סיכום שנתי: התיירים לא מרוצים מהמוניות והלכלוך
השנה טרם הסתיימה, אך אומדן משרד התיירות מראה כי 3.45 מיליון ביקרו בישראל. עוד עולה כי התיירים אולי מוכנים להשלים עם הבידוק הביטחוני, אך פחות מרוצים משירותי המוניות והניקיון
השיא הוכרז - רגע לפני תום השנה. במשרד התיירות סיכמו היום (ב') את שנת התיירות 2010 והכריזו כי מאז תחילת ינואר ביקרו בישראל 3.45 מיליון תיירים. מדובר באומדן שערך המשרד, שכן השנה טרם הסתיימה ונתונים מדויקים עתידים להתפרסם רק בעוד כשבועיים.
מסקרים שערך המשרד בקרב התיירים שביקרו בארץ נבדקה בין היתר שביעות הרצון שלהם, בדרוג של 1 עד 5. בין השירותים שקיבלו ציון ממוצע גבוה נמצאים האתרים הארכיאולוגיים (4.6), מדריכי התיירים (4.4), שדות התעופה, ואפילו הבידוק הביטחוני (4.3). ציונים נמוכים יותר קיבלו שירותי המוניות (3.8) החנויות והניקיון בשטחים הציבוריים (3.9). יצוין כי סוגיית הלכלוך וההזנחה באתרי התיירות בערים רבות עלתה רק לאחרונה גם בדו"ח מבקר המדינה.
שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, אמר בעת הצגת הנתונים כי ב-2011 יפנה המשרד משאבים לשיווק בקרב אוכלוסיות הנוצרים בהודו (150 מיליון בקירוב), פולין ודרום קוריאה. הוא שב והבטיח לקדם הקמת בתי קזינו בערד, מצפה רמון ובאילת.
השיא הקודם של שלושה מיליון תיירים בשנה, נשבר לפני מעט יותר מחודש, עם הגעתה של קבוצת אנשי דת נוצרים מברזיל. במשרד התיירות אמרו כי מגמת הגידול מורגשת כמעט בכל החודשים שחלפו מאז אוקטובר 2009. מספר התיירים השנה מהווה גידול של כ-700 אלף מאלה שהגיעו לכאן בשנה הקודמת, ובכ-400 אלף יותר משנת השיא עד עתה, 2008.
לפני חודש: התייר ששבר את השיא מתקבל בנתב"ג (צילום: יואב גלזנר)
למה הם באים? שני שלישים "תיירות קלאסית"
על פי הנתונים שהוצגו, 66 אחוזים מהתיירים הגדירו את מטרת בואם כצליינות, בילוי והנאה, או טיול. 17 אחוזים הגיעו לישראל לבקר קרובים וידידים, ו-15 הגיעו למטרות עסקים. לדידו של מיסז'ניקוב, "ישראל היא לא מדינת נופש ופנאי", כמו טורקיה או קפריסין וכך גם הוא דאג למצב את המדינה כארץ הקדש ובמרכזה ירושלים, שאליה באים רוב התיירים מהעולם. "הם באים בגלל הדת אבל נשארים בגלל סיבות אחרות: צפרות, יין, טיולי אופניים ושאר אטרקציות", הוסיף השר.
מסקרים שערכו אנשי המשרד בשנה החולפת עולה כי ירושלים היא העיר המתוירת ביותר, ובה ביקרו 76 אחוזים מהתיירים. בתל-אביב ביקרו 54 אחוזים. אחריהם מדורגים: ים המלח (49 אחוזים), טבריה (42) ונצרת (39).
גם אל שטחי הרשות הפלסטינית באים יותר תיירים, כתוצאה מהגאות, בעיקר של תיירים צליינים לישראל. לפי מיסז'ניקוב, רק בחג המולד הגיעו כ-90 אלף תיירים לרשות. "הם (הפלסטינים - ז.ר) מרוויחים בזכותנו ומשגשגים בזכות התיירים שבאים אלינו", נימק מיסז'ניקוב את הפריחה התיירותית אצל הפלסטינים, "וזאת למרות סירובה של שרת התיירות שלהם להיפגש איתי".
בית לחם בחג המולד. גם הפלסטינים נהנים מהגאות בתיירות (AP)
מדינות השיא: ארה"ב ורוסיה
ארה"ב שיגרה לישראל בשנה שחלפה כ-19 אחוזים מכלל התיירים. אחריה ברשימת המדינות מדורגת רוסיה, שאזרחיה מהווים כ-15 אחוזים מסך התיירים שנכנסו לארץ. צרפת תרמה 9 אחוזים. בריטניה וגרמניה תרמו כל אחת כ-5 אחוזים מסך המבקרים.
ברוח סוף השנה האזרחית ציינו במשרד התיירות כי על פי האומדן שלהם, כ-69 אחוזים מהתיירים שנכנסו ב-2010 הם נוצרים. כ-23 יהודים, והיתר בני דתות אחרות או חסרי דת. למעלה ממחצית מהתיירים ביקרו כאן בפעם הראשונה בחייהם.
אנחנו נופשים יותר. קצת יותר
ומה באשר להרגלי החופשה של "מר ישראלי"? קצת יותר מ-16 מיליון לינות תיירים ישראלים נרשמו בשנה החולפת. במשרד התיירות ציינו כי נתוני היציאה לחופשה של הישראלים עלו רק ב-4 אחוזים בהשוואה לשנה החולפת. אכסניות הנוער והלינה הכפרית רשמו זינוק של 12 אחוזים במספר הלינות, בעוד המלונות הסתפקו בעלייה של אחוז אחד.
במהלך 2010 נרשמה עלייה של 7 אחוזים ביציאות ישראלים לחו"ל, לעומת 2009. בהשוואה לשנת השיא הקודמת, 2008, מדובר בעלייה של אחוז אחד בלבד.
התיירות באזור פורחת, בעיות התשתית לוחצות
יצוין כי מספר כניסות התיירים לארץ מורכב בין היתר גם מאלה העוברים דרך גשר אלנבי לתחומי הרשות הפלסטינית,
ועוד מבקרים רבים שחולפים כאן לטיול חד-יומי בדרכם למדינות שכנות. עם זאת, אותה שיטת ספירה היתה תקפה גם בשנת השיא הקודמת 2008. במשרד התיירות הקפידו לציין כי חל גידול גם במספר התיירים שמגיעים לכאן ליותר מיום אחד, בהשוואה לשנים קודמות.
לצד החגיגות, לא כולם בתעשיית התיירות בארץ שותפים להתפעלות מהמספרים. שמואל צוראל, מנכ"ל התאחדות המלונות, הזהיר לאחרונה כי "מתבשמים מעלייה במספר המבקרים הכולל גם אורחים חד יומיים, שתרומתם למשק עלולה להיות שלילית". בנוסף, גורמי תיירות רבים ומשרד התיירות שותפים לטענה כי יש מחסור חמור של בתי מלון בישראל - ואין תשתית מתאימה לקלוט מספרי תיירים גדולים יותר, אם הגידול יימשך.
בראייה נרחבת יותר, נראה כי המזרח התיכון כולו זוכה לעדנה בתחום התיירות. בחודשים האחרונים דיווחו גורמי תיירות בירדן, סוריה, לבנון ואף ברשות הפלסטינית על מספרים חסרי-תקדים של תיירים שביקרו בתחומן.