מאז תום ההקפאה: זינוק גדול בבנייה בהתנחלויות
1,712 יחידות דיור חדשות נבנות בשטחים בשלושת החודשים האחרונים, קצב כמעט חסר תקדים. כמעט בכל התנחלות שנייה מתבצע פרויקט בנייה משמעותי, והפריחה גדולה במיוחד דווקא בהתנחלויות המבודדות. "זו התקופה הפעילה בגדה מזה שנים"
כאילו לא היתה הקפאה. שלושה חודשים מאז סיומה של תקופת הקפאת הבנייה, ההתנחלויות מתרחבות בקצב כמעט חסר תקדים. על פי נתוני "שלום עכשיו", החלו עבודות על לא פחות מ-1,712 יחידות דיור חדשות בהתנחלויות, ובכמעט כל התנחלות שנייה מתבצע פרויקט בנייה משמעותית. הדבר בולט במיוחד בהתנחלויות המבודדות, והקטנות יותר.
בכ-65 התנחלויות שונות מתרחש פרויקט בנייה גדול. בקדומים החלה בנייה של 76 יחידות דיור מאז תום ההקפאה, ברבבה נבנות כ-60 דירות, באלעזר 58, בכרמי צור 42 ובנריה 30.
גם בהתנחלויות נוספות הבולדוזרים עובדים שעות נוספות. בשקד עומלים על בניית 25 דירות, הן בפדואל והן בריחן בונים 24 יחידות דיור, בעטרת 18, בסוסיא 15 ובמעלה מכמש 11. וזוהי רק רשימה חלקית.
כל זה קרה מאז הפיצוץ האחרון בשיחות הישירות עם הפלסטינים, והחלטת הממשלה לא להאריך את ההקפאה. התוצאה ברורה - אלפי יהודים נוספים יגורו בגדה בעת שאבו מאזן ובנימין נתניהו ישובו בעתיד לדבר פנים מול פנים, אם בכלל, דבר שיציב דילמות חדשות בדרך לשלום.
בלשכת ראש הממשלה ניסו להפחית מחשיבות הבנייה המואצת בשטחים. "הבנייה העכשווית לא תשפיע בשום אופן על גבולות השלום", קבע מרק רגב, אחד מדובריו של נתניהו. הוא אמר ל"ניו יורק טיימס" כי אותה בנייה מתרחשת מאז ההקפאה רק בהתנחלויות הקיימות, וכי לא בוצעו מאז הפקעות בנייה חדשות.
אושרה כבר בנייה של 13 אלף דירות נוספות (צילום ארכיון: רויטרס)
דרור אטקס, שמתעד את הבנייה מעבר לקו הירוק כבר כמעט עשור, אמר כי הוא אינו זוכר גידול דומה בבנייה במילניום הנוכחי. חגית עופרן משלום עכשיו אמרה דברים דומים: "זו התקופה הפעילה ביותר מזה שנים". לדבריה, פרט ליחידות הדיור שכבר החלו להיבנות, אושרה בנייתן של 13 אלף דירות נוספות. לעומת זאת, בכל אחת משלוש השנים הקודמות נבנו רק כ-3,000 יחידות דיור.
"ההקפאה נגמרה, אנחנו ממלאים פערים"
גם מנהיגי המתנחלים לא סותרים את הנתונים. "ההקפאה נגמרה, ואנחנו ממלאים את הפער", אמר ל"טיימס" דוד העברי מהמועצה האזורית שומרון. "המספרים של שלום עכשיו אמינים. הספירה נראית הגיונית. הדבר היחיד הוא שאנחנו רואים את זה באופן חיובי, והם בצורה שלילית". נפתלי בנט, מנכ"ל מועצת יש"ע, אמר כי ביקש מהממשלה לפרסם מכרזים ל-4,000 דירות נוספות, בעיקר בהתנחלויות הגדולות.
בשנים האחרונות, מרבית הבנייה בהתנחלויות התבצעה בגושי ההתנחלויות הגדולים, הקרובים יחסית לקו הירוק, בהם מעלה אדומים, בית"ר עילית ומודיעין עילית, שאמורים להישאר בשליטת ישראל במצב של חילוף שטחים אפשרי עם הפלסטינים. לעומת זאת, הבנייה המואצת בתקופה האחרונה מתבצעת דווקא בהתנחלויות מרוחקות יותר, כמו תפוח, טלמון ועופרה.
"ברבות מההתנחלויות בהן לא נרשמה בנייה חדשה בשנים האחרונות יש כיום התחדשות של הבנייה והתרחבות", נמסר משלום עכשיו, שאף שיגרו מכתב למשרד הביטחון המפרט את הבנייה הבלתי חוקית בשטחים. הקהילה הבינלאומית מתייחסת להתנחלויות ולמזרח ירושלים כאל בלתי חוקיות ובלתי לגיטימיות, למרות שישראל הבהירה בעבר כי הבנייה בירושלים חוקית ותימשך.