שתף קטע נבחר

 

עוזבים מרצון? "חזרה לסודן - גזר דין מוות"

בישראל הדגישו כי כל הסודנים שהוטסו אמש חזרה לארצם עשו זאת מרצונם, אבל פליטים שנשארו בארץ מתעקשים שהמילה "רצון" קצת גדולה על המעמד: "אנשים גרים בלי קורת גג בגשם ולא רוצים לכלא, אז מעדיפים לחזור. זה לא רצון חופשי". אחד מהם הסביר: "עדיף למות שם מאשר בגינת לוינסקי"

ביום שאחרי הצעד התקדימי, שבמסגרתו נשלחו כ-150 פליטים סודנים במטוס בחזרה למולדתם, ניכר החשש בקרב חבריהם שנותרו בישראל מגורל דומה. "אם ינסו להעלות אותי למטוס, אני יודע שזה גזר דין מוות עבורי", אמר היום (ג') סמואל ג'ונסון, שברח לכאן מהמדינה האפריקנית. פליט אחר, ג'ון מלוט, ניסה להסביר: "דווקא אתם כישראלים חייבים להבין טוב מאחרים מה צפוי לנו במשטר איסלאמי".

 

אלאדין אבקר, רכז תחום הנוער והקהילה בארגון "אסף", המטפל בפליטים ומבקשי מקלט בישראל, נמלט בעצמו מרצח

העם בדרפור, ומצא עבודה בארץ. "זו טעות קשה, מחזירים אנשים למותם", התעקש היום. "אלה שחזרו אינם כולם מדרום סודן. חלקם מדרפור ומצפון סודן, והמציאות שבגללה ברחו - רצח העם והדיקטטורה האיסלאמית - עדיין לא השתנתה".

 

אבקר ציין גם כי דו"חות האו"ם לגבי העתיד להתרחש בדרום סודן ובשאר חלקי המדינה מנבאים שחורות. "ירצחו אותם", פסק לגבי הפליטים החוזרים. "אנשים גרים בגינת לוינסקי בלי קורת גג, בגשם ובקור, בלי פרנסה, ואז הם מחליטים לחזור. אני שואל אתכם - איזו מן בחירה זו? אנשים אומרים לעצמם - 'במקום למות בגינת לוינסקי או להיכלא במתקן החדש שייבנה בדרום הארץ, אני מעדיף למות במדינה שלי'. שם אולי יש להם סיכוי לברוח, כי הם מכירים את השטח והשפה".

 

הוא סיפר כי הוא חושש שייאלץ לשוב לסודן בעצמו. "אני פוחד שיכלאו אותי בכלא החדש בדרום, והכי אני מפחד שירצחו אותי בכלא בסודן אם אחזור. אני אקבל שם אוטומטית עונש מוות, כמי שחי ועבד בישראל. אני אומר למחזירים - זה לא רצון חופשי! תנו להם את הזכויות שלהם, ואז תשאלו אותם אם הם מעוניינים לחזור. תנו להם אפשרות להתפרנס, תנו להם קורת גג, והסירו מהם את האיום להיכלא בדרום".

 

סכנה לילדים אם יידעו שחיו בישראל

גם ג'ון מלוט, שהגיע לישראל מדרום סודן, אומר כי מוטב לו להישאר כאן, משום שבארצו - יהרגו אותו בוודאות. "יצאנו משם כי המצב היה כל כך מסוכן והרגו כל כך הרבה אנשים מבינינו. השלטונות המוסלמיים שם לא מרוצים מזה שהגענו לכאן, וגם אם נחזור ולא ניעצר או ניהרג מיד - לא נקבל עבודה ויתנכלו אלינו תמיד".


פליטים מובאים למטוס, אתמול בנתב"ג (צילום: אוהד צויגנברג)

 

לדברי מלוט, דווקא ישראל חייבת להבין את מצבם של הסודנים הנמצאים בתחומה, ולסייע להם כפליטי מלחמה. "אנחנו סובלים גם כאן. אין לנו פה עבודה או עתיד, ואלה שעזבו אמרו שעדיף להם למות שם מאשר כאן. מלוט סיפר כי יש לו ארבעה ילדים בישראל, וכי הם יותר ישראלים מאשר סודנים. "הם עלולים להיות בסכנה חמורה אם רק יידעו שהם חיו בישראל. דווקא אתם כישראלים חייבים להבין טוב מאחרים מה זה משטר איסלאמי", טען.

