שתף קטע נבחר

 

הרבצ"ר מפתיע: "אין צורך בחוק הגיור הצבאי"

למרות שחוק הגיור מעניק לרב הצבאי הראשי סמכות לאשר גיורים, הוא לא שבע רצון מאישורו בקריאה טרומית. "עדיף שיהיה גיור אחד", כתב לראש מערך הגיור הרב חיים דרוקמן. בארגונים הליברליים מברכים על המהלך בכנסת

הרבצ"ר עם ש"ס: הרב הצבאי הראשי, תא"ל רפי פרץ, מביע התנגדות לחוק הגור הצבאי שאושר בצהריים (יום ד') בקריאה טרומית, וקובע כי כלל אין בו צורך. במכתב ששיגר לראש מערך הגיור הממלכתי, הרב חיים דרוקמן, הסביר פרץ כי המשבר בנושא הוא טכני בלבד ואינו מצדיק פיתרון בחקיקה. בכך גם הפתיע וגילה דעתו כי אינו חפץ בסמכות שמעניק לו החוק המוצע לאשר גיורים בעצמו.

 

"מצד הרבנות הצבאית והרבצ"ר עדיף גיור אחד", הבהיר הרב פרץ, "הרבנות הצבאית צריכה להיות זרועה הארוכה של הרבנות הראשית".

 

לדבריו, שימור המצב הקיים יחזק את גיור הצבאי וישרת את טובת בוגריו. הוא הדגיש כי בתי הדין לגיור בצבא נמצאים תחת עין בוחנת של הרבנות הצבאית ומתנהלים לשביעות רצונו של הרבצ"ר, וכי ראשיהם מכהנים בתפקידים מקבילים גם בבתי הדין האזרחיים.

 

"מה גרוע יותר?"

גורם בכיר בגיור הצבאי אמר ל-ynet כי הוא אינו יודע איזו אפשרות גרועה יותר – החוק שעבר היום בקריאה טרומית או הצעת ש"ס להשאיר גיור זה בתחום אחריותה של הרבנות הראשית. "איך אפשר לבחור בין זה לזה?", תהה, "הגענו למצב של חידלון אישים נורא".

 

אותו גורם הסביר כי הבעיה בנושא הגיור הצבאי היא טכנית בלבד וניתנת לפיתרון ב"15 שניות" על ידי הרבנות, אך הרב הראשי נוהג כפוליטיקאי ומנצל את התלות בו כדי לאלץ את הממשלה לקדם את חוק הגיור הכללי. "פעם חשבנו שיש 120 חברי כנסת, אבל גיליתי שיש 121", אמר, כשהוא רומז לרב שלמה עמאר. "להשאיר חיילים בסימן שאלה בצורה מכוערת ובזלזל משיקולים פוליטיים זה הונאת הגר, שהיא איסור תורה. זה המצב שאנו נמצאים בו".

 

ביחס להצעת החוק של ישראל ביתנו טען הגורם: "זה פיתרון גרוע שהופך את הגיור הצבאי לסוג ב' – ויוצר מסלול למצורעים בלבד. שתי מערכות גיור נפרדות במדינה זה כמו עבודה זרה: או שיש אלוהים אחד או שיש אין סוף. אם יכולים להיות שניים, אין סיבה שלא יהיו עוד עשרה – לחילונים, לרפורמים, לקונסרבטיבים ולכל מי שירצה".

 

"הפוליטיקה תעכב"

הרב משה קליין, לשעבר סגן ראש מערך הגיור הממלכתי, אמר כי הוא מתקשה להאמין שבעיית הגיורים בצבא תיפתר בקרוב וכי לאור הפיכת הנושא לפוליטי הוא חושש כי הם יסבלו עוד זמן רב עד שיוכרע מעמדם. קליין קרא למנות נציג מיוחד מטעם הרב עמאר כ"ידו הארוכה בגיורי צה"ל", כפי שקורה במסלול האזרחי, זאת כדי "לפתור את הבעיה ברגע".

 

"הטרגדיה הגדולה של המתגיירים היא שכל האופציות הקיימות כיום על השולחן אינן לטובתם", הסביר הרב. לדבריו, תעודות הגיור האזרחי אינן מוכרות כיום על ידי חלק מהרבנים, עד שהיה צורך למנות רשמי נישואים מיוחדים עבור המתגיירים, ואם יאושר החוק, תעודת הגיור הצה"לי תהיה נחותה שבעתיים ו"כמעט שלא תהא עוברת לסוחר". מאידך, אמר, לא ניתן להשאיר את המצב הקיים שבו יש קושי משפטי לאשר את גיורי הצבא.

 

"איתות לרבנות" 

במכון "עתים", שהגיש את הבג"ץ שהתחיל את משבר הגיור, אמרו כי אמנם "המצב הרצוי הוא שענייני הגיור יוסדרו על-ידי הרבנות הראשית ולא על שולחן הכנסת", אלא שלבריהם המציאות שונה.  

 

"לצערנו, הרבנות הראשית לא מותירה כל ברירה", נמסר, "הרבנות יכלה לנטרל את המהלך כולו אם רק הייתה מפגינה מנהיגות ואחריות ויוצאת באמירה חד-משמעית לפיה הגיורים הממלכתיים תקפים ומוכרים על ידה ללא סייג. כל עוד הרבנות איננה נוהגת כך - אל לה לזעוק זעקות שבר על נטילת סמכויות מידיה והעברתם לשולחן הכנסת".

 

מנכ"ל התנועה המסורתית , עו"ד יזהר הס, הוסיף: "אנו מברכים את ח"כ רותם על שהחוק הראוי שלו עבר בקריאה טרומית, אך צריך לזכור שמבחנו האמיתי של החוק יהיה בקריאות הבאות שיכולות לעבור, אם ישראל ביתנו תרצה זאת באמת, כבר בשבוע הבא. בצד הברכות, אנו חוששים מעסקה-לא-כשרה ההולכת ונרקמת מתחת לשולחן בין ש"ס לגורמים שונים ולפיה המשך החקיקה של חוק הגיור הצבאי יותנה בהעברתו של חוק הגיור הכללי שהרב עמאר ופטרוניו מש"ס חושקים בו. אם כך יקרה, יישבר כאן שיא חסר מעצורים של ציניות פוליטית, ויוסב נזק אדיר ליחסי ישראל והתפוצות".

 

יו"ר רשת בתי המדרש וסמנכ"ל מליץ, שלומית נאור, אמרה בהמשך לאישור החוק כי "מוטב שנזכור את דברי הרמב"ם 'שלא להרבות ולא לדקדק עם הגר'. לצערנו, החיילים היום נתקלים בקשיים מיותרים ואנו  מצפים ממשלת ישראל שכשם שידעה לגייסם לצה"ל, כך תמצא דרך מכבדת לגיירם".

 

הרב גלעד קריב מהתנועה הרפורמית אמר כי "כנסת ישראל אותתה היום לרבנות הראשית ולתומכיה הפוליטיים כי גם להתעמרות

בגרים ולזלזול בדעת הקהל הישראלית יש גבול, וכי אין מקום להעניק לה סמכויות בלעדיות בתחום הגיור". הוא הוסיף כי בתנועתו יש ציפייה לכך שהממשלה והכנסת תהיינה נאמנות לעמדה זו גם בעתיד.

 

מנכ"ל עמותת חידו"ש - לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, תקף את אישור החוק: "מדובר בחוק מזיק יותר מאשר מועיל, כמו כל החוקים שיזמה ישראל ביתנו בקדנציה האחרונה בנושאי גיור ונישואים. המפלגה הזו כבר יצרה כת אחת של אזרחים סוג ב' שנאלצים להשתמש בברית הזוגיות, עכשיו היא מנסה ליצור כת שנייה של גרי צה"ל, שיאלצו להתחתן אצל רשמים מיוחדים. הדרך היחידה לפתור את בעיית הגרים בצה"ל ובעיית מיהו יהודי בכלל היא לבטל את המונופול של הרבנות הראשית על הנישואים והגיור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב רפי פרץ. הזרועה הארוכה של הרבנות
צילום: נחום ברנע
ישי. התחנן, אך החוק עבר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים