10 שנות מאסר לחייל שגנב מהרמטכ"ל ותקף חייל
לואיס מסקוטה, שהורשע בגניבת כרטיס האשראי של הרמטכ"ל ואקדח מלשכתו, נידון לעשר שנות מאסר. במסגרת הסדר טיעון עמו הודה מסקוטה שתקף חייל וחטף את נשקו. "מי שמרים יד על חייל צה"ל, העונש שלו יהיה חמור", אמר אביו של החייל המותקף
גזר דין חמור לחייל שגנב מלשכת הרמטכ"ל ותקף חייל אחר. רב"ט לואיס מסקוטה, שהורשע בין היתר בשוד בנסיבות מחמירות, גניבת שני רובים, והעברת פרטי אשראי של הרמטכ"ל נידון בצהריים (יום א') לעשר שנות מאסר בפועל. "התקשינו לקבל את טענתו שפעל בגלל איומים... הוא רמס כללי מוסר והתנהגות והעז לפגוע באופן קשה בחייל צה"ל כדי לגנוב נשקו וזאת באופן מתוכנן".
פרט לעונש המאסר הורו השופטים בבית הדין הצבאי בקריה למסקוטה לפצות חייל אותו תקף וממנו גנב רובה - ב-3,500 שקלים. השופטים גם הורידו אותו לדרגת טוראי. רב"ט לואיס מסקוטה הגיע לפני כחצי שנה להסדר טיעון עם התביעה הצבאית, לפיו הודה בעיקרי האישומים. בכתב האישום המתוקן הושמטה כוונתו לגנוב נשק נוסף - והוקל סעיף הגניבה לגבי האקדח שניתן לרמטכ"ל למזכרת.
לאחר הקראת גזר הדין פרצה אמו של מסקוטה בבכי, ובנה ניגש לחבק אותה ולהרגיעה. סנגוריו של מסקוטה, עורכי הדין בני קוזניץ ועידן פסח, מסרו כי העונש שניתן הוא חמור: "אפשר להבין מדוע המשפחה שבורה ופרצה בבכי. עם זאת, העונש שניתן על ידי השופטים הוא פחות מדרישת התביעה. אנו נבחן את צעדינו בהמשך".
רמס כללי מוסר והתנהגות. לואיס מסקוטה בבית המשפט (צילום: בן קלמר)
מנגד אמרה התובעת, סגן אלוף שרון זגגי-פנחס, כי מדובר בגזר דין חמור - המשקף את המעשים החמורים והקשים של מסקוטה, "השופטים הדגישו שלא האמינו לטענתו, כי היה תחת לחץ ואיומים. מדובר באחד מהעונשים הכבדים שניתנו בעבירות מסוג זה, מכאן שיש מסר ברור". גם בתביעה אמרו כי יבחנו האם לערער על העונש.
אבי החייל שהותקף: מסר לחיילים
לדיון בבית המשפט הגיעו בני משפחתו של החייל הנאשם וכן דוד איינהורן, אביו של החייל שהותקף על-ידי מסקוטה ושנשקו נגנב. האב סיפר כי מדובר בחייל עם נתונים גבוהים מאוד שהאירוע גרם לו, מעבר לפגיעה הפיזית הקשה, גם תחושות קשות מאוד לגבי רצונו להמשיך ולשרת בצה"ל. השופטים הקריאו בגזר הדין את עדותו המרגשת והקשה של דוד איינהורן, שאיבד במלחמת לבנון השנייה את בנו, וכעבור שלוש שנים נאלץ להתמודד עם האירוע הקשה - כשבנו הותקף ונפצע.
לאחר מתן גזר הדין, אמר דוד איינהורן: "לא באתי לשמוע את גזר הדין ולהיות מרוצה. בית הדין נתן היום מסר ברור לכל חיילי צה"ל. מסר שכל חייל צריך לדעת, ללמוד ולהפנים אותו - מי שמרים יד על חייל צה"ל, בטח במטרה לגנוב נשק שיכול להגיע גם לגורמים עוינים, העונש שלו יהיה חמור".
איינהורן, שעקב מקרוב אחר המשפט כולו, אמר כי לא פעם הודגשה העבירה של העברת פרטי כרטיס האשראי של הרמטכ"ל כעבירה המרכזית במעשיו של מסקוטה, אך היום בית הדין הדגיש כי הדבר החמור ביותר הוא התקיפה הקשה של בנו. "הוא עשה מה שעשה תחת הבנה שעבור בצע כסף ניתן לעשות הכל, בית הדין אמר את דברו".
בחודש שעבר נערך שלב הטיעונים לעונש במשפט. התביעה ביקשה לגזור 15 שנות מאסר על מסקוטה - נוכח חומרת העבירות בהן היה מעורב. "מדובר באחד המקרים החמורים ביותר בשנים האחרונות" ציינה
התובעת, סגן-אלוף עו"ד שרון זגגי-פנחס, בדברי הסיכום שלה. מנגד, טענו סנגוריו של מסקוטה, עו"ד בני קוזניץ ועו"ד עידן פסח, כי יש להטיל על החייל עונש דומה לעונשים מעורבים אחרים בפרשה.
מסקוטה ציין בפנייתו לשופטים כי הוא מתחרט על האירוע, הביע צער על מה שקרה וביקש את סליחתם של האנשים בהם פגע. הוא הודה כי עליו לשלם מחיר על מה שעשה, אבל ביקש להתחשב בו ובעובדה כי הוא אב לבן צעיר.