שתף קטע נבחר

טיפול רשלני ומסוכן במפגע אסבסט ברחובות

תושב רחובות שהתלונן בפני כי הושלך גג אסבסט שבור במכולה מחוץ לחלון ביתו, נתקל ביחס מזלזל ובאטימות מצד העירייה, שפינתה את המפגע המסוכן רק לאחר 24 שעות, בלי אמצעי מיגון כחוק

יחס מזלזל, אטימות, גלגול אחריות וטיפול רשלני ומסוכן, היו התגובה בה נתקל לאחרונה תושב רחובות, שהתלונן בפני העירייה על מפגע אסבסט מחוץ לחלון ביתו.

 

התושב, המתגורר ברחוב בצלאל לינדה, התלונן בפני המוקד העירוני כי שכניו פינו גג אסבסט מביתם ללא כל פיקוח או אמצעי מיגון והשליכו את האסבסט השבור לתוך מכולה ציבורית. הדבר יכול לסכן את תושבי הסביבה בשל החשש להתפשטות סיבי האסבסט המסוכנים לבריאות.

 

בעירייה הבטיחו להגיע מיד, אולם הדבר לקח להם 24 שעות. כתוצאה נחשף התושב ובני משפחתו לסכנה שעות רבות והם נאלצו לישון בלילה מחוץ לביתם. ומה עשתה העירייה? במקום לפנות לאיגוד ערים לאיכות סביבה כדי שזה יטפל בחומר כחוק, מיהרו הפקחים להוביל את האסבסט למקום לא ידוע, ובלי להשתמש באמצעי מיגון.

 

התושבים לא מכירים את הסיכון

קוראים לזה "עבירה גוררת עבירה". בעל הבית שפירק את גג האסבסט עבר על החוק שכן החוק מחייב לעשות זאת תוך מיגון העובדים והסביבה, ומחייב להטמין את האסבסט באתרים מיוחדים שנקבעו לשם כך.

 

ההוראות הללו מוכרות היטב למוסדות ציבור וקבלנים, אולם אינן נפוצות בקרב הציבור הרחב. זו כנראה הסיבה לפינוי הפשטני שעשו התושבים, מבלי לדעת מה הסיכון הטמון בכך להם ולסביבתם.

 

אולם התושב המודאג היה מודע לסכנה, בעיקר כשנוכח לגלות שסכנת התפשטות החלקיקים גבוהה מכיוון שהאסבסט היה שבור בחלקו. משום כך הוא פנה כמו אזרח טוב למוקד העירוני, שם נמסר לו שפקח יגיע בדחיפות למקום.

 

לרבה הפתעתו, כשחזר מהעבודה בערב הוא מצא את המכולה במצב שבו היתה באותו הבוקר. התושב שוב גילה אחריות והתקשר למוקד העירוני, שם נאמר לו שהפקח הגיע, ראה במה מדובר ויחזור מחר לטפל בנושא.

 

יחס מזלזל

באותו לילה ישנו הוא והוריו ישנו מחוץ לבית, מכיוון שהמכולה קרובה לחלון ביתם ונשקפת להם סכנה ממשית. לאחר שהעביר את הוריו לבית של קרובים, שב התושב הזועם התקשר למוקד להודיע על המפגע המסוכן, אך לשווא.

 

למחרת הוא התקשר שוב ושלח את התלונה בלווי תמונות. "זו כבר היתה השיחה החמישית למוקד. המוקדנית אמרה לי שהפקח עסוק כרגע ושאתקשר מאוחר יותר. לא יאומן עד כמה ההתייחסות מזלזלת", הוא אומר. 

 

בשלב זה הוא ביקש סיוע מעמותת אדם טבע ודין, שפנתה אף היא לעיריית רחובות אך נדהמה גם לקבל יחס מזלזל בעניין. "העובדה כי יום שלם לאחר שלוחות האסבסט השבורים היו פזורים באזור מגורים, תשובת המוקד לפניית אדם טבע ודין היתה "התקבלה פנייה נוספת בעניין זה", מעוררת תמיהה ודאגה" נמסר מהעמותה.

 

עוד נמסר, כי "העירייה כאחראית על בריאות התושבים בתחומה, הייתה צריכה לפעול במיידית לסילוק המפגע באמצעות הקפדה על ההנחיות, ביניהן הרטבה של המקום כדי שהסיבים לא יתפזרו, כיסוי הלוחות והשברים ביריעות ניילון, הטמנתם באתר המורשה לכך ואזהרת הציבור מפני ביצוע עבודות אסבסט. בנוסף היה על העירייה ליידע את השכנים הנמצאים ברדיוס של 50 מטר כי עליהם לאטום את כל הפתחים לבתיהם כדי למנוע חשיפה לסכנה". 

 

בעיריית רחובות מגלגלים את האחריות אל איגוד ערים לסביבה, ואילו מאיגוד ערים לסביבה לא התקבלה תגובה.

 

מעיריית רחובות נמסר: "הפקח העירוני נשלח לשטח באופן מיידי עם קבלת הפנייה. יודגש כי הפיקוח העירוני אינו גורם מוסמך לזהות חומרים מסוכנים, לטפל בהם או לאכוף את החוק לפינוי חומרים אלו. לפיכך המשיך המוקד העירוני בטיפול בפנייה וערך שיחת ועידה עם נציגות איגוד ערים לאיכות הסביבה, וזה התבקש לשלוח פקח מטעמו שיחבור לפיקוח העירוני בשטח להמשך הטיפול, ומתן הנחיות מטעם אנשי המקצוע. האיגוד לא שלח פקח ולא חזר לעירייה עם הנחיות. למחרת פונתה המכולה מהמקום".

 

חומר מסוכן

אסבסט מוגדר כאבק מזיק וכחומר מסוכן. האסבסט מסוכן לבריאות רק כאשר הוא במצב התפוררות, אז משתחררים סיבים לאוויר. ההתפוררות עלולה להיגרם כתוצאה מביצוע פעולות אגרסיביות יזומות של קידוח, ניסור, חיתוך, ליטוש, השחזה ועוד. בפעולות אלה ניתקים סיבי אסבסט מצמנט המלט, ומרחפים באוויר.

 

הסכנות הטמונות בפסולת אסבסט צמנט הינן במקרה של קירבה לאוכלוסייה - שחרור של סיבי אסבסט. חשיפה של אוכלוסייה לסיבי אסבסט באופן מתמשך ולריכוזים גבוהים עלולה לגרום למחלות ריאה חשוכות מרפא לאחר תקופת חביון ארוכה, הנעה בין כמה שנים ועד 30 או 40 שנה ואף יותר לאחר החשיפה הראשונית.

 

לאחרונה הודיע המשרד להגנת הסביבה כי החל פינוי של שטח בגודל של מעל 100 דונם, המכיל כמות עצומה של פסולת אסבסט צמנט, מאזור קציעות שבמועצה האזורית רמת נגב. בעבר פעלו  מספר בסיסים של צה"ל  אך מזה שנים רבות שהם אינם מאוכלסים, ובשטח נותרו כמויות גדולות של פסולת אסבסט ופסולת אחרת שמקורם במבנים שנהרסו ובפסולת נוספת שהושלכה בשטח.

 

המשרד להגנת הסביבה והיחידה לאיכות הסביבה במועצה פנו לגורמים הרלוונטיים בצה"ל והתריעו אודות המפגע הסביבתי החמור. לאור זאת, החלו לפני כשבוע עבודות טיפול ופינוי של הפסולת על ידי קבלן המוסמך לעבודות אסבסט, בהתאם לתכנית המאושרת על ידי הועדה הטכנית לאבק מזיק ובפיקוח אנשי המשרד להגנת הסביבה והמשטרה הירוקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האסבסט במכולה
צילום: אדם טבע ודין
הגג שפורק
צילום: אדם טבע ודין
מומלצים