השופטים של קצב: הקפדן, וזו ש"לא מכירה זיכוי"
ג'ורג' קרא לא עושה חשבון. מרים סוקולוב מחמירה "מאוד מאוד" ואילו יהודית שבח נוטה ללכת עם אב בית הדין. בשנים האחרונות הם לא זיכו נאשמי עבירות מין. הכירו את שלושת השופטים שיכריעו - האם משה קצב זכאי או אשם באונס?
השופטים שלא מזכים? השופטים ג'ורג' קרא, יהודית שבח ומרים סוקולוב - שיפרסמו ביום חמישי את הכרעת הדין במשפטו של נשיא המדינה לשעבר משה קצב, לא זיכו אף אדם שהואשם בעבירות מין בשלוש השנים האחרונות. כך עולה מבדיקת ynet. לקראת הפסיקה הגורלית, הכנו פרופיל קצר של שלושת האנשים שניסו בשנה האחרונה להתעלם מהדי הפרשה בתקשורת.
מתנה לקצב
בראש הרכב השופטים עומד ג'ורג' קרא, בן 58. הוא למד משפטים באוניברסיטת תל-אביב והוסמך כעורך דין בשנת 1975. קרא עבד כעורך-דין פלילי כ-14 שנים. בשנת 1989 מונה לשופט בית משפט שלום בתל אביב ובשנת 2001 קודם לשופט בית המשפט המחוזי בעיר.
בשנת 2007 גזר השופט קרא עונשי מאסר כבדים על כנופיית הפשע של משפחת חרירי, הדבר הוביל להגברת האבטחה סביבו. בנוסף הוא דן בפרשת החניונים, בה היו מעורבים בכירים בעיריית תל אביב וראשי ערים נוספים. ב-2008 הרשיע בכירים בלקיחת שוחד מאל על, בנק הפועלים ובזק.
משה קצב. קיבל מתנה? (צילום: דודו אזולאי)
רוב תיקיו של קרא נוהלו על ידו כשופט יחיד ובמהלך השנים דן במעט תיקים שעסקו בעבירות מין. בקרב עורכי הדין שהופיעו בפניו נתפס קרא כשופט ענייני, "שלא עושה חשבון" ו"כמי שדן לפי הראיות". הוא אינו עושה איפה ואיפה בין עורכי דין ותיקים לצעירים. פרקליטים תיארו אותו כאיש עבודה וקפדן. "יש כלפיו יראת כבוד הערכה רבה".
קרא לא מקל עם מורשעים, הם אמרו. "אם הוא מרשיע ומחליט שאדם עשה את המעשה, הוא מחמיר בענישה ולא נותן עדיפות לשיקולי השיקום. כמובן, כל מקרה לגופו ונסיבותיו". עורכי הדין גם לא חסכו מילים טובות מקרא: "הוא שופט פיקח, מבין עניין, אינו פרו-משטרה ואינו פרו-סנגוריה. אי אפשר למרוח אותו. קרא שומר על כבוד בבית המשפט, איננו מפחד מאיש, אינו מושפע מהתקשורת, אינו מפחד מעבריינים, אינו מפחד מההנהלה". אחד מעורכי הדין סיכם: "קצב קיבל מתנה - את קרא כראש ההרכב".
לא מזכָּה
השופטת מרים סוקולוב, בת 63, למדה משפטים בשלוחה התל-אביבית של האוניברסיטה העברית והוסמכה כעורכת דין בשנת 1971. היא עבדה בפרקליטות מחוז תל אביב במשך חמש שנים, ולאחר מכן, בין השנים 1976-1988,
כיהנה כרשמת של בית משפט השלום בתל אביב. ב-1988 קודמה לשופטת, ובספטמבר 1995 מונתה לכהונת רשמת של בית המשפט המחוזי בעיר. בשנים 1996-2000 כיהנה כשופטת בפועל של בית המשפט המחוזי בתל אביב, עד מינויה הרשמי ביולי 2002.
סוקולוב יושבת כבר שנים ארוכות בהרכבי פשע חמור, ומתמחה בין היתר בעבירות מין. בקרב עורכי הדין היא נחשבת "מחמירה מאוד, מאוד, מאוד". עוד ציינו שהם "אינם מכירים מקרים של נאשמים שעמדו מולה וזוכו, גם כאלה שהיה מגיע לזכות אותם".
באחד המקרים הביאו הנאשם וסנגורו קלטת בה נראתה המתלוננת מודה שבדתה את העלילה. "כולם חשבו שהדבר יספיק כדי לזכות את הנאשם מעבירות המין שיוחסו, לו אבל גם זה לא עזר", אמר עורך דין מאזור המרכז. עורך דין אחר הוסיף: "היא לא מכירה את המילה זיכוי, אין לה את כוחות הנפש לזכות מישהו".
הסנגורים מעדיפים להופיע בפני שופטים אחרים, ולא מסתירים את הביקורת כלפי סוקלוב. "מדובר בשופטת קשה. בניהול משפט היא פרו-תביעה ואנטי סנגוריה, ובהרבה תיקים שבהם היא הרשיע נאשם, בית המשפט העליון הפך את ההחלטה".
ישרה וטובת לב
יהודית שבח, בת 55, למדה משפטים באוניברסיטת בר אילן והוסמכה כערכת דין בשנת 1977. ב-1994, מונתה לשופטת בבית משפט השלום בתל אביב ובינואר 2006 קודמה למחוזי. עורכי דין שהופיעו בפניה תיארו אותה כ"שופטת נעימה ומקצועית מאוד".
שבח הגיעה למשפט הפלילי מהתחום האזרחי בו עסקה שנים רבות, "יחד
עם זאת", אומרים פרקליטים, "היא למדה את העבודה במהירות והשתלבה בהרכב של השופט קרא". הם הוסיפו: "היא שופטת ישרה וטובת לב".
עוד טענו פרקליטים כי להחלטתו של אב בית הדין, במקרה הזה השופט קרא, תהיה השפעה על השופטת שבח. לדבריהם, היא נוטה ללכת אחרי החלטת אב בית הדין, "אם כי היו לה כמה החלטות מעניינות ואמיצות". לגבי משפט קצב, "אפשר שהפעם היא תחליט לנקוט בגישה עצמאית".
שבח ישבה בין היתר במשפט הערעור של עו"ד דורי קלגסבלד ואף ייחסה את ההחמרה בעונשו בבית משפט השלום להשפעת התקשורת.