שתף קטע נבחר
 

"שכר השוטרים - בושה למדינה ולממשלה"

השר לביטחון פנים הגיע לוועדת הכספים לדיון בתקציב משרדו והצטרף לשורת הבכירים המוחים בפניה על היעדר תקציב. לדברי אהרונוביץ', לא תהיה הורדה מהותית ברמת הפשיעה ללא תוספת של 10 אלפים שוטרים בחמשת השנים הבאות וההפסד למדינה מהפשיעה יעמוד על 14.7 מיליארד שקל בשנה

הנזק הכלכלי הישיר מהפשיעה הפלילית נעמד ב-14.7 מיליארד שקל בשנה - כך טען היום (ד') השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ', בפני ועדת הכספים של הכנסת בדיון על תקציב משרדו בשנתיים הבאות. אהרונוביץ' ציין שההפסד למשק מנזקי הפשיעה שווה ערך לרווחי המדינה מהגבייה השנתית של דמי הבריאות והגבייה החודשית של המסים למיניהם.

 

 

תקציב המשרד לביטחון פנים, הכולל בתוכו את תקציב המשטרה ושירות בתי הסוהר, יעמוד על 10.5 מיליארד שקל ב-2011 וכ-11 מיליארד שקל ב-2012. השר התנגד להצעת התקציב המקורית, שהייתה נמוכה יותר, ותמך בו בקושי לאחר תוספת קטנה שקיבל.

 

לדבריו, מדובר בתקציב שמכסה בקושי את הצרכים הדחופים אבל לא תהיה הורדה מהותית ברמת הפשיעה ללא תוספת של 10 אלפים שוטרים בחמשת השנים הבאות. היום נוגסת המשטרה ב-71% מתקציב המשרד, שירות בתי הסוהר מקבל 25% מהתקציב והמשרד גופו רק 3%.


ועדת הכספים - היום (צילום: גיל יוחנן)

 

במהלך הדיון נטען כי כוח המשטרה עומד היום על 28,700 שוטרים וקצב הגידול שלו עומד על כ-200 בשנה בלבד – עשירית מהגידול הנחוץ. השר הדגיש כי גם מהמעט הזה חותר שר הביטחון אהוד ברק לקחת מהמשטרה.

 

השר ברק יבקש בשבוע הבא מהממשלה, לקחת מהמשטרה כל שנה 300 חיילי חובה המשרתים בתפקידי שיטור וכליאה. בכוונת משרד הביטחון להגדיל את מספר החיילים שיעברו מתפקידי שיטור לתפקידי צבא ל-2,200 ב-5 השנים הבאות. "איפה מסתיימת ההפקרות הזאת?" שאל השר אהרונוביץ'. "אני לא באתי לבכות כאן אלא רק לפקוח עיניים. שלחתי מכתב חריף לראש הממשלה נתניהו להכשיל את ההחלטה".

 

השר ציין כי כמחצית מתקציב המשטרה (53%) מיועדת לתשלומי שכר שהוא ברמה המהווה תמריץ לנשירה מהכוח בקצב מהיר. "שכר לשוטר אשר נע בין 4,500-5,000 שקל לחודש הוא בושה למדינה ולממשלה שאני חבר בה. מספר השוטרים במימדים האלה הוא שוטר ל-1300 תושבים – יחס שהוא מהנמוכים במדינות המפותחות".

 

כמה עולה להחזיק עד מדינה?

עם זאת, מעמיד השר בראש סדר העדיפויות שלו את שיפור הביטחון האישי והמאבק בפשיעה המאורגנת. מיד אחריהם עומד שיפור המוכנות המבצעית להתמודדות עם אסונות לאומיים (כמו השריפה בכרמל או רעידת אדמה), פיגועים ביטחוניים ותקיפת העורף בטילים, אלא אם הממשלה תחליט שהתמודדות עם המשימות האחרונות עוברות לצבא. בתחתית הסולם נמצאים המאבק בתאונות הדרכים ושיפור תנאי השכר.

 

השר הדגיש את חוסר האפשרות להתמודד כראוי עם הפרות הסדר הגוברות במגזר הערבי. "איבדנו שם את השליטה למרות שיש אדי דלק באוויר. התוכנית להגנת עדים שהיא חלק מהמאבק בפשיעה המאורגנת מקבלת לראשונה תקציב ראוי של בין 25 ל-35 מיליון שקל. במסגרת התכנית יזכו 5 עדי מדינה להגנה ב-2011. 

 

השר ציין נושאים נוספים שלא מקבלים מענה בתקציב כמו משאבים לפיתוח טכנולוגיות ברמה גבוהה וכאמור תוספת ניכרת של כוח אדם לשורות המשטרה.

 

יחימוביץ': להקים איגוד מקצועי לשוטרים

ח"כ חיים אורון (מרצ) אמר בדיון כי "מצב המשטרה לא ישתנה כל זמן שתקציב הביטחון יהיה גדול על המדינה". ח"כ אמנון כהן (ש"ס) הוסיף כי "האזרחים מסתובבים בפחד, בייחוד בערים מעורבות, שאין שם נוכחות משטרה ושוטרים אפילו לא נכנסים לשם בכלל".

 

ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה) קראה לשר לביטחון פנים לתמוך בהצעת חוק משותפת שלה עם יו"ר ועדת הפנים, ח"כ דוד אזולאי (ש"ס), להתיר הקמת איגוד מקצועי לשוטרים, כמו במערב, כדי לשפר את תנאי עבודתם". מגלי והבה (קדימה) טען כי קציני צה"ל לא מתגייסים למשטרה כי דורשים מהם להתחיל כשוטרים פשוטים וככה לא תשופר איכות המשטרה.

 

יו"ר הוועדה ח"כ גפני (יהדות התורה) אמר כי צריך להקפיד שהכוח שניתן למשטרה לא ינוצל לרעה. גפני פנה אל השר אהרטונוביץ' ואמר: "הלוואי שהסיעה שלך (ישראל ביתנו) תשקיע במשטרה את האנרגיה שהיא משקיעה בגיור הצבאי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משה גפני ויצחק אהרונוביץ
צילום: גיל יוחנן
מומלצים