אבי הרוגה: רה"מ הימר, שייחקר על גרימת מוות
במכתב ששלחו אביה וחותנה של טופז אבן-חן קליין ז"ל, דורשים השניים לחקור את ראש הממשלה, שר הביטחון, שר האוצר והשר הפנים בחשד לעבירת גרימת מוות ברשלנות. "היה צריך להיות ברור לראש הממשלה ולשרים ששלילת המשאבים תסכן חיי אדם, אך הם כנראה הימרו על כך שאסון לא יתרחש - ובכך פשעו"
אביה וחותנה של טופז אבן-חן קליין ז"ל, שנספתה באסון הכרמל, פנו היום (ב') ליועץ המשפטי לממשלה, בדרישה להורות למשטרה לפתוח בחקירה נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הפנים אלי ישי, שר האוצר יובל שטייניץ ושר הביטחון אהוד ברק - בדבר גרימת מותם של 43 קורבנות השריפה. הם דורשים לחקור את ההנהגה בחשד לגרימת מוות ברשלנות.
לצפייה במכתב של אביה וחותנה של טופז ז"ל - לחצו כאן
במכתב כתבו הניצבים בדימוס זאב אבן-חן וחיים קליין, כי "אין לפנינו רשלנות גרידא של ראש הממשלה, שר האוצר, שר הפנים ושר הביטחון, אלא עצימת עיניים ואי-אכפתיות ביחס לתוצאות העלולות לנבוע מהיעדר הקצאת המשאבים".
הם כתבו שהכתובת על הסכנה היתה על הקיר: "היה צריך להיות ברור לראש הממשלה ולשרים ששלילת המשאבים תסכן חיי אדם, אך הם כנראה הימרו על כך שאסון לא יתרחש - ובכך פשעו. מקבלי ההחלטות אינם רשאים לשחק ברולטה
רוסית בחיי ילדינו - ואם התרחש אסון, דבר שלצערנו קרה - הם חייבים לתת את הדין על כך, ולוּ רק שאסונות דומים לא ישנו".
השניים הוסיפו, כי התרשלותם של ראש הממשלה והשרים מתבטאת בעיקר בשני מישורים: האחד - היעדר במודע של הקצאת משאבים לצורך שירותי הכבאות, למרות שהצרכים הדחופים היו נהירים לכל. השני - היעדר במודע של עריכת שינויים מבניים בשירותי הכבאות, באופן שבו תוכל המערכת להתמודד עם שריפות ענק, כולל מערכת מניעה והקמת מערכת פיקוד ושליטה לתפקוד בעת חירום.
על שר האוצר, כתבו השניים, כי "הוא היה ער לצרכים החיוניים, אך שלל במודע את התקציבים הדרושים, במטרה לכפות רפורמה, שלא התבצעה בפועל באשמת הממשלה".
גם מהשרים ישי וברק לא נחסכה ביקורת. "שר הפנים, האחראי המיניסטרילי על שירותי הכבאות, לא פעל כנדרש ממנו כדי לקבל את התקציבים לצורך השיקום של שירותי הכבאות ואילו שר הביטחון לא מילא כראוי את תפקידו כמי שאחראי על מערכת החירום".
שרידי אוטובוס הצוערים (צילום: רויטרס)
על ראש הממשלה נתניהו, הם כתבו: "ראש הממשלה עמד מנגד, מבלי להטיל את כובד משקלו בנושא זה, דבר שהתחייב מהנסיבות - ואף נתן במודע את ידו לסחבת המתמשכת בעניין".
האסון לא היה נגרם - אם הליקויים היו מתוקנים
השניים קבלו על כך שבסוגיית השינויים המבניים לא נעשה דבר ממשי, למרות התראותיו של מבקר המדינה ולמרות אזהרות המומחים, לאחר השריפות הקודמות. "כתוצאה מכך, גם האמצעים הדלים המצויים בידי שירותי הכבאות לא נוצלו באופן אפקטיבי ולא היו נהלים בעלי תחולה רב-זרועית, כיצד יש לנהוג בעת אירוע של שריפת ענק. על שר הביטחון היה לנקוט בצעדים על מנת להסדיר עניין זה, מתוקף היותו אחראי מיניסטרילי על שירותי החירום במדינה - ולפיכך, גם הוא שותף למחדלים של ראש הממשלה והשרים הנזכרים".
לדבריהם, לוּ היו מוקצים במועד המשאבים הנדרשים או היה מוקם המבנה הארגוני הנחוץ, "לא היה קורה האסון שקטף בדמי ימיהם את יקירתנו, טופז ז"ל, ואת 42 הנספים הנוספים. המומחים תמימי דעים, שלו עמדו לשירותי הכבאות האמצעים
הנדרשים, היו הכבאים מצליחים לכבות את השריפה בראשיתה. תחת זאת, הגיעו שירותי הכבאות לאתר התפרצות האש באיחור ובכוח אדם ואמצעים דלים, אשר לא אפשרו להתגבר על האש. יתר על כן, לו היה בנמצא מערך כיבוי אווירי, ניתן היה להתגבר על השריפה עוד בתחילתה".
בסיום המכתב כתבו השניים, כי יש תשתית עובדתית מספקת כדי לפתוח בחקירה נגד ראש הממשלה, שר הפנים, שר האוצר ושר הביטחון ביחס לביצוע עבירה של גרימת מוות ברשלנות.