ידלין ב-2007: אשמח אם חמאס ישלוט בעזה
לפי מסמך שנחשף בוויקיליקס, ראש אמ"ן דווקא ראה בחיוב השתלטות של ארגון הטרור על הרצועה - כי לאחריה ישראל תוכל להתייחס אליו כאל מדינה עוינת. המעורבות האיראנית ברצועה לא הטרידה אותו, "כל עוד אין שם נמל"
מישהו קרא הפוך את המפה? רגע לפני שחמאס השתלט על רצועת עזה, ראש אמ"ן דאז, אלוף עמוס ידלין, אמר שהוא "ישמח" אם זה יקרה. כך עולה ממברק אמריקני נוסף שנחשף באתר ההדלפות ויקיליקס. ידלין גם העריך שהקשר בין חמאס לאיראן לא יהיה משמעותי.
בתחילת יוני 2007, נפגש השגריר ריצ'רד ג'ונס עם ראש אמ"ן, על רקע תחילת המאבקים האלימים בין פתח לחמאס ברצועה. לפי המסמך שנשלח מהשגרירות לוושינגטון, ידלין מיקם את עזה במקום הרביעי במפת האיומים על ישראל - אחרי איראן, סוריה וחיזבאללה.
ראש אגף המודיעין, שפרש בשבועות האחרונים וזכה להערכה עצומה בצמרת, המעיט אז בחשיבות המעורבות האיראנית ברצועה שנשלטת על ידי חמאס, "כל זמן שאין להם נמל" אווירי או ימי. הוא התייחס בחיוב לאפשרות השתלטות הארגון האיסלאמי - מה שהתרחש במציאות כעבור ימים אחדים - והסביר שאחרי שזה יקרה, ישראל תוכל להתייחס לרצועה כאל מדינה עוינת.
השגריר האמריקני העיר כי אם בפתח יחליטו שאיבדו את עזה, יהיו קריאות לאבו מאזן להקים משטר נפרד בגדה המערבית. ידלין אמר כי התפתחות כזו תספק את ישראל, כי אז צה"ל לא יאלץ להתמודד עם חמאס כגוף חסר מדינה. ידלין הוסיף כי ישראל תוכל לעבוד עם הפתח בגדה, ולפחות בהערכה הזו התברר שדייק.
"יכולים להגיע לכל איש חמאס בביתו"
מסמכים נוספים שנחשפו, מציגים את תוכן פגישתו של ידלין בדצמבר 2008, עם חבר בית הנבחרים האמריקני, היהודי רוברט וקסלר, שנחשב ל"ידידה של ישראל". ראש אמ"ן הסביר לו שהפלסטינים הקימו שתי ישויות. "אבו-מאזן ופיאד שולטים בגדה המערבית בתמיכתה ישראל, בעוד שחמאס הקים ישות טרור בעזה".
בהמשך להשתלטות חמאס, נרשמה עלייה בירי הקסאמים ופצצות המרגמה לעבר יישובי הדרום, בנושא זה, רגע לפני היציאה למבצע עופרת יצוקה, ידלין אמר כי ישראל יכולה להגיע לכל איש חמאס, בביתו ובמקום עבודתו. "אם הם יירו רקטות או מרגמות, נשתמש בידע הזה", אמר, ולפי המסמך - התייחס לפעולות סיכול ממוקד.
מעט לפני חילופי השלטון בישראל, ראש אמ"ן טען כי המגעים בין הצדדים זקוקים לזמן. "ראש הממשלה והנשיא הפלסטיני הבאים יצטרכו את הזמן הזה כדי לבנות אמון ביניהם". הוא העריך כי הניסיון לנוע באופן ישיר לפתרון, יסתיים בפרוץ אלימות כפי שאירע בשנת 2000, לאחר פסגת קמפ דיוויד.
"אסד לא ישרוד מלחמה"
בחזרה לפגישה עם ג'ונס ב-2007. ידלין התריע בפני השגריר כי מלחמה בין ישראל לסוריה עלולה לפרוץ בקלות, למרות שאף צד לא רוצה בכך.
הפגישה נערכה כשלושה חודשים לפני ההפצצה בסוריה. לפי מקורות זרים, ישראל השמידה אז כור גרעיני בדיר א-זור.
ידלין גם העריך כי משטרו של אסד לא ישרוד במלחמה, אך הדגיש ש"זה לא מתפקידה של ישראל לשמור
על משטר הרשע הזה". בשנה האחרונה הציתה התבטאות דומה של שר החוץ אביגדור ליברמן, שורת מהלומות מילוליות מכיוון דמשק. "אסד חייב לדעת שאם יתגרה בישראל, הוא יאבד השלטון. אני מקווה שהמסר ייקלט היטב בדמשק", אמר ליברמן בפברואר.
ראש אמ"ן הוסיף בפגישה עם ג'ונס כי במהלך השנה שחלפה ממלחמת לבנון השנייה, ביצעה סוריה "הכנות מטורפות" לקראת עימות עם ישראל. הוא ציין כי באותו הזמן המשטר הסורי הפגין ביטחון עצמי רב יותר.
Read this article in English