60 נותרו ללא בית בלוד: "התנהגו אלינו כמו חיות"
שבעה מבתיה של משפחת אבו-עיד נהרסו בגלל שנבנו באופן בלתי חוקי. "הממשלה מתכננת להעיף אותנו מלוד כדי שתישאר עיר ליהודים בלבד", אמרו - ומחו עם אחרים בבניין עיריית לוד. לטענתם, המשטרה לא אפשרה להם לאסוף את חפציהם
הריסת הבתים במגזר הערבי בלוד נמשכת, אך לתושבים יש טענות כלפי יחס השוטרים: עשרות מבני משפחת אבו-עיד נותרו היום (ג') ללא קורת גג לאחר ששבעה מבתיהם בלוד נהרסו אתמול על-ידי מנהל מקרקעי ישראל, בשיתוף הרשויות המקומיות לוד ורמלה. מאות שוטרים אבטחו את המבצע והתעמתו עם התושבים שניסו למנוע את ההריסה. היום המשיכה מחאת התושבים, ועשרות נשים וילדים הפגינו בבניין עיריית לוד ודרשו שהעירייה תמצא פתרון דיור למשפחותיהם.
לאחר מאבק משפטי שנמשך שמונה שנים פסק בית המשפט העליון כי הבתים בשכונת הלן קלר נבנו על קרקע חקלאית והורה להרוס את הבתים. לטענת התושבים, המדינה מפלה אותם בגלל היותם ערבים ולא מעניקה להם רישיונות בנייה.
גזענות ואפליה נגד הערבים? הריסת הבתים בלוד, אתמול (צילום: אתר פאנט)
בני המשפחה שנותרו חסרי כל קיבלו את ההריסה קשה מאוד, כמה מהם אף פרצו בבכי. חלקם טוענים כי השוטרים התייחסו אליהם "כמו חיות" ולא אפשרו להם לאסוף את חפציהם לפני ההריסה.
לואי אבו-עיד, נשוי ואב לחמישה ילדים, אמר כי הריסת הבתים גרמה טראומה למשפחה. "60 איש, ביניהם נשים וילדים, משותקים עכשיו ללא בית". לדבריו, נגרם להם נזק נפשי וכלכלי כבד מנשוא.
קרוב משפחתו, חוסאם, טען כי מאחורי ההריסה מניעים גזעניים. "הממשלה מתכננת להעיף אותנו מלוד כדי שתישאר עיר ליהודים בלבד", אמר חוסאם ל-ynet. "זה דבר חמור מאוד, שמראה לנו את הגזענות והאפליה נגד התושבים הערבים בלוד".
"החתונה בעוד חודש, כל הדברים נהרסו"
ההריסה קטעה באחת את כל התוכניות שהיו לבני המשפחה. כך למשל, טוענת שהרזאד אבו-עיד כי ביתה נהרס עם כל הדברים שהכינה לקראת חתונתה בחודש הבא. "לקחו ממני את שמחת החיים שלי, אחרי שחלמתי על חתונה יפה ומושלמת", היא מספרת. שהרזאד טוענת כי השוטרים לא אפשרו לה לקחת את חפציה. "ביקשנו מהשוטרים זמן כדי לפנות את הבית, אבל הם לא הסכימו. מאוד התעצבנתי כשראיתי שהם שוברים לי את הדברים שקניתי לחתונה, זה גרם לי עוול שלא אשכח". לדבריה, "אנחנו בלי אוכל, בלי בית, ואין לנו מה ללבוש ובמה להתכסות".לטענתה, יחסם של השוטרים היה מתחת לכל ביקורת. "הם הרביצו לנו, איימו עלינו עם נשק והתייחסו אלינו כמו חיות", ציינה שהרזאד, "ביקשתי מהשוטר שייתן לי זמן קצר להתארגן ולהחליף בגדים כי אני דתייה. בקושי הסכימו, עד שנכנסתי לחדר בליווי שוטרת שהתייחסה אליי בצורה פזיזה".
עשרות גברים, נשים וילדים נותרו חסרי כל (צילום: אתר alarab.net)
זיאד אבו-עיד, נשוי ואב לשבעה ילדים, מתקשה לתאר כיצד תמשיך המשפחה להתקיים ללא בית. "זה מזעזע. בזמן ההריסה היו בבית רק שניים מילדיי, שלא הלכו לבית הספר בגלל מזג האוויר הסוער. המשטרה הוציאה אותם בכוח, בגשמים וברוחות החזקות". גם הוא טוען כי לא אפשרו למשפחה להוציא את החפצים לפני ההריסה, והכל קבור עכשיו תחת ההריסות. "אני דורש ממדינת ישראל שתפסיק להרוס את הבתים שלנו ותתייחס אלינו כמו בני אדם, בכבוד".
"מחכים שהחיוך יחזור לפניהם של הילדים"
ריאד אבו-עיד, אב לארבעה ילדים, אמר כי ההריסות לא יגרמו להם להרים ידיים. "אנחנו נישאר חזקים מול כל אמצעי ההריסה. אני ובני משפחתי נמצאים ברחובות בלי חשמל, מים או אוכל". לדבריו, הנושא שהכי מכאיב לו הוא הילדים. "אנחנו מחכים שהחיוך יחזור לפניהם, אבל אני לא יודע מתי זה יקרה. הם לא הולכים לבית הספר בגלל שלא נשאר להם שום דבר ואין לנו עכשיו כסף לקנות להם את הציוד מחדש".
לטענתו, מנהל מקרקעי ישראל נקט נגדם ביד קשה וגם עקר את עצי הזית של המשפחה. "זו גזענות נגד ערבים והמורשת הפלסטינית. העצים האלה הוכיחו שאנו חיים על האדמות שלנו". לדבריו, "אם מדינת ישראל לא רוצה שאנחנו נבנה בתים לא חוקיים, שיתנו לנו רישיונות לבנות. יש מאות בתים של יהודים שנבנו לפני קבלת הרישיונות, והיום יש להם את כל האישורים המבוקשים ונותנים להם לחיות בצורה חוקית ובלי בעיות".
דוברת מנהל מקרקעי ישראל, אורטל ספאר, מסרה בתגובה כי "ביצוע ההריסה היה בגלל בנייה לא חוקית על אדמה חקלאית. הוצאנו צווי פינוי משנת 2002 לבתים האלה, אבל המשפחות פנו לבית המשפט, ובית המשפט העליון קבע שיש לפנות את הבתים ולבצע את ההריסה". באשר לטענות התושבים כי לא אפשרו להם לקחת חפצים, אמרה ספאר: "יש לנו נוהל קבוע לפינוי. אנחנו אורזים את הדברים שהיו בבית ומאחסנים אותם עד שיגיעו המשפחות לקחת אותם בצורה מסודרת, בלי לפגוע בדבר".