שתף קטע נבחר

 
צילום: ויז'ואל פוטוס

ארה"ב: "אם יחיה עד אז, מובארק ינצח בבחירות"

בפרופיל מחלקת המדינה שנחשף ב"ויקיליקס" נכתב כי "נשיא מצרים במצב בריאותי טוב, למעט שמיעה לקויה באוזן שמאל"

חוסני מובארק הוא מנהיג קשוח ששונא קיצוניות דתית וחנופה אישית. זוהי דמותו של נשיא מצרים שעולה ממסמך פרופיל שגובש במחלקת המדינה האמריקנית, לקראת ביקורו של מובארק בבית הלבן אשתקד. במברק הסודי, שנחשף היום (ו') ב"ויקיליקס", מעריכה ארצות הברית כי "הבחירות הבאות לנשיאות מתוכננות בשנת 2011, ואם מובראק יהיה חי אז סביר מאוד שיתמודד שוב, ובאופן בלתי נמנע ינצח".

 

 

הפרופיל מדגיש כי "מובראק בן 81 (נכון לשנה שעברה - ר"מ), והוא במצב בריאותי טוב למדי. הבעיה המוחשית ביותר שלו היא שמיעה לקויה באוזן שמאל". עם זאת, הוא אינו כולל התייחסות לגילויים שהתפרסמו השנה בדבר מחלתו לכאורה של נשיא מצרים במחלת הסרטן.


מובארק נפגש עם קלינטון בביקורו אשתקד בארה"ב (צילום: AFP)

 

המברק שוגר על-ידי השגרירה האמריקנית בקהיר, מרגרט סקובי, למזכירת המדינה הילרי קלינטון במאי אשתקד, במסגרת ההכנות לביקור הנשיאותי. "מובארק מגיב היטב לגילויי כבוד כלפי מצרים וכלפי מעמדו, אך אינו מתרשם מחנופה אישית כלפיו. הוא מטבל את התובנות שלו באנקדוטות אשר מדגישות את ניסיונו הרב ואת חוש ההומור שלו", ציינה השגרירה.

 

היא סיפרה עוד כי הנשיא המצרי הושפע קשות ממות נכדו בן ה-13 באותו החודש, אשר "ללא צל של ספק יעמעם את רוחו בביקור, אליו הוא מצפה". הדיפלומטים האמריקנים תיארו את מובארק כ"מנהיג גאה לאומה גאה", ופירטו: "במהלך 28 שנות כהונתו הוא שרד לפחות שלושה ניסיונות התנקשות בחייו, שמר על השלום עם ישראל, עמד בפני שתי מלחמות עם עיראק והחל משנת 2003 מתמודד עם חוסר יציבות אזורי, הרעות תקופתיות במצב הכלכלי ואיום כרוני על טרור-פנימי. הוא ריאליסט אמיתי ומנוסה, שמרן קונסרבטיבי מלידה, ויש לו זמן מועט למטרות אידיאליסטיות".

 

"מובראק ראה את הנשיא בוש כנאיבי"

במחלקת המדינה גילו עניין מיוחד במצב הפוליטי במצרים וציינו כי אף אחד במדינה לא יודע בוודאות מי יירש את מובראק. "הוא עצמו אומר בלקוניות: 'תהליך (הבחירה) יהיה בהתאם לחוקה המצרית'",

 נכתב במברק. "למובראק אין אפילו איש סוד אחד או יועץ איתו הוא יכול לדבר בפתיחות מלאה, והוא מנע מכל היועצים המרכזיים לפעול מחוץ לגבולות שהוקצו להם".

 

האמריקנים מעלים את שם בנו של מובארק, גמאל, כמועמד בעל הסיכויים הרבים ביותר לרשת את אביו, אך מציינים כמועמדים אפשריים לנשיאות גם את ראש המודיעין המצרי, עומר סולימאן, ואת מזכ"ל הליגה הערבית, עמרו מוסא - אותו הם מכנים "הסוס השחור". החיסרון של גמאל מובראק, לפי המסמך, הוא חוסר נסיונו הצבאי. זו גם הסיבה, נכתב בו, שמובראק החליט לא להתייחס עד כה לשאלת היורש.

 

בנוגע למאבקי כוחות פנימיים במצרים, טוען המסמך כי "מובראק הוא מצרי-חילוני טיפוסי, ששונא קיצוניות דתית והתערבות (דתית) בפוליטיקה. האחים המוסלמים לדידו הם הגרועים ביותר, כשהם קוראים תיגר לא רק כוחו אלא גם על האינטרסים של מצרים".

 

מאידך, מספרת השגרירה סקובי כי מובראק "מתאבל" על תוצאות מאמצי ארה"ב לעודד רפורמות בעולם האסלאמי: "בכל מקום בו הוא רואה מאמצים כאלו מצד ארה"ב, הוא יכול להצביע על כאוס וחוסר-יציבות שנגרם". הוא מפנה אצבע מאשימה לאמריקאים גם בכל הנוגע לעליית חמאס לשלטון: "הוא מזכיר לנו שהוא התריע בפני הבחירות הפלסטיניות ב-2006, אשר העלו את חמאס ואיראן לפתח ביתו", ציינה הדיפלומטית. "הוא מאמין בנחישות, אך באופן שגוי, כי ממשל בוש כפה את הבחירות".

 

סקובי ממשיכה לתאר את הזלזול של מובארק בנשיא ארה"ב לשעבר, ג'ורג' בוש: "מובראק ראה את הנשיא בוש כנאיבי, הנשלט על-ידי הכפופים לו ושלחלוטין לא מוכן להתמודדות עם עידן פוסט-סדאם בעיראק, ובעיקר עם עליית ההשפעה האזורית של איראן". לפי המסמך, מובראק טוען שוב ושוב כי מצרים לא אהבה את סדאם ולא מתאבלת עליו, "אבל לזכותו ייאמר שהוא החזיק את המדינה שלמה ועמד בפני איראן".

 

"נשיא מצרים סיפר כי 'עיראק זקוקה למנהיג צבאי קשוח, שיהיה גם מנהיג הוגן'", ציינה השגרירה. "אנחנו סבורים כי תובנה זו מתארת את הדרך בה רואה מובארק את עצמו, כאחד שהוא קשוח אבל הוגן, ומבטיח את הצרכים הבסיסיים של אנשים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשיא מובארק. אין מחליף
צילום: AP
מומלצים