למרות האיומים: דר' קוריאה ערכה תמרון צבאי
למרות החשש מפני התלקחות ובצל ההצהרות הלוחמניות, התמרון הצבאי שביצעה דרום קוריאה באי שהפגיזה בחודש שעבר השכנה מצפון, הסתיים ב"שלום". במהלך התרגיל חגו בשמיים מטוסים דרום קוריאנים כדי למנוע מתקפה אפשרית ותושבי האי הורדו למקלטים
המתח בחצי האי קוריאה מגיע לשיאו: דרום קוריאה פתחה הבוקר (יום ב') בתמרון צבאי באש חיה, שנמשך כשעה, בים הצהוב, באי יונגפיונג שהופגז לפני חודש בידי צפון קוריאה. לפני התמרון הצבאי השנוי בחלוקת, איימה השכנה מצפון איימה שהתרגיל יסתיים ב"אסון". סיאול הבהירה שבכוונה לערוך תרגיל הגנה בשטח ריבוני שלה, אבל צפון קוריאה הצהירה שאימון באש חיה יפר את הסכם שביתת הנשק שהביא לסיום מלחמת קוריאה ב-1953 ו"יצית מלחמה בכל מחיר".
תושבי האי יונגפיונג עם המסכות במקלטים (צילום: רויטרס)
התמרון הצבאי שניהל הצבא הדרום קוריאני דומה מאוד לאותו התרגיל שהצית את הירי בחודש שעבר, שבו נהרגו ארבעה בני אדם. קצין בכיר בצבא דרום קוריאה התייחס לאיומיה של פיונגיאנג והבהיר כי ארצו תתמודד עם כל תגובה אפשרית של צפון קוריאה. אחרי שהערפל התפזר, בסביבות 7:30 שעון ישראל נמסר על תחילת התרגיל, וסיומו הוכרז לקראת
השעה 09:00.
תושבי כל האיים באזור הגבול בין הקוריאות התבקשו לרדת למקלטים ו-42 מהם אף פונו מהאזור הסמוך לגבול לקראת התמרון, שהגביר את המתיחות בין המדינות וגם בזירה הבינלאומית. כמו כן, על מנת למנוע מתקפה אפשרית, שיגר הצבא הדרום קוריאני מטוסים לאוויר.
כתב סוכנות הידיעות רויטרס ששהה במקלט, סיפר כי הצבא הדרום קוריאני ירה עשרות פגזים. "אני לא יכול לומר בדיוק כמה פגזים נורו, חלקם היו רחוקים וחלקם רעשנים", מסר הכתב קים דו ג'יון, הבונקר רעד והאנשים דאגו".
כאילו המלחמה הקרה לא הסתיימה, התייצבו המעצמות לצד בנות החסות שלהן. ארצות הברית תומכת בזכותה של בת בריתה מדרום לקיים תרגיל במקום שבו היא הותקפה, בעוד שסין, הפטרון של צפון קוריאה, מתנגדת לתרגיל. הדבר הוביל למבוי סתום.
רוסיה: המעצמה האחראית?
רוסיה, שזימנה את ישיבת החירום של מועצת הביטחון בעניין, העמידה פני "המעצמה האחראית" וביקשה להעביר הצהרה "מאוזנת", שלא הזכירה כלל את ההפגזה על האי הדרומי ואת הטבעת המשחתת הדרום קוריאנית בחודש מרס, למורת רוחן של ארה"ב, בריטניה וצרפת, שדרשו לגנות את צפון קוריאה. רוסיה היתה מוכנה להתגמש, אבל סין דחתה כל ניסוח שיזכיר את ההפגזה של הצפון באי יונפיונג.
האזור שבו התרחשה ההתלקחות האחרונה
ארה"ב קיוותה להציג חזית מאוחדת במועצת הביטחון, אבל ישיבה סגורה של שבע שעות, בהשתתפות נציגי צפון קוריאה ודרומה, נסתיימה בלא תוצאה. בניגוד להסכמה אליה הגיעו כל חברות מועצת הביטחון בנושא איראן, הסתבר הלילה שסין נחושה לטרפד כל החלטה נגד צפון קוריאה.
מזכ"ל האו"ם במצב בלתי אפשרי
שגרירת ארה"ב סוזן רייס אמרה שמדובר ב"תרגיל לגיטימי" של הדרום והשגריר הרוסי ויטאלי צ'ורקין ביקש לדחות את התרגיל. כמוהו גם הנציג הסיני במועצה. מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, שהוא דרום קוריאני ושירת בעבר כשר החוץ של ארצו, מצא את עצמו במצב בלתי אפשרי לנהל בצורה אובייקטיבית את הסכסוך. בעקבות זאת, הרוסים ביקשו ממנו למנות שליח מיוחד מטעם האו"ם לטיפול במשבר.
ביל ריצ'רדסון, שהיה שגריר ארה"ב באו"ם וביצע שליחויות מיוחדות עבור הנשיאים קלינטון ובוש, נמצא בימים האחרונים בבירת צפון קוריאה, פיונגיאנג, והביע חרדה גדולה מפני הצפוי. ריצ'רדסון, שהוא המושל היוצא של ניו מקסיקו, נפגש בימים האחרונים באופן בלתי פורמלי עם בכירים במשטר הצפון קוריאני בניסיון להרגיע את המתיחות, ככל הנראה ללא הצלחה מרובה.
דובר צפון קוריאני האשים את ארה"ב בעידוד הדרום קוריאנים והזהיר כי ארצו "תגבה מחיר כבד מארה"ב על המצב הרע בחצי האי" והבטיח תוצאות חמורות לתמרונים הצבאיים שארצות הברית רואה כלגיטימית. התקווה האחרונה להימנע מהעימות המתרגש ובא, שיוריד את הצדדים מהעץ הגבוה עליו טיפסו,
הוא מזג האוויר, שעשוי למנוע את קיום התרגיל של הדרום.
בתוך כך, נרשם גם הישג מסוים - צפון קוריאה הסכימה לאפשר לפקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לחזור לשטחה ולפקח על פעילות מתקני הגרעין במדינה, כדי להפחית את המתיחות.
ההסכמה הושגה בעקבות פגישה של נציגי השלטון עם מושל ניו מכסיקו שבארצות הברית, ביל ריצ'רדסון, שמסייר באזור. על-פי הדיווחים, פיונגיאנג הסכימה גם לבחון הצבת קצין צבא שיתווך בין ארצות הברית, צפון קוריאה ודרום קוריאה, על מנת לשפר את התקשורת בין צבאות האזור.