שתף קטע נבחר

 

שר בכיר: תוכנית גישור אמריקנית - דבר רע מאוד

ישראל עדיין לא גיבשה דעה על נאום קלינטון. "תוכנית גישור רעה מאוד עבורנו", אומר בכיר בממשלה, אך אחרים מצביעים על הנקודות החיוביות. "היא התנגדה בנחרצות להליכה לאו"ם, וזה חשוב מאוד", אמר מרידור. ובינתיים: העבודה נשארת בממשלה

הילרי קלינטון הבהירה כי ארצות-הברית לא תכפה הסכם, אבל בישראל נמצא כבר מי שחושש מתוכנית מדינית אמריקנית. בעקבות נאומה של מזכירת המדינה אתמול בלילה (שבת) ב"פורום סבן", אמרו גורמים בכירים בממשלה כי "הדברים של קלינטון על תוכנית גישור אמריקנית הם דבר רע מאוד. ישראל ניסתה להימנע לאורך השנים מתוכנית אמריקנית, ותוכנית גישור היא בעצם תוכנית מדינית".

 

עם זאת, שרים אחרים, ובהם השר דן מרידור, בירכו על חלקים בנאומה של קלינטון ואמרו כי היא סתמה בעצם את הגולל על דיון מקדים בנוגע לגבולות ביטחון, "דבר טוב עבורנו". בלשכת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, סירבו אמש (שבת) להתייחס לנאומה של קלינטון, אולם גורמים המקורבים לנתניהו אמרו כי "מה שחשוב זה לא מה שהאמריקנים אומרים, אלא מה שהם עושים. צריך לראות מה יהיו הצעדים שהם יבצעו בפועל בתקופה הקרובה".

 

מזכירת המדינה חסכה אמנם במילים קשות, אולם דבריה היו ביקורתיים כלפי ישראל - היא תקפה את הבנייה בהתנחלויות, התייחסה לכל אחת מסוגיות הליבה במשא ומתן, כולל ירושלים והפליטים, ודרשה לשמוע מישראל ומהפלסטינים עמדות ברורות בנושאים אלה תוך זמן קצר.

 

כעת ממתינים בירושלים לשובו של ג'ורג' מיטשל לאזור ולפתיחת מסע דילוגים נוסף בין ישראל ובין הפלסטינים. מיטשל אמור לגבש מתווה לשיחות ולאסוף מן הצדדים את עמדותיהם בנוגע לסוגיות הליבה, בהן ירושלים והגבולות.


קלינטון. לא פסחה על אף אחת מסוגיות הליבה (צילום: AFP)

 

"ארצות-הברית רומזת שהיא תפעיל את תוכנית ב' שלה, והם נעים לעבר הכיוון הזה", אמר אחד השרים, החבר גם בקבינט המדיני-ביטחוני. "ראש הממשלה חייב להביא את העקרונות שלו לשולחן המשא ומתן. זה לאו דווקא מהלך רע שהאמריקנים מניחים תוכנית על השולחן. זה יחייב את הצדדים להציג את העמדות שלהם, וגם ישראל חייבת לעשות כן".

 

מרידור: נגמר הסיפור של גבולות ביטחון תחילה

השר דן מרידור, שנמצא בוושינגטון, טען עם זאת כי "היה זה נאום די צפוי של קלינטון". לדברי מרידור, "בנאום יש כמה דברים טובים - קלינטון היא היתה מאוד נחרצת שאין הליכה לאו"ם, וזה דבר מאוד חשוב מבחינתנו. היא אמרה שיהיה דיון מקביל על חמישה נושאים, ובכך בעצם נגמר הסיפור של גבולות ביטחון תחילה. כמו כן, היא נתנה חשיבות למהלכים של סלאם פיאד, ובניית צעדים בוני אמון, בדרך למדינה פלסטינית. אלה אלמנטים חשובים".

 

בהתייחס לשאלת הגבולות, אמר מרידור ל-ynet: "חשוב מאוד שישראל תציג עמדה בנוגע לגבולות. לא עמדה סופית, ולא צריך לשרטט קו סופי, אך יש צורך בעמדה ישראל. כמו כן, צריך להציג עמדות בכל הנושאים". מרידור לא התרגש מדבריה של קלינטון על תוכנית אמריקנית. "היא דיברה על כך שבשלב מסוים יוצגו הצעות גישור. הם לא יוצגו בשלבים המתקדמים של המשא ומתן, כשהפערים מאוד גדולים, אלא בהמשך, לקראת הסוף. הכל נאמר בצורה די עמומה. אני לא רואה פה בעיות גדולות מבחינת ישראל".