 

סמואל ג'ונסון, שהגיע מצפון סודן, סיפר כי הסכנה בבית אורבת לו גם משום שלממשלה המקומית אין קשרים דיפלומטיים עם ישראל. "הם תומכים בפלסטינים, הם חלק מהליגה הערבית, והם מכירים בכל המדינות מלבד ישראל. אם מישהו מצפון סודן יחזור מישראל, הוא ייהרג מיד", הסביר.

 

הוא הזכיר כי ממשלת דרום סודן עומדת לקיים ב-9 בינואר משאל עם על השאלה אם להקים מדינה עצמאית בחבל הדרומי: "לכן, כל אלה שחזרו לדרום חייבים להיות במקור מהדרום או בעלי משפחה שם, ורק כך יש סיכוי שאולי הם יהיו בטוחים. רק בדרום המטוס יכול לנחות. אם ממשלת צפון סודן תדע על כך, זו תהיה סכנה נוראית לאנשים ולהמשך החזרת הסודנים לארצם".

 

הייאוש דוחף למות בבית

אדיסון, בן 35, הגיע ארצה עם אשתו וילדיו לפני כשנתיים וחצי. אתמול שב למולדתם אחד מחבריו הטובים, אב לשישה. "הילדים שלו למדו בבית ספר ישראלי, ולא ידעו עד לרגע האחרון. הוא סיפר לי שלא רצה לשבור את לבם עם הבשורה שעוזבים את ישראל. המצב שם מסוכן, ואני מפחד מה יהיה עם כל מי שעזב, אבל גם בישראל המצב מתחיל להיות בלתי נסבל, ואני מתחיל להתייאש ולחשוב על עזיבה".


סודנים בנתב"ג. גם באו"ם מודים: לא יודעים מה יעלה בגורלם (צילום: AFP)

 

הוא הסביר כי הוא "מעדיף למות בארץ שבה נולדתי מאשר להיות כאן זרוק ברחוב או בכלא עם הילדים שלי. הם לא עזבו כי הם רצו". הוא נזכר בעבר בגעגוע: "כשהגענו לכאן היינו מאושרים, אבל עכשיו אנחנו סובלים, ובגלל הייאוש הם החליטו שעדיף לחזור לשם ולמות".

 

גם בארגוני הסיוע רואים בהשבת הסודנים לדרום סודן תקדים מסוכן. "עצוב מאוד שאנשים כל-כך מיואשים, עד שהם

בוחרים לחזור למותם", אמרה אורית מרום, רכזת ההתנדבות של ארגון "אסף". "אנחנו מבינים את הרצון של אנשים לחזור למולדתם ולבנות את ההריסות של דרום סודן, אבל הרבה מהאנשים שחזרו אמש הם לא אנשים צעירים וחזקים שמסוגלים לעשות זאת, אלא בעלי משפחות מרובות ילדים, מבוגרים ואנשים חולים".

 

נציב האו"ם לפליטים בישראל, וויליאם טול, הודה בשיחה עם ynet כי הוא אינו יודע מה יעלה בגורלם של הפליטים עם שובם לסודן. "אני לא יכול לומר מה יקרה שם, זה מבצע של ממשלת ישראל, על כך הכרוך בו. אנחנו דואגים לזכויות הבסיסיות של העוזבים, והם הבהירו לנו שהם עוזבים מרצונם החופשי". הוא הדגיש כי לאו"ם לא היה שום חלק במבצע, שהיה כולו יוזמה של ממשלת ישראל. "אנחנו רק עשינו את המוטל עלינו - וידאנו שאיש לא עולה למטוס בכפייה".

 

בהכנת הידיעה השתתפו יעל ברנובסקי ואביאל מגנזי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלאדין אבקר. "מחזירים אנשים למותם"
צילום: בועז פיילר
מומלצים