שתף קטע נבחר

 

מחתרות האינטרנט: האק-טיביסטים למען ויקיליקס

בימים אלו מתנהלת מלחמה ברשת: פעילי התנועה האנרכיסטית אנונימוס תוקפים אתרים שהתנתקו מוויקיליקס, בשם חופש הביטוי. הצצה חטופה לעולמם של אנטי גיבורים מסוג חדש, שפועלים כדי להגן על זכויותיכם - ובתמורה, נקראים "סייבר טרוריסטים"

כמה פעמים קרה לכם שבאמת התעצבנתם על משהו שעשו ממשלות, תאגידים עצומים, או אנשי ציבור? יש אנשים שלא מסתפקים בלקטר (לבד או בצוותא), למלא את טוויטר בציוצי מחאה או לפתוח קבוצה חסרת שיניים בפייסבוק.

 

אם בעבר היו האקטיביסטים למיניהם חוסמים כבישים, מדליקים צמיגים או מארגנים שביתות, היום יש להם כלי רב עוצמה שיכול להכאיב לממשלות וארגונים גם בלי לצאת מהבית או לפשוט על פנצ'ריה: האינטרנט.

 

האק-טיביזם (Hack-Tivism) הוא דרך חדשה יחסית של מחאה – דרך התקפות סייבר שונות, בתור כלי עזר למחאה סטנדרטית. את הגילוי הבולט האחרון שלה ראיתם בשבוע האחרון: מבצע נקמה בחברות שהתנתקו מוויקיליקס (Operation Avange Asange) של התנועה האנרכיסטית אנונימוס (לא, מגיב 19. הם לא קשורים לחבר'ה שעומדים ברחוב שינקין ביום שישי עם שלטי "בשר זה רצח").

 


פעילי אנונימוס. למה יש להם מסיכות של ההוא מ"ונדטה"? התשובה בהמשך

 

התעסקתם עם ויקיליקס? תשלמו ביוקר

רק שבוע חלף מאז שוויקיליקס, ארגון ההדלפות המסתורי, שחרר עוד אוסף מסמכים חשאיים שהביכו את ממשלת ארצות הברית. הארגון, שמורכב מעיתונאים, סופרים, פעילי זכויות אדם ומתנדבים רבים שם לו למטרה להשיג מידע שממשלות וארגונים לא רוצים שתדעו - ולחשוף אותו לעיני העולם.

 

לארגון אין מטה ומעט מאוד ידוע עליו. הקול והפנים שלו, ג'וליאן אסנג', הפך לאדם נרדף אחרי החשיפה האחרונה, והסגיר את עצמו בבריטניה אחרי מצוד של האינטרפול וממשלת ארצות הברית בעקבות האשמות על עבירות מין

 

זמן קצר לאחר חשיפת המסמכים, אמזון הסירה את אתר ויקיליקס משרתיה. מאוחר יותר, הוא הוסר גם משרתי חברה אחרת שמארחת אתרים. פייפל, ויזה ומסטרקארד הקפיאו כספים שנתרמו לארגון וניתקו עמו קשר, ואפילו בנק הדואר השוויצרי סגר חשבון שהשתייך לאסנג'.

 

לכולן טיעון חזק מאוד למהלכים שלהן: ארגון ויקיליקס ומר אסנג' הנכבד נחשדים בפעילות פלילית, ולהיות קשורים אליהם זה להזמין צרות כמו האקרים פטריוטים וביקורת ציבורית.

 

 

בעוד בכירים בממשלות רבות נשמו לרווחה, היו כאלה שהזדעזעו. מבחינתם, ויקיליקס עקף את כל מנגנוני הצנזורה, ופעל למען חופש המידע והביטוי, והפגיעה בו היא מכה חמורה לזכויות אלה.

 

התגובה לא אחרה לבוא: אתרי מסטרקארד ובנק הדואר השוויצרי הופלו לאחר מתקפת DDoS כבדה (העמסה מלאכותית על השרת, שמונעת גישה לאתר). במקביל, הופצו ברשת שמועות על דליפת מידע מחשבונות אשראי - לצד קריאה להתגייס למאבק, אותו מובילים ההאקרים של אנונימוס: מבצע Avange Asange נפתח. גם אתר ויזה הופל, ואיתו אתרים שטענו נגד ויקיליקס - כמו האתר של שרה פיילין, למשל.

 

יותר מאלף אתרי מראה קמו לוויקיליקס, ופעילי התנועה האנרכיסטית ממשיכים לתקוף חברות ש"מעודדות צנזורה והגבלת מידע", לטענתם - ולהחרים אותן. התנועה העלתה ליוטיוב את הסרטון הבא:

 

 

מספר ארגונים אחרים גילו תמיכה במהלך של אנונימוס: "החלה מלחמת המידע הראשונה, שדה הקרב הוא ויקיליקס, ואתם החיילים", צייץ בטוויטר ג'ון פרי בארלו, מארגון EFF לזכויות גולשים.

 

לוחמים למען חופש הביטוי (כשאין שיעורי בית)

בניגוד למר אסנג' הכלוא, את אנשי אנונימוס אי אפשר לעכב לחקירה, להפוך למבוקשים או להאשים בעבירות מין. למה? בעיקר משום שכל אחד מכם יכול להיות אחד מהם. תנועת אנונימוס מתבססת על מאות קבוצות קטנות שפרוסות בכל העולם.

 

הקבוצות מורכבות מהאקרים, אקטיביסטים וסתם משועממים שמתחשק להם לעשות משהו רע למען מטרה טובה, ומפעם לפעם מוצאים אחת כזו. הם בני כל הגילים – אנשי משפחה מיושבים, לצד תיכוניסטים עם זמן פנוי או סטודנטים בחופשת סמסטר. כולם נפגשים במספר אתרי פורומים, בראשם 4Chan (וגם ברשתות חברתיות) ומתארגנים לפעולה.

 


את האנשים לא תזהו. את הכיכר - דווקא כן (צילום: ברק ברודו) 

 

אנשי אנונימוס מזדהים רק בכינויים שלהם ברשת, וכשהם נפגשים להפגנות הם לובשים תחפושות ומסכות בדמות גאי פוקס - מהפכן בריטי שנלכד והוצא להורג ב-1606. הם פועלים במדינות רבות, וגם בישראל.

 

נקמה בתעשיית המוזיקה, תמונות ציצים לממשלת אוסטרליה

לאחרונה פצחה התנועה במבצע PayBack, נגד התאחדויוות חברות התקליטים בארה"ב (RIAA), ותעשיית הקולנוע (MPAA). לפי אנונימוס, המהלכים האחרונים שלהן לסגירת מנועי שיתוף קבצים כמו אתר Pirate Bay ותביעת משתמשים שהורידו סרטים ושירים הם ביריונות, שמאחוריה תאוות בצע - ומגבילה את חופש הגולשים.

 


 

במבצע הותקפו והופלו אתרי אולפנים כמו וורנר ברוס ואתר התאחדות הבינלאומית של התעשיות הפונוגרפיות  (IFPI), אתרים של משרדי עורכי דין שלקחו חלק בתביעות ועוד. כשחבר להקת KISS, ג'ין סימונס תקף את משתפי הקבצים, הפילו לו אנשי אנונימוס את האתר.

 

אחד המהלכים המפורסמים של התנועה בוצעו ב-2007, נגד כת הסיינטולוגיה (שוויקיליקס חשפה מסמכים פנימיים שלה, שמציגים התנהלות פוגענית של הכת כלפי חבריה). פורצי אנונימוס תקפו את הסיינטולוגים כשהכת הסירה מיוטיוב סרטון שמציג באור לא מחמיא במיוחד סיינטולוג מפורסם: השחקן טום קרוז. לפי סרטון מאיים שהעלו אנשי אנונימוס, מדובר בשטיפת מוח של ארגון מסוכן, שראוי שהציבור יכיר.

 

אתרי הסיינטולוגים נפגעו גם במתקפות DDoS שהפילו אותם, גם בהשחתת פניהם ואפילו בשליחת הרבה פקסים שחורים למרכזי סיינטולוגיה בעולם – כדי לבזבז דיו. נשמע קצת ילדותי, לא? כמו "לקשט" את בית הספר שלכם בנייר טואלט. מאידך, תגובת מנהיגי הסיינטולוגיה היתה כשל מי שנפל קורבן לפיגוע המוני. התוצאה: עליה במודעות לכת ולמעשיה.

 

מטרה מפורסמת אחרת של אנונימוס היתה ממשלת אוסטרליה: ראש הממשלה ושר התקשורת במדינה הגו תוכנית לצנזורת אינטרנט נרחבת - במסגרתה ייחסמו ערכים בוויקיפדיה שנוגעים להומוסקסואליות, אתרים שמעודדים הפלות והמתות חסד, בלוגים, אתרים אנטי ממסדיים והגרוע מכל - אתרי פורנו.

 

מיד פצחה התנועה במבצע "סערת שדיים" (TitStorm): אתרי ממשלת אוסטרליה הותקפו ונפרצו מכ-500 מקורות שונים, ועובדי מדינה קיבלו מבול של תמונות עירום ופורנו לתיבות המייל שלהם.

 

הקמפיין של אנונימוס כלל גם שינוי רקע אתרים רבים לצבע שחור (לסמל את האפלה שיטיל השלטון על הרשת), ומאוחר יותר - ארגון הפגנות ופעולות מחאה אחרות. נפתח אתר מיוחד לריכוז וארגון הפעולות, וממשלת אוסטרליה ספגה לאחריהן ביקורת בינלאומית קשה. 

 

 

המחאה העממית החדשה

יש שיגידו שמדובר בקבוצת עבריינים. יש כאלה שיטענו שלכל ארגון וממשלה זכות לפעול לפי המדיניות שבחרו, ולחבורת האקרים משועממים אין שום זכות להתערב. רוצים למתוח ביקורת? שיפתחו בלוגים.

 

אם תשאלו את הסיינטולוגים, את ממשלת אוסטרליה או את וורנר ברוס, יגידו לכם כולם שאנונימוס הם סייבר-טרוריסטים.

 

אבל לפעמים צריך מישהו שנמצא מחוץ למערכת כדי לומר עליה את האמת. לפעמים המערכת כל כך מאוהבת במדיניות שלה, שדברים כמו פגיעה בזכויות בסיסיות (נניח, חופש הביטוי) פשוט עוברים לה מעל לראש.

 

פעילי תנועת אנונימוס הם גם מורדים, וגם ליצני חצר. אבל קשה להתעלם מהמסר שלהם, והוגן שימשיך להישמע. חלק מכם בטח ציחקק כשקרא לפני כמה פיסקאות על הפצצת הציצים האוסטרלית, אבל אזרחי המדינה דווקא לקחו אותה מאוד ברצינות: אלפים מהם יצאו לרחובות, ומחו נגד התוכנית הממשלתית לצנזר להם את הרשת.

 

אם המסר של ה"סייבר טרוריסטים" הוא זה שעורר את הציבור לנקוט עמדה, לקום מהכורסה ולצאת לרחוב עם שלטים – אולי אנחנו בעצם, צריכים אותם? דבר אחד בטוח: האקרים אקטיביסטים צפויים לפעול יותר, מול יותר ארגונים, ולהמשיך ולהשפיע על סדר היום הציבורי.

 

מה דעתכם? האק-טיביזם הוא פשע שצריך להגביל, או פעולה לגיטימית? ספרו לנו בטוקבקים

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סמל תנועת אנונימוס. האקרים למען זכויות הגולשים
מומלצים