 

המשנה לראש הממשלה, סילבן שלום, הביע שביעות רצון מהעובדה "שהאמריקנים הבינו באיחור שההתמקדות שלהם בנושא הקפאת ההתנחלויות היתה טעות". לדברי שלום, "כל נושא ההקפאה היה לנטל על תהליך השלום, לא עזר ורק הכשיל את התהליך כולו. עתה משהוסר הנטל, יש אפשרות לקיים תהליך אמיתי שידון בכל סוגיות הליבה - הפליטים, ירושלים, המקומות הקדושים, הסדרי הביטחון ושלטון חמאס בעזה. בכל מקרה, אסור שהמו"מ יתמקד בנושאי הגבולות".

 

השר יצחק הרצוג ממפלגת העבודה קרא לנתניהו לגבש מתווה מדיני שיכלול את גבולות הקבע, על בסיס תוכנית קלינטון משנת 2000. הרצוג דורש מנתניהו לעשות זאת בתיאום עם סיעות הקואליציה, לאשר את התוכנית בקבינט, ולהניח אותה על שולחן המשא ומתן. "האינטרס הישראלי כעת הוא להיענות לקריאתה של מזכירת המדינה ולפעול עימה בשיתוף פעולה מלא והדוק, כדי לנוע באומץ לעבר פתרון סוגיית הליבה מול הפלסטינים", אמר הרצוג.

 

שר הרווחה הוסיף כי "התקופה הקרובה היא רגע המבחן של נתניהו, גם ברמה הבינלאומית וגם ברמה הפוליטית, מול מפלגת העבודה. על נתניהו להבין שמדובר בחלון זמן קצר. מצופה ממנו להפגין נחישות, אומץ וגמישות".

 

השר ישראל כץ, המקורב לנתניהו, אמר ל-ynet כי "הקווים לא יקבעו מראש. אפילו ברק דחה את ההצעה של האמריקנים לשים תוכנית על השולחן. אף אחד לא יסכים לקבוע מראש את הגבולות. לנו יש עניין בדברים אחרים קודם, ולאו דווקא בנושא הגבולות",

 

"לעבודה יש עוד תירוץ לא לפרוש"

בתוך כך, בקואליציה מעריכים כי החזרת הנושאים המדיניים לסדר היום הציבורי ונאומה של קלינטון מרחיקים לפי שעה את פרישתה של העבודה מן הממשלה. "לעבודה יש עכשיו תירוץ נוסף להישאר בממשלה, לחכות ולראות לאן התהליך המדיני הולך", אמר בכיר בליכוד המקורב לראש הממשלה. "הבעיה כרגע היא מה לוחות הזמנים של עופר עיני, שקרא לפרוש מן הממשלה אם לא יתחדש התהליך. בכל מקרה, ברק והשרים האחרים ימשכו עכשיו עוד זמן".

 

גורם המקורב לנתניהו המשיך באותו קו ואמר כי "העבודה מושכת זמן. ברק נסע לארצות הברית על מנת לוודא כי האמריקנים מחזירים את השיחות המדיניות לתמונה. הוא חייב שיתקיימו שיחות, על מנת לדחות את האפשרות של פרישת העבודה מן הממשלה בתקופה הקרובה".

 

ההקפאה ירדה בינתיים מן הפרק, אבל הבוקר תדון ועדת השרים לענייני חקיקה תדון בהצעת החוק של ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי), המציע לקבוע כי לא ניתן יהיה להקפיא את הבנייה ביו"ש, אלא רק באישור הכנסת. בנוסף תדון ועדת השרים בהצעת החוק של חבר הכנסת ניצן הורוביץ (מרצ), המציע שהמדינה תחזיר הוצאות כספיות לאלו שמתחתנים נישואים אזרחיים בחו"ל ובהצעת החוק של ח"כ יעקב כץ (האיחוד הלאומי) שמציע לקבוע עונש מינימום למציתי יערות.

 

בהכנת הידיעה השתתף אביעד גליקמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלינטון. נאום צפוי או ביקורת חריפה?
צילום: AFP
מרידור. "צריך לשרטט עמדה בנוגע לגבולות"
צילום: עופר עמרם
שלום. "לדבר על כל סוגיות הליבה"
צילום: אבישג שאר-ישוב
ברק. "מושך זמן"
צילום: AFP
מומלצים