעם הראשונה שבה ליו נשלח אל מאחורי הסורגים בשל דעותיו. בעבר הוא ריצה 20 חודשים בכלא על חלקו בהפגנות הסטודנטים בכיכר טיאננמן ב-1989. עם ההכרזה על זכייתו, הסבירו חברי ועדת הפרס כי החליטו לבחור בליו בשל "מאבקו הלא-אלים והעיקש למען קידום זכויות האדם הבסיסיות בסין. אנו סבורים כי קיים קשר הדוק בין נושא זכויות האדם לבין השלום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליו שיאבו. סחיטה סינית
צילום: רויטרס
נכנעה ללחץ סיני? פיליי
צילום: רויטרס
מומלצים