אל בראדעי: מובארק שולט במצרים כמו קיסר
הדיפלומט הוותיק פרסם מאמר דעה ב"וושינגטון פוסט", שבו האשים את המשטר המצרי ברמאות בבחירות לפרלמנט ובדיכוי האופוזיציה. אל-בראדעי הזהיר כי החברה המצרית היא "פצצה מתקתקת" שעלולה להתפוצץ אם לא יערכו רפורמות דמוקרטיות
מנהל הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לשעבר האשים את נשיא מצרים בדיכוי מתנגדי משטר ובחתירה תחת הדמוקרטיה. במאמר דעה שפרסם היום (ב') ב"וושינגטון פוסט" כתב מוחמד אל-בראדעי, השוקל להתמודד לנשיאות בשנה הבאה, כי מצרים זקוקה ל"התחלה חדשה".
אל-בראדעי (67), חתן פרס נובל לשלום ששב לקהיר בפברואר האחרון, אמנם לא הכריז רשמית על מועמדותו לנשיאות, אבל מתחת לפני השטח כבר מנהל קמפיין הכולל ביקורים במסגדים, כנסיות והזדמנויות צילום עם ידוענים. בתחילת השנה הוא אף הקים "אגודה" לאומית שתפעל למען רפורמות דמוקרטיות בארצו.
"מצרים ערכה באחרונה עוד מערכת בחירות של מרמה ופארסה", כתב אל-בראדעי במאמרו בהתייחס לניצחון מפלגת השלטון. "בקלפיות הוכנסו בקולות לא כשרים, קולות נקנו בכסף. אנשים