נתניהו וש"ס סגרו דיל על חוק הגיור: ליברמן זעם
בתום ישיבה סוערת הוחלט שלא להעלות להצבעה את הצעת חוק הגיור הצבאי. השר ליברמן זעם: "היה לנו הסכם קואליציוני גם לגבי המשילות, גם לגבי הגיורים, גם לגבי חוק הנאמנות. לא נתתם לנו כלום". נתניהו: "אולי נמצא פתרון עד יום רביעי"
האם נתניהו קבר את חוק הגיור הצבאי בתמורה לקבורת ועדת החקירה על השריפה? ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נכנע היום (א') לדרישות ש"ס, למורת רוחו של שר החוץ, אביגדור ליברמן, והחליט לא להביא להצבעה בממשלה את הצעת החוק בנושא הגיור הצבאי. הוא דן במשך כחצי שעה, במהלך ישיבת הממשלה, עם שרי ש"ס, אלי ישי ואריאל אטיאס, וסיכם עימם כי הרב הראשי, שלמה עמאר, יקבע את עמדתו ויכריע בנושא. בעיתוי כנראה לא מקרי, החליטו בש"ס שיתנגדו לכינון ועדת חקירה בעקבות אסון הכרמל. ישי, כזכור, דרש לכונן ועדה שכזו וכעת נראה שהתקפל.
ההצעה קובעת שכל הגיורים שביצע הצבא חוקיים - ואיש לא יכול לבטלם. על-פי הצעת החוק, המהלך יהיה תקף כלפי כל מי שנמצא בהליך גיור בימים אלה - ובכל גיור עתידי. שרים הגדירו את הישיבה סביב נושא הגיורים כ"מביכה מאוד". אחד השרים סיפר ל-ynet: "בא הרב דרוקמן ואמר: שמעו, תמיד היה גיור צה"לי, אבל פתאום מישהו גילה שיש בעיה טכנית. לכן, זה לא בריא שיהיה גם גיור צה"לי וגם גיור רגיל, כי אנשים
יעשו הפרדה לא טובה. הרב עמאר הוא רב מאוד הגיוני, אפשר לתפור איתו הכל. אבל הוא בחו"ל, אז בואו נחכה כמה ימים". שרי ש"ס תמכו בעמדה הזו. "יש פה רק בעיה טכנית, ואנחנו בעד שיהיו גיורים בצבא", אמרו שרי ש"ס.
שר החוץ, אביגדור ליברמן, הקשיב, לא מש מעמדתו והטיל פצצה: "לא מסכים. אני בעד תחרות. לא רוצה יותר למשוך את הנושא הזה. שנים אני מחכה לדברים האלה כדי שיזוזו. אני רוצה שיהיה גיור בצבא. זה כור ההיתוך, ושם צריך לעשות גיורים. יש 300 אלף איש שרוצים פתרון, שרוצים לעבור תהליך".
בשלב זה ביקשו שרים מליברמן שיוותר. שר המשפטים, יעקב נאמן, התנגד לגיור הצה"לי. "בואו נעשה גיור אחיד. איווט, אני מדבר איתך על הנושא הזה לא כשר, אלא למען אחדות ישראל. עזוב את הפוליטיקה. תן את הדבר הזה". השר בני בגין הצטרף גם הוא: "איווט, אנחנו מכירים כל כך הרבה שנים. לפני שנתיים פנית, בוא חכה עד יום רביעי. בואו לא נצביע היום".
ליברמן זעם ואמר "לא" לשרים. "היה לנו הסכם קואליציוני גם לגבי המשילות, גם לגבי הגיורים, גם לגבי חוק הנאמנות. לא נתתם לנו כלום. לא משילות, לא נאמנות, לא שום דבר. אני רוצה שצה"ל יהיה הדרך לגייר. אני בעד להפריד את צה"ל מהגיור של הרבנות הראשית".
מחכים ליום רביעי
ראש הממשלה, שהיה במשך זמן ארוך מחוץ לישיבת הממשלה ותפר את הדיל עם ש"ס, לא אמר מילה במופע המביך שהתנהל לנגד עיניו. רק לקראת הסוף אמר: "אני לא מעלה את זה להצבעה היום. אולי נמצא פתרון עד יום רביעי".
לאחר תום הדיון, אמר נתניהו: "רוב השרים תומך בשמירה על אחדות הגיור ומתנגד ליצירת שתי מערכות גיור שונות זו מזו. אנחנו מבקשים לפתור את הבעיה הטכנית שנוצרה לגבי הגיור בצה"ל וניתן לפתור את הבעיה הזו על ידי הרב הראשי עמאר. אין לנו כוונה לפגוע בכבודה ובמעמדה של הרבנות הראשית, אנו נבטיח את מעמדם של המתגיירים בצה"ל. הם חלק מהעם היהודי, ואנו נדאג לכך. אין מחלוקת שכל הגיורים בצה"ל בוצעו על פי ההלכה והם תקפים וחוקיים".
בכירים בש"ס טענו כי בפגישה שהתקיימה עם ראש הממשלה, "לא הושג שום דיל". לדברי הבכירים, "אחרי הפגישה יצאנו בתחושה שלא הצלחנו לשכנע את ראש הממשלה, והיינו בטוחים שהוא יצביע בעד החוק, ונגד הערר של ש"ס".
בקדימה תקפו את בחירת נתניהו לא להעלות את ההצעה להצבעה. "נתניהו מכר את חיילי צה"ל וקנה את האצבע של ש"ס בהצבעתה על ועדת החקירה הממלכתית", אמרו במפלגה. "נתניהו מנסה לחמוק בכל דרך מאחריותו לאסון הכרמל וממתן דין וחשבון למחדליו בפני הציבור ומשתמש בגיורם של חיילי צה"ל כמטבע עובר לסוחר בקרב על הישרדותו האישית".
הלילה פורסם ב-ynet כי נתניהו הציע לאנשי ש"ס "לקבור את החוק" לאחר הקריאה הטרומית במליאת הכנסת, אולם בש"ס סירבו, ודרשו מנתניהו שלא לקיים הצבעה בממשלה.
משמעות הסיכום שהושג בין נתניהו לשרי ש"ס הוא, כי הערר שהגישה שהמפלגה לא יירד, ולכן - הקואליציה תהיה מחוייבת להצביע ביום רביעי במליאת הכנסת נגד החוק של חבר הכנסת דוד רותם מישראל ביתנו.
נכון לעכשיו עדיין לא ברור אם החוק יעלה בכלל להצבעה, למרות שבישראל ביתנו מתעקשים להביא אותו להצבעה בכנסת. "גם אם החוק יובא להצבעה, בשל הערר ובגלל שלא התקבלה עמדת ממשלה רשמית, שרי הממשלה יהיו מחוייבים להצביע נגד החוק", אמרו
היום בכירים בש"ס. "לכן השארנו את הערר בעינו. כל זמן שאין הצבעה על הערר, הממשלה לא יכולה להצביע בעד, וזה מחייב את כל החברות הקואליציה".
מנגד, ח"כ רותם מישראל ביתנו טוען ששרי ש"ס "מנסים לעוות את המציאות וטוענים כי הצעת החוק היא פגיעה בסטטוס קוו, אך ברור לכל כי הפגיעה האמיתית בסטטוס קוו נעשתה, כאשר הרב עמאר לא הביע עמדה נחרצת בעד כשרות הגיורים, ולא יצא נגד אלה אשר הטילו בו ספק. זאת לאחר שבעבר, ויותר מפעם אחת, היה זה עמאר שהילל ושיבח את הליך גיור זה".
Read this article in English