טורקיה: נפתח דף חדש, קודם תמצאו איך להתנצל
בניסיון ליישב את המשבר הדו-צדדי - טורקיה דורשת שבמסמך ייעשה שימוש במילה "התנצלות" או "בקשת סליחה", אך ישראל מתעקשת על ניסוח עקיף יותר של "הבעת צער" או "חרטה"
"ישראל וטורקיה מעוניינות מאוד ליישב את המשבר ולהתחיל דף חדש, אך עדיין לא נמצאה הנוסחה המיוחלת. טורקיה מעוניינת שבנוסח הסופי תכלל המילה התנצלות או בקשת סליחה. על המילה excuses מתנהלים הדיונים", כך הסביר היום (ה') פקיד בכיר במשרד החוץ הטורקי, אוזדם סנברק, לכתבים זרים באיסטנבול.
סנברק, שגריר לשעבר, הוא אחד הנציגים במשלחת הטורקית שהשתתף גם בשיחות הפיוס שהתקיימו בתחילת השבוע בז'נבה. "המשלחת הטורקית יש לכלול את המילה הזו. טורקיה מעוניינת שהמילה התנצלות או בקשת סליחה יכללו בהצהרת ישראל". ואולם גורמים בירושלים אמרו כי ישראל מעדיפה ניסוח עקיף יותר כמו "הבעת צער" או "הבעת חרטה".
(צילום: דודי כהן)
סנברק אמר עוד כי "לא מתוכננות פגישות נוספות. אנו ממתינים להכרעת המנהיגים", אמר סנברק. הוא הוסיף כי "במזכר ההבנות אין איזכור לעזה". פרשנים בטורקיה, שהיו משוכנעים שארדואן ימתין עד לבחירות הכלליות שיתקיימו בטורקיה בחודש יוני, הופתעו מנכונותו לפתוח בשיחות פיוס עם ישראל כעת. להערכתם, תמיכה בפלסטינים והתקפות מיליוליות על ישראל עשויות היו להיות נכס אלקטורלי לארדואן.
סנברק נשאל על כך והשיב כי "שיקולי הבחירות לא עמדו בראש סדרי העדיפויות של ארדואן כי אם הצדק. זו הסיבה שארדואן מעמיד את נושא ניסוח ההתנצלות לפני סוגיית הפיצויים. מעולם לא נהרג טורקי מאש צבא זר בעת מלחמה. ועניין זה הינו בעל חשיבות עליונה עבור ארדואן".
שתי המדינות מעוניינות לסיים את המשבר הדיפלומטי החריף שפרץ בין שתי המדינות ב-31 במאי בעקבות ארועי המשט לעזה, שבהם נהרגו 9 אזרחים טורקים במים הבינלאומיים. בעקבות הארועים טורקיה השיבה את שגרירה בתל אביב והיא דורשת מישראל התנצלות ותשלום פיצויים למשפחות.
.
במהלך השיחות בז'נבה גיבשו שני הצדדים הצהרה, על פני שני עמודים, אותה הגישו לעיונם של ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן. במסמך מתחייבות עוד שתי המדינות "להשיב את היחסים הדיפלומטיים לדרג שקדם למשבר", ופירוש הדבר השבת השגריר הטורקי לישראל, היות ושגריר ישראל באנקרה נקרא לשוב לארץ.