טיול בעמק: להתגנב למשטרה, להתלבש כמו פעם
המשכו של הטיול בעמק יזרעאל לוקח אותנו למשטרת נהלל, ואל הקברים המרתקים בבית העלמין של היישוב. עוד נוכל לחוות את חיי החלוצים באזור ולהרגיש לרגע בראשית המאה הקודמת
גם לכם יש את החברים האלה שמבקשים המלצות על מסלולים לטיול עם המשפחה? זה שוב קרה לי, בפעם המי יודע כמה, ובהזדמנות הקודמת ביקרנו בתחנת הרכבת הישנה שבכפר יהושע (לא להתבלבל עם זו הפעילה בבית יהושע, כן?), ובמושבות הטמפלרים שבאלוני אבא ובית לחם הגלילית. את החלק הבא של הטיול תוכלו לעשות באותו יום – או לנסוע ביום אחר, למקומות שנמצאים ממש לא רחוק מאותה תחנה.
משטרת נהלל ההיסטורית. שעתיים פעילות למשפחה
התחנה ממוקמת על כביש 75 (חיפה-נצרת), מרחק קצר מערבה מצומת נהלל. ליד הכניסה ליישוב מנשיה זבדה קשה לפספס את מבנה המשטרה הבריטי הצבוע לבן. המבנים הללו ידועים גם בשם "משטרת הטיגארט" - אלה מצודות שהוקמו בתקופת המנדט הבריטי ביוזמתו של סר צ'ארלס טיגארט, מהנדס ששירת בהודו כמומחה לדיכוי מרידות וללוחמה בטרור ובגרילה.
מבנה המשטרה הישן (צילום: אלכס ליבק)
טיגארט הוזעק ארצה ב-1937, בשיאם של מאורעות תרצ"ו-תרצ"ט, כדי לתאם בין הזרועות השונות של המנדט הבריטי שפעלו נגד המורדים מערביי ארץ ישראל וכנגד הכוחות הערבים הבלתי סדירים שחשו לעזרתם מעבר לגבולות סוריה ולבנון. ביוזמתו של אותו מהנדס הוקמה ב-1938 גדר הצפון, שנועדה לחסום את הגבול הצפוני. בנוסף, הוחל בהקמתן של כ-60 מצודות מחמישה דגמים שונים, בהתאם למיקומן ולהיקף הכוחות שנועדו לשהות בהן. בין הבניינים המפורסמים שנותרו מאותם ימים: מצודת נבי יושע, מצודת מג'ד אל-כרום, בניין משטרת טבריה, משטרת עפולה, משטרת בית ליד, ומשטרת באר שבע. הקבלן המבצע של עבודות הבנייה היה באותם ימים סולל בונה.
תחנת נהלל יושבת בנקודה אסטרטגית על קו התפר שבין נצרת ליגור. תפקידה היה להגן על האוכלוסייה האזרחית בעמק יזרעאל – יהודית וערבית – ועל אנשי השלטון הבריטי. על התחנה פיקד סרג'נט יצחק שבילי, מפקד סמכותי ובעל אישיות מרשימה שיצר יחסי רעות עם כל תושבי העמק. תחת מסווה של פעילות משטרתית שגרתית עזרו שוטרי התחנה בפיקודו של שבילי לפעילי "ההגנה" בפעולות מבצעיות רבות.
עמדת היומנאי המשוחזרת (באדיבות המועצה לשימור אתרי מורשת )
מבנה התחנה היה מיועד להריסה, אך בתחילת שנות ה-90 של המאה הקודמת המועצה לשימור אתרי מורשת שיקמה את המבנה והקימה בו מרכז מבקרים למורשת השוטר והנוטר העברי בארץ ישראל.
אז מה עושים שם? אחרי תיאום טלפוני עם ענת יוניוס, מנהלת האתר תוכלו להשתתף בסיורים מומחזים עם שחקנים, וגם במשחק עם הילדים, בניסיון להתגנב למבנה המשטרה.
האתר פתוח בימים א'-ה' בשעות 08:00-16:00. מחיר הכניסה: 10-20 ש'. לתיאום מוקדם ופרטים נוספים - טלפון: 04-6415073 או דוא"ל: nahalal@shimur.org.il
בית הקברות בנהלל. חצי שעה פעילות
לא הרחק ממשטרת נהלל נמצא בית העלמין של המושב הצפוני. מעבר לכך שמדובר בפינה קסומה שלצדה משתרעים עצי שיטה לבנה ונוף העמק המדהים - מדובר במקום שבו נקברו רבים וידועים, שקורותיהם שזורים בתולדות ההתיישבות בעמק ובמדינה. כמה מבני שושלת דיין-גפן קבורים כאן וגם אילן ואסף רמון ז"ל, שנדמה כי סיפור מותם נצרב לעד בליבו של כל ישראלי.
איך להגיע לשם? אם יצאתם ממשטרת נהלל - על כביש 75 נוסעים לכיוון נצרת, ופחות מקילומטר אחד מזרחה לצומת נהלל, עולה הכביש לתמרת. ממנו מסתעף שמאלה הכביש לבית-הקברות ולתל שימרון הסמוך.
מוזיאון יפעת. שעתיים-שלוש שעות פעילות
את המסלול היומי מומלץ לסגור במוזיאון יפעת. זה מציג את סיפורם של החלוצים בעמק יזרעאל, ועוסק בסיפור ההתיישבות השיתופית–חלוצית בעמק. במוזיאון יש תצוגת חפצים מקוריים מהגדולות בארץ. הילדים ודאי יתעניינו לראות איך נראו בובות המשחק של פעם, וכיצד נראו הטרקטורים והכלים החקלאיים בתחילתה של המאה הקודמת ובאמצעה.
מחסן הבגדים הישן (באדיבות המועצה לשימור אתרי מורשת)
המוזיאון גם מציג שיחזור מדויק של בתים בקיבוצים ובמושבים שבסביבה, וטעימה מאורח החיים
בעמק יזרעאל ובארץ כולה באותה תקופה. תיאום מוקדם יוכל לסייע לכם להצטרף לשירה בליווי אקורדיון, או לארוחה בכלי פח של פעם.
איך מגיעים לשם? אם הגעתם מבית העלמין של נהלל - חיזרו לכביש 75 לצומת נהלל, ופנו שמאלה לכביש 73. אחרי שתעברו את הכניסה למושב נהלל, את הכניסה לרמת דוד והכניסה לגבת - תראו משמאלכם תחנת דלק ולצדה הכניסה לקיבוץ יפעת. משם השילוט כבר ידריך אתכם.
המוזיאון ביפעת פתוח בימים א'-ה' בשעות 09:00-16:00, ובשבת ב-11:00-14:00. יש לתאם מראש ביקורי קבוצות. מחיר הכניסה: 9-25 ש'.
פרטים נוספים תוכלו לקבל בטלפון 04-6548974 או בדוא"ל: yifmuseu@ifat.org.il
ההמלצות באדיבות המועצה לשימור אתרי מורשת