קושי בהעברת התקציב: שר האוצר הוזעק לכנסת
הדיונים לקראת העברת חוק ההסדרים לתקציב הדו-שנתי הבא הגיעו אל הישורת האחרונה והיא רצופת מכשולים גבוהים ומוקשים שיש לפרק בעדינות. חברי ועדת הכספים כבר מותשים מדיון כמעט רצוף של 9 שעות והערב הוזעק השר שטייניץ עם צמרת משרדו כדי לנסות ולהגיע להסכמה עם חברי הכנסת
חוק ההסדרים נכנס אל הישורת האחרונה: צמרת האוצר הוזעקה הערב (ג') לוועדת הכספים של הכנסת, על מנת שתטיל את מלוא כובד משקלה כדי לפרק את המכשולים האחרונים שמונעים את אישור הצעות האוצר בחוק ההסדרים לתקציב הדו-שנתי הבא. החוק אמור להגיע בשבוע הבא לאישור סופי במליאת הכנסת.
הדיונים על חוק ההסדרים - כותרות אחרונות
- הצבא דורש 6 מיליארד - התקציב מתעכב בוועדה
המכשול המרכזי שעומד לדיון הוא הצעת החוק העוסקת בעידוד השקעות הון במפעלי תעשייה. ההצעה, שקובעת הסדרים חדשים להטבות במס להשקעה במפעלים תעשייתיים, נוסחה על ידי האוצר כך שמפעלים להפקת מחצבים ולחיפושי נפט וגז, או כל חברה ממשלתית לא צפויים להנות מההטבות החדשות.
בוועדות הכספים הציעו מספר תיקונים שמחריגים את חברת כימיקלים לישראל (כיל) מכלל זה ומאפשרים למשקיעים בה להנות מהטבות מס. שר האוצר מתנגד לתיקונים אלה ומאיים למשוך את הצעת החוק כולה מתוך המסגרת של חוק ההסדרים, אם חברי הוועדה לא יוותרו על החרגת כיל.
"מדובר בחוק בעל חשיבות קריטית לשוק ולפריפריה", אמר השר. "שמונה חודשים עיבדו אותו בוועדה מקצועית בראשות מנכל"י האוצר ומשרד התמ"ת, חיים שני ושרון קדמי, בהשתתפות פעילה של נציגות התעשיינים. נותר חוק מודרני, בלי ביורוקרטיה, עם המון שקיפות שכבר זוכה לשבחים בארץ ובעולם".
שטייניץ כבר הגיע היום לפשרה עם חברי הכנסת, אשר תאפשר למשקיעים בחברות הביטחונית, תעש ורפא"ל, להנות מהטבות למרות שמדובר בחברות ממשלתיות. כעת נותרה על הפרק סוגיית כיל. "כולנו פוליטיקאים", אמר שטייניץ. "כימיקלים לישראל היא חברה מצויינת עם הנהלה ועובדים מקצועיים אבל בסופו של דבר אנחנו צריכים לחוקק בצורה הגיונית כי אין חוק בעולם שכולם נהנים ממנו במידה שווה".
חברי הוועדה כבר מותשים מדיון כמעט רצוף של 9 שעות, שבו אושרו רוב ההצעות אחרי מגעים של הנהלת הקואליציה עם הממשלה בימים האחרונים. נציגי הקואליציה בוועדה אולצו לקראת הערב להסכים על פשרות מדומות כדי להסיר את אבני הנגף של ההצעות שקודם התנגדו להן בתוקף. כך הצליחו להסיר את ההתנגדויות ולהעביר את הצעות הבאות:
- חיוב קבוצות רכישה בתשלומי מע"מ על עסקאות נדל"ן שהחלו למפרע מה-28 לאוקטובר השנה.
- מתן כוח למינהל מקרקעי ישראל בשנתיים הקרובות לפנות חוכרים של אדמות חקלאיות בפרברי ערים - אם תוקף החוזה שלהם לא הוארך ואם השתנה הייעוד של הקרקע למטרות מגורים, מסחר או תעשייה. מדובר בעיקר בקרקעות באזורי הביקוש במרכז הארץ שיקבלו מחירים גבוהים במכרזי המינהל לאחר שזה ישלם לחוכרים כ-30 שקל לדונם.
- הארכת ההקפאה של חוק הדיור הציבורי לשנתיים,
במקום לחמש שנים כהצעת האוצר. לפשרה זו הגיעו לאחר שבאוצר התחייבו להשקיע 150 מיליון שקל ברכישת דירות לנזקקים. המתנגדים טענו כי הסכום הוא "לעג לרש" ולא מיטיב עם חסרי הדיור.
קודם לכן אושרו בוועדת הכספים, בקלות יחסית, ההצעות הבאות:
- הגדלת דמי הביטוח הלאומי למעסיקים על השכר לעובדים שמעל 60% מהשכר הממוצע.
- הגדלת התקרה הכוללת לתשלום דמי הביטוח הלאומי עד לשמונה פעמים השכר הממוצע – כ-65 אלף שקל – במקום עד 5 פעמים כיום – כ-40 אלף שקל.
הצעות אלה התקבלו למרות התנגדות שרגא ברוש, נשיא לשכת התיאום של ארגוני המעסיקים. זאת לאחר שהאוצר מחק מהחוק לפי דרישת יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), את הצעתו לבטל בשנתיים הקרובות את הגדלת קצבאות הילדים, כפי שנקבעה בהסכמי הקואליציה עם הסיעות החרדיות.
גפני אומנם הציג את ביטול הגזירה כהישג פוליטי ואישי, אבל בוועדה פירשו את המחווה של האוצר כניסיון לעודד את יו"ר הוועדה לקדם את החוק מהר ככל האפשר.
ועדת הכספים גם החליטה להוציא מחוק ההסדרים להליך חקיקה שאיננו מוגבל בזמן, בין השאר, את הנושאים הבאים:
- מיסוי מלגות לסטודנטים וחוקרים.
- מתן הנחות בארנונה רק למי שאיננו חייב מסים למדינה, זאת בהצלבת המידע בין מחשבי רשות המיסים לאלה של הרשויות המקומיות.
מדרגת המס הראשונה תתרחב, ארוחות צהרים לא יוכרו לצורכי מס
במשך היום לא הייתה לגפני ברירה אלא לעכב את ההצבעה על ההצעות שעברו הערב בלחץ צמרת האוצר, לאחר שלא זכו לרוב בוועדה לפני כן. גפני גם רמז לגבי כמה הצעות שעברו ברוב קולות בקואליציה (9:5) כי הוא נאלץ לתמוך בהן רק מתוקף תפקידו.
בינתיים נמסר כי וועדת העבודה והרווחה, שגם היא טיפלה בסעיפי חוק ההסדרים, החליטה למחוק ממנו את הצעת האוצר לשחוק את רוב קצבאות הביטוח הלאומי כך שלא יעודכנו בשנתיים הקרובות במלוא עליית המדד.
בוועדת הכספים הודה גפני כי נאלץ להיכנע ללחצי האוצר ולאשר את הצעתו לבטל את ההכרה לצורכי מס בהוצאות של עוסקים על ארוחות עסקיות במסעדות, בניגוד לעמדתו שנתמכה בוועדה כי ההכרה תינתן רק להוצאות שהעוסק יוכיח לפקיד השומה כי הן מייצרות הכנסה. כפיצוי כביכול לביטול ההכרה אושרה בוועדה ההצעה להרחיב את מדרגת המס הראשונה שמשמעותה תוספת הכנסה של עשרות שקלים.
גפני גם הביא לאישור הצעה להחזיר לענף יועצי המס את בוגרות רשת החינוך החרדית "בית יעקב", למרות שאין להן תעודת בגרות כנדרש בחוק הקיים. ברשת יש מסלול מקצועי להכשרת יועצי מס ובעבר בוגרות המסלול נכנסו למקצוע עד שהתקבל חוק ביוזמת גפני (בטעות, לדבריו) שחייב את יועצי המס בתעודת בגרות שאיננה נהוגה ברשת החרדית.
וועדת הכספים גם אישרה חקיקה לעידוד השקעות בתעשיות עתירות ידע, על ידי הכרה לצורכי מס בהשקעות בחברות למחקר ופיתוח. כמו כן אושר פטור ממס על הכנסות מתמלוגים לתושבי ישראל שיחזרו לארץ מחו"ל ב-4 השנים הבאות והמפעלים שיש להם בחו"ל.
הוועדה דחתה ברוב קולות את הצעת האוצר לבטל את ההטבות במס שניתנות לעיתונאים זרים וגם ספורטאים זרים ימשיכו ליהנות מאותן הטבות מס.