הסטודנטים חשדנים: "דור שלם לא ייצא לעבודה"
את ההודעה על כך שקיצוץ קצבאות האברכים יחול רק מ-2015 קיבלו הסטודנטים בסיפוק מסויג מאוד. למודי אכזבות, הם חוששים שבישראל כמו בישראל - הפוליטיקה תגבר על הכל: "בחמש שנים, הכל יכול להתהפך"
הסטודנטים יודעים שבישראל כמו בישראל, בשנים הקרובות יכול לעבור הנושא תהפוכות רבות - עד כדי כך שבסופו של התהליך, אף אחד כבר לא יזכור מה הייתה המטרה המקורית.
"ההישג הגדול שלנו הוא בכך שמדובר באבן דרך", אמר רן לבנה, יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת תל-אביב.
השלב הבא במאבק, לדברי לבנה, יהיה ב"עמידה על המשמר כדי לוודא שמיישמים את החלטות הממשלה. יצאנו למאבק כדי לדאוג לשוויון בין המגזרים, ומבחינה זו - המסקנות של ועדת גבאי היו בהחלט סבירות. האתר שלנו עכשיו יהיה לפקוח שבע עיניים כדי שהדברים באמת יצאו לפועל. אנו נחושים לדבוק במטרה שלנו, ונפעל גם למען שוויון בנטל וכדי שהחרדים ילמדו את מקצועות הליבה".
"בתקופת הבחינות יהיה קשה לצאת לרחובות"
את עמדתו של לבנה חולק גם חברו למאבק מירושלים, סגן יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית, עפרי רביב. "נתניהו יצא בשן ועין מהחוק. התוצאה הסופית היא שהוא מעודד חרדים לצאת לשוק העבודה. למרות זאת, אנחנו, מבחינתנו, לא יכולים להגיד שאנחנו מרוצים. אי אפשר להתעלם מזה שניתן פטור לאברכים מעל גיל 29, צעד שהמשמעות שלו היא שאיבדנו דור שלם שלא ייצא לשוק העבודה".
משך הזמן הרב שנקבע עד ליישום התוכנית הדליק גם בעיני רביב כמה נורות אדומות. "אף אחד לא הבטיח לנו שעד 2015 לא יהיו שינויים בחוק. אני בטוח שזה נושא שיעלה בעתיד בכל משא-ומתן קואליציוני עם החרדים. נצטרך לשבת ולבחון את הדברים, כדי לקבל החלטות על המשך דרכנו. יש לנו מספר כיוונים, ובקרוב תהיה הכרעה".
הפגנה באוניברסיטת תל-אביב. מראות שישובו? (צילום: אגודת הסטודנטים)
יוסי שלום, יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת חיפה, רואה את הדברים בעין ספקטית הרבה יותר משל חבריו. "המלחמה לשוויון בין המגזרים הייתה הרבה לפנינו, ולצערי היא תמשיך גם אחרינו. מי שחשב שמחר יסתיימו הקצבאות לחרדים יכול להיות רק תמים מדי, או מישהו שפשוט לא מכיר את המציאות הפוליטית בישראל. התפקיד שלנו הוא להישאר עם האצבע על הדופק ולוודא שגם בעתיד לא יחולו שינויים שירוקנו את החוק הזה מתוכן".
בניסיון לסתום את הפרצות שיוכלו לשמש דרך מילוט מפני מילוי החוק, סבור יו"ר התאחדות הסטודנטים, איציק שמולי, כי יש לנקוט צעדים מעשיים שיבטיחו כי מה שנקבע - אכן יתרחש. "אני מודע לכך שבחמש שנים אפשר למסמס את ההחלטות הוועדה, ולכן אנו נדרוש לעגן אותן בחקיקה. אנחנו מכירים בנחיצותה של תקופת המעבר עבור ציבור האברכים, אבל יחד עם זאת חייבים לוודא שמה שנקבע להיות זמני לא יהפוך להיות קבוע בחסות הסכמים קואליציוניים עתידיים".
אבל יש גם מי שסבור כי למרות ההצהרות הלוחמניות, שגרת היום יום האינטנסיבית של הסטודנטים בישראל לא תאפשר לנהל מלחמה לאורך זמן. "אנחנו צריכים להיות ריאלים ולקבל בהבנה את זה שבישראל קשה מאוד להוביל מאבקים ציבוריים", אמר אחד מראשי הנהגת הסטודנטים. "תקופת הבחינות מתקרבת, מה שאומר שיהיה קשה מאוד להוציא את ההמונים שוב לרחובות. בשורה התחתונה, נכון שהצלחנו לגרום לשינוי, אבל זו רק תחילת הדרך. אני מקווה שבעתיד נגיע להישגים גדולים יותר".