שתף קטע נבחר

 

הומואים בארה"ב חוגגים: הצבא העניק לנו שוויון

הנשיא אובמה יחתום השבוע על חוק המבטל את האיסור על הומואים מוצהרים לשרת בצבא. בקהילה הגאה שמחו על הבשורה אך הדגישו: "זה רק צעד ראשון לקראת הפיכתנו לאזרחים שווים"

ההחלטה לאפשר להומואים ולסביות מוצהרים לשרת בצבא החזק בעולם זכתה הלילה (יום א') לתגובות נלהבות בקרב פעילי זכויות אזרח. לעומתם, מתנגדי היוזמה המשיכו להתעקש כי הצעד יחליש ויפלג את הכוחות המזוינים של ארצות הברית.

 

הסנאט האמריקני הורה הלילה לבטל את מדיניות "אל תשאל, אל תספר" שהפכה לחוק ב-1993 ושהתירה להומואים ולסביות לשרת בצבא כל עוד הם לא מצהירים בגלוי על נטיותיהם המיניות וכל עוד לא מלשינים עליהם. החוק, שאושר גם בבית הנבחרים, יזכה השבוע לחתימת הנשיא, ברק אובמה, ולבסוף ייכנס לתקוף אחרי תקופת צינון שתאפשר לצבא להיערך למצב החדש. 


מלינקאו (משמאל) מביטה בהודעה ההיסטורית בטיימס סקוור (צילום: AP)

 

הצעד למעשה מילא הבטחה של אובמה ממערכת הבחירות לנשיאות ב-2008. מתנגדי המדיניות, שאושרה בעת כהונת הנשיא ביל קלינטון, אמרו שהיא מפלה. מאז 1993, הודחו 13 אלף חיילים מהצבא כשנחשפה נטייתם המינית.

 

בניו יורק, שבה נמצאת הקהילה ההומו-לסבית מהגדולות שבעולם, התקבלה הבשורה בשמחה גדולה. קסנדרה מלינקאו (28) הביטה ביחד עם אחותה

כשההודעה התנוססה על לוח בטיימס סקוור. "מעולה! באמת הגיע הזמן", אמרה מלינקאו. "בעיני הנטייה המינית לא קשורה ללוחמה בצבא. מה הביג דיל?"

 

פעילים למען זכויות הקהילה הגאה הכתירו את ההחלטה כאבן דרך היסטורית בכל הקשור ליחס המדינה להומואים וללסביות. "זה רק הצעד הראשון בתהליך ארוך ומורכב לקראת הפיכתנו לאזרחים בעלי שוויון זכויות", אמר וורן ארבורי ממדינת ג'ורג'יה, לוחם לשעבר ששירת שבע שנים בצבא לפני שהודח כשנחשפה נטייתו המינית. 

 

ארבורי אמר שבכוונתו להתגייס מחדש לצבא ברגע שהחוק החדש ייכנס לתוקף. "למרות שזה צעד ענק", הדגיש החייל לשעבר, "אני רואה בחוק הזה כחוליה קטנה בשרשרת ארוכה מאוד.

 

ארון ברקין, ראש מכון המחקר "פאלם" בקליפורניה, אמר שמעתה יזכו הומואים לראשונה ליחס אנושי מהצבא. "במשך אלפי שנים, אחד הסממנים הבולטים ביותר להיות האדם אזרח מן השורה בכל מדינה הוא יכולתו לשרת בצבא. לכן ההחלטה היום מהווה צעד היסטורי לכיוון הזה".

 

לעומתם, תומכי המדיניות אמרו שהתרת שירות הומואים בצבא "ייפגע במוראל ביחידה" וכך יחבל בכשירותה - טיעון זהה שהושמע בעבר נגד שירות שחורים

ונשים בצבא. שמרנים אף הביעו זעם על כך שהקונגרס מיהר לאשר את החקיקה, משום שידע שבחודש הבא יושבע קונגרס חדש, שבו רוב רפובליקני.

 

"הנושא שמטריד אותי יותר מכל הוא שהצעות חוק שנויות במחלוקת לעתים זוכות לאישור בידי מליאה שהיא 'ברווז צולע'", אמר לן דיאו, נשיא אגודה למען ערכי משפחה בניו ג'רזי. "ברווז צולע" הוא כינוי המודבק לקונגרס בתקופה, שבין הבחירות לבין השבעת הנבחרים החדשים. "בתקופה כזו, יש כמה וכמה צירים שכבר לא חייבים דין וחשבון לבוחרים", משום שלא נבחרו לכהונה נוספת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההישג נרשם לזכותו. אובמה
צילום: AP
פגנה לביטול "אל תשאל, אל תספר" (ארכיון)
צילום: AP
מומלצים