שחרור נעים: איך הוציאו קרס דיג מצבת ים ענק?
הדייג נעים ג'רבאן מג'אסר א-זרקא הציל צבת ים חומה ענקית בסכנת הכחדה שבלעה קרס דיג. הרופאים הצליחו לשלוף את הקרס שנתקע בקיבה בלי ניתוח ותוך מספר ימים, הזוחלת הימית הכבדה במשקל של 61 קילוגרם, התאוששה ושבה בחזרה לטבע
יום שלישי לפני שבועיים. שעות אחר הצהריים המאוחרות. הדייג נעים ג'רבאן מגיע עם הסירה הקטנה שלו למרחק של מאות מטרים מחוף ג'אסר א-זרקא כדי לבדוק מה עלה בקרסי הפיתיון שהשליך לים לפני מספר שעות, בתקווה ללכוד חבורת דגי אנטיאס.
"התחלתי להרים את החוטים עם הקרסים ופתאום אני רואה משהו ענק שוחה ומפרפר בתוך המים", אומר נעים. "זה היה צב ים ענק שבלע את הקרס וחוט ארוך יצא לו מהפה. הוא בכה מרוב כאב, היה לו דם בפה וריחמתי עליו".
זו לא הפעם הראשונה שנעים פוגש בצבי ים פצועים שנפגעו ממפגש עם ציוד דיג. מאז שהיה ילד הוא לוקח חלק בדיג המשפחתי בים התיכון. "הים שלנו כבר ריק. לא כמו פעם", הוא אומר בעצב. בשנים האחרונות מאז שהחל להיות בקשר עם יניב לוי, מנהל המרכז הארצי להצלת צבי ים, הוא מזעיק אותו במידה שהבחין בצב ים במצוקה. "ניסיתי להרים אותו לסירה, אבל זה היה צב כבד כבד. לקח לי כמעט חצי שעה להעלות אותו לשם".
אחד הצבים הכבדים שהגיעו לטיפול
טלפון בהול למרכז להצלת צבים. "בוא, יש צב גדול עם קרס בפנים", מבשר נעים. יניב לוי ודותן אוחיון, אנשי רשות הטבע והגנים, עולים על הצב-בולנס הירקרק במרכז הימי מבואות ים במכמורת ודוהרים אל הפציינט המדמם. בחוף הם פוגשים את נעים והצב בסירה. השמש שוקעת והזמן דוחק. בכוחות משותפים הזוחל הימי הענק מורד אל החוף. "כבר בהרמה וממבט ראשון, ידעתי שזו אחד הצבים הכבדים ביותר שהגיעו אלינו לטיפול", אומר לוי.
בחזרה למרכז ההצלה לטיפול ראשוני, שקילה ובדיקות דם. "בליעת קרס דיג היא אחת הפציעות הנפוצות של צבי הים בעולם כולו", הוא אומר ומבהיר כי הפציינט החדש הוא למעשה גברת בת כ-40-60 שנה לערך. "בוגרת מינית וחזקה במיוחד. לא מציע לך לפגוש את הסנפירים או הלסת שלה מקרוב", הוא צוחק. המשקל מבשר במדוייק את כובד החולה. "61 קילוגרם לא הולכים ברגל", הוא אומר. לוי קובע תור אצל הווטרינר ד"ר צחי אייזנברג במרפאת "כל חי" ברחובות לניתוח מורכב למחרת. בינתיים, הצבה החומה נשארת להשגחה בבריכת מים פרטית ללילה.
בשעות הערב מובאת הצבה למרפאה, מלווה באנשי המרכז להצלת צבי ים. בנוסף לד"ר אייזנברג, מחכה גם הווטרינרית ד"ר נילי אנגליסטר, שפוגשת ביום יום חיות בר פצועות בבית החולים לחיות בר של הרשות והספארי בר"ג.
הצבה מונחת על שולחן הטיפולים ודרושות מספר ידיים חזקות כדי למנוע ממנה לזוז ולחבוט בצוות המטפלים. מגבת מכסה את ראשה ותוך מספר דקות היא מורדמת, כדי שניתן יהיה לערוך צילומי רנטגן ראשוניים ולברר היכן ממוקם קרס הדיג החד.
"המטרה הראשונית שלנו היא להוציא את הקרס בלי ניתוח, כי מדובר בשיקום ממושך בן מספר חודשים", מסביר לוי. "פתחנו לה את הפה הכי רחב שאפשר עם מנשך וציוד תמיכה. עכשיו רק נותר לצלול פנימה ולאתר את הקרס בזהירות".
יד לתוך הקיבה כדי לשלוף את הקרס
ד"ר אנגליסטר נבחרה למשימה, לא רק בזכות היכולות הרפואיות שלה, אלא גם בזכות זרוע דקיקה. "היא הכניסה את היד לפה וירדה עד לקיבה של הצבה. רק המרפק שלה נותר חשוף וכך במשך כמעט חצי שעה, היא הוציאה את הקרס שנתפס בגבורה החוצה", הוא מבשר ומדגיש כי פעולת החילוץ הידנית חסכה ניתוח מורכב ותקופת שיקום של שלושה חודשים לפחות.
בימים האחרונים הצבה התאוששה ונמצאה תחת מעקב והשגחה במרכז בבריכה נפרדת משאר הצבים. אחרי פיטום גסטרונומי, היא התחזקה. שבב ותגי זיהוי הוצמדו לגופה לקראת השחרור הקרב.
לאירוע החגיגי שיצא לדרך אתמול (ה') בבוקר. הוזמן המחלץ הראשי, הדייג נעים, שעל שמו גם קרויה הצבה כאות כבוד לפועלו. כשהצב-בולנס מגיע אל החוף עם המיועדת לשחרור, נעים וחבריו הדייגים כבר עסוקים בפריקת השלל מהרשתות בחוף. הוא מזהה את יניב ברכב הרשות הירוק, מרים מבט ומחייך. "טוב לראות אותה בריאה", הוא אומר תוך כדי חילוץ אחד הדגים מהרשת.
למקום מגיעים עשרות תלמידי בית ספר יסודי מהכפר. זו השנה הרביעית שהם צופים בשחרור צבי ים משוקמים בחזרה לטבע וההתרגשות בשיאה. הצבה נעים מוצאת מהרכב בעזרת מתנדבי המרכז. גם נעים נחלץ לסייע והיא מורדת בזהירות אל החול.
נעים בדרך לים (צילום: ארז ארליכמן)
התלמידים צופים מהצד. לוי ומתנדבת נוספת, ערוכים מראש בבגדי שחייה וסנפירים מחכים לצבה במים. "איזה יופי לראות אותה ככה", מחייך נעים. סקרנים נוספים מתקבצים בסמוך וכל העיניים נשואות אל הצבה הגדולה, שחופרת ומתקדמת במהירות אל המים. הגלים הקטנים כבר מרטיבים את גופה והשריון. תוך שניות היא צוללת במים הרדודים לקול מחיאות כפיים. צוות אנשי המרכז עוקבים אחריה ומסייעים לה בדרך החוצה לחמוק משובר הגלים אל הים הפתוח.
"אחרי כמה מטרים היא פותחת מבער עם הסנפירים הגדולים ונעלמת לנו", אומר לוי, כשהוא חוזר מהים הקריר. "עכשיו נקווה שהיא תשרוד שם בחוץ". הסערה הקרובה הצפוייה במהלך סוף השבוע היא מתכון כמעט ודאי להופעה של צבי ים פצועים או מתים אל החופים. "הים פולט החוצה את כל הפרטים החלשים והעייפים, אז מי שפוגש אותם מוזמן לדווח לנו".
- מצאתם צב פצוע? צרו קשר עם מוקד הסביבה בטלפון 6911*