חשש למשבר בקנדה: האם גם אנחנו חשופים?
נגיד הבנק המרכזי של קנדה חשף את הנתון, לפיו החובות של משקי הבית במדינה גבוהים מאלה שבארה"ב, וקיים חשש שארצו תקלע למשבר. עד כמה חשופים הבנקים בישראל למשבר כזה והאם גם אנחנו נשלם את המחיר?
ביום חמישי האחרון התעוררו חששות בקשר לחובות התופחים בקנדה, על רקע נאומו של נגיד הבנק המרכזי של המדינה, מארק קרני, בפני פורום כלכלי בטורונטו.
הנגיד אמר כי שיעור משקי הבית בקנדה הנתונים בחובות כבדים עלה בקצב מהיר בשנתיים האחרונות, וכי לראשונה זה 12 שנה יחס החוב להכנסה בקרב משקי הבית הקנדיים עקף את זה של ארצות הברית.
"משקי בית רבים חשופים לסכנות רבות כגון עלייה באבטלה, שתשאיר אותם ללא הכנסה אך עם צורך להחזיר הלוואות", אמר קרני והזכיר כי כך החל משבר הסאב־פריים בארה"ב, והזהיר מפני מצב דומה בקנדה.
מבדיקת "כלכליסט" עולה כי הפועלים הוא הבנק הישראלי שלו חשיפת האשראי הגבוהה ביותר להשקעות בקנדה, שהסתכמה נכון לסוף 2009, ב־1.85 מיליארד שקל. בדו"ח הרבעוני האחרון של הפועלים החשיפה לקנדה נכללת בסעיף חשיפה למדינות מפותחות, כאשר החשיפה העיקרית בו היא לקנדה, לוקסמבורג והולנד, וסעיף זה כולל גם את ספרד, אירלנד ופורטוגל. החשיפה בסעיף זה הסתכמה בסוף הרבעון השלישי ב־11 מיליארד שקל.
יתר הבנקים הישראליים חשופים במידה פחותה בהרבה להשקעות בקנדה, כאשר בנק לאומי מחזיק באיגרות חוב ובהשקעות במוסדות פיננסיים במדינה בכ־54 מיליון שקל, בדומה לבנק הבינלאומי. בבנק מזרחי טפחות כוללים את החשיפה לקנדה עם החשיפה לארה"ב, בריטניה, גרמניה וספרד.
חשיפת האשראי בסוף הרבעון השלישי לכל המדינות המדוברות עמדה על 2.7 מיליארד שקל, כאשר לא ניתן לבודד את החשיפה לקנדה על פי הדו"חות הרבעוניים. לבנק דיסקונט אין השקעות משמעותיות במדינה.
אלון גלזר, מנהל מחלקת המחקר בלידר שוקי הון, אמר כי "הבנקים בקנדה הם יותר שמרניים מבארה"ב ובאירופה. אני לא חושב שנכון להיום יש מקור לחשש. בסופו של דבר, אין חשש גדול והחשיפה של הבנקים הישראליים היא לא עם פרופיל סיכון גבוה".
הפועלים חשוף ב-1.85 מיליארד
צילום: ירון ברנר
מומלצים