גרמניה תתרום 80 מיליון דולר לשימור אושוויץ
הכסף יועבר לקרן חדשה לשיקום האתר בפולין שנמצא במצב ירוד. שר החוץ וסטרוולה: "לגרמניה יש אחריות מוסרית ללמד את הדור הנוכחי ואת הבאים אחריו על השואה"
לדברי וסטרוולה, לגרמניה יש "אחריות מוסרית" ללמד את הדור הנוכחי ואת הבאים אחריו על השואה. הקרן החדשה להנצחת אושוויץ-בירקנאו הוקמה בשנה שעברה לצורך מימון עבודות השיקום באתר, בו מבקרים מדי שנה כמיליון בני אדם. היעד הכולל של קרן אושוויץ-בירקנאו הוא לגייס כ-160 מיליון דולר לפעולות השימור של מה שנותר ממחנה ההשמדה, שנמצא במצב ירוד.
הצפה במחנה אושוויץ-בירקנאו, השנה (צילום: AP)
בעת ביקורה בפולין לפני כחצי שנה, הכריזה שרת החוץ האמריקנית הילרי קלינטון כי ארה"ב תתרום 15 מיליון דולר לקרן לשימור מחנה ההשמדה. "שימור והמשך אושוויץ-בירקנאו חיוני כדי שהדורות הבאים יוכלו לבקר ולהבין למה אסור שהעולם יאפשר לשנאה כזו להתקיים שוב בעתיד", אמרה אז קלינטון. "זהו גם מקום חשוב מבחינה חינוכית לאלה שמפקפקים בקיום השואה".
גניבת השלט שהסעירה את העולם
בעיות של שימור ותחזוקה הן לא היחידות עמן מתמודד מחנה אושוויץ-בירקנאו. בשנה שעברה נגנב מהמחנה השלט המפורסם "העבודה משחררת" ("Arbeit macht frei"). הגניבה עוררה עניין רב ברחבי העולם, ובעיקר בפולין ובישראל. המשטרה המקומית פתחה בזמנו מצוד רחב היקף ואף הגבירה את השמירה בגבולות עם בלרוס ואוקראינה. כעבור יומיים אותר השלט כשהוא חתוך לשלושה חלקים ולבסוף הוא הוחזר למוזיאון ההנצחה באושוויץ.
האחראים לגניבת השלט, שלושה גברים פולנים, נעצרו, הועמדו לדין ונמצאו אשמים בגניבת השלט הידוע. לשלושתם מצפים עונשי מאסר בפועל לתקופות הנעות בין שנה וחצי לשנתיים וחצי בכלא. אנדרס הוגסטרום, פעיל ניאו-נאצי משבדיה העומד מאחורי גניבת השלט, הוסגר באחרונה לפולין ועומד למשפט.
אושוויץ, מחנה הריכוז וההשמדה הנאצי הגדול ביותר, הוקם ב-27 באפריל 1940 ליד העיירה הפולנית אושוויינצ'ים. עד
שחרור המחנה בידי הצבא האדום ב-27 בינואר 1945 - נרצחו בו כ-1.3 מיליון יהודים ועוד כמאה אלף אסירים פולניים, 17 אלף שבויי מלחמה סובייטיים וכ-23 אלף צוענים.
ב-1967 הפכו הפולנים את האתר למוזיאון להנצחת פשעי הנאצים. במקום עדיין עומדים כ-155 מהמבנים המקוריים של המחנה, ועוד כ-300 שרידים למתקנים ההרוסים במקום. במוזיאון מוצגים מאות אלפי פריטים אישיים של האסירים שהוחזקו ונרצחו בו.