ששינסקי על שותפויות הגז: מיידוף היה גאה בהן
יו"ר הוועדה לבחינת המדיניות בנושא תמלוגי הגז הגן על המלצות הוועדה: "למעשה, חברות הנפט לא שילמו למדינה דבר, מדובר בהונאת פונזי של ממש". ששינסקי גם עקץ: "הופתעתי לשמוע שישראמקו החליטה להכנס לקידוח קטן עם 15% סיכוי למרות טענותיהם כי הענף כבר לא רווחי"
"ההסכם של החברה לישראל עם המצרים הוא הסכם קטן יחסית. אני לא רוצה להיכנס לשאלה הכלכלית האם יש יתרונות לישראל שיש ספק חיצוני, אך המצב בישראל ללא הגז המצרי היה מצב של ספק יחיד מול צרכן מרכזי אחד", כך אמר היום (ב') פרופ' איתן ששינסקי, יו"ר הוועדה לבחינת המדיניות הפיסקאלית בנושא תגליות הגז והנפט, שהרצה בכנס של בנק ההשקעות UBS בתל אביב. הדברים נאמרו שעות ספורות לאחר שהחברה לישראל דיווחה על העסקה לרכישת הגז המצרי מחברת EMG.
- העותרים נגד ששינסקי ישלמו 50 אלף שקל
- מקורבים לרה"מ: הוא בעד העלאת תמלוגי הגז
- לעמוד הפייסבוק הרשמי של ynet כלכלה
בהתייחס לטענה שהועלתה על ידי השותפות בתמר כי הטלת מסים על הגז הישראלי מול פטור ממסים לספקית הגז המצרי EMG אינה מאפשרת תחרות הוגנת אמר ששינסקי כי "שמעתי את הטענה הזו - אין לה שום בסיס. במצרים שיעור נתח המדינה (GT) הוא 75%. ההמלצות שלנו לא מרעות את מצבן של השותפויות הישראליות מול הגז המצרי. חד משמעית לא".
ששינסקי הוסיף וציין: "מס על רנטה כלכלית לא משנה דבר בתמחור, ולכל הטענה הזו אין בסיס", במילים אחרות הסביר ששינסקי כי הרווחיות בפרויקט הגז הישראלי הם מספיק גדולים, כך שאין השותפויות נאלצות לבצע התאמות במחיר המכירה של הגז על מנת שיוכלו להתחרות בגז המצרי. לטענתו, המלצות הוועדה יפחיתו את הרווחיות של השותפויות הישראליות אבל לא יפגעו בכושר התחרות של ספקי הגז הישראלי.
פליטת הפה של ששינסקי
עוד ציין ששינסקי כי במצב המיסוי הקיים כיום שיעור התשואה הפנימית על ההשקעה (IRR) בפרויקט תמר עומד על 21%. לאחר יישום המלצות הוועדה ירד ה-IRR ל-16% וזאת לעומת IRR ממוצע של 11% לטענתו בפרויקטים של נובל אנרג'י, השותפה האמריקנית שמפעילה את הקידוחים של תמר ולוויתן.
לדבריו, "כשחוקקו את חוק הנפט בשנת 1952 חלקה של המדינה בתגליות היה 58% וזאת משום שמעבר לתמלוגים שנקבעו בגובה 12% היה גם מס החברות באותה התקופה מעל 50%. מאז הורידו את מס החברות ואף אחד לא בא בטענות על רטרואקטיביות הורדת המס.
"אחרי הורדת מס החברות תוקנו תקנות שמאפשרות ניכוי אזילה. ניכוי אזילה זו הכרה בנכס שנרכש ואזל אבל פה אף אחד לא רכש את הנכס - אלא החברות קיבלו אותו חינם מהמדינה. אחרי שקיבלו את הנכס חינם המדינה עוד באה ומכירה באזילתו כהוצאה. בעקבות הורדת מס החברות לאורך השנים וניכוי האזילה נתח המדינה ירד מ-58% בעת חקיקת חוק הנפט לכ-25% כיום".
על זה ששינסקי הוסיף וציין כי "הכירו בהוצאות בצורה מאד ליברלית והעמיסו הוצאות על קידוחים אחרים וכך יצא שחברות הנפט לא שילמו למעשה דבר למדינה. מדובר בפונזי של ממש. העמיסו והעמיסו הוצאות. ברני מיידוף בוודאי היה גאה בהן" אמר ששינסקי בפליטת פה לא צפויה.
"אם זה לא רווחי, למה הן קודחות?"
לסיום התייחס ששינסקי לדיווח של ישראמקו מהימים האחרונים על כניסתה להשקעה ברשיון שמשון בו קיימת הסתברות של כ-15% להמציאת מאגר גז בהיקף של 1.5 TCF, שנחשב למאגר קטן יחסית, בלב ים. "הופתעתי לשמוע שישראמקו החליטה להכנס לקידוח קטן עם 15% סיכוי למרות טענותיהם כי הענף כבר לא רווחי".
בעניין תמלוגי העל מהם נהנים בעלי השליטה בקידוחים אמר ששינסקי כי הוועדה בראשה הוא עומד בוחנת בימים אלו גם את הסוגיה הזאת.
הגיאולוג יוסי לנגוצקי הרצה בפני המשקיעים על עולם חיפושי הגז והנפט בכלל והתייחס לקידוחים לוויתן ותמר אמר כי "אין ספק שאם יימצא נפט בלוויתן, השותפויות בתמר יחזרו ויקדחו לעומקים עמוקים יותר ויחפשו נפט גם מתחת לתמר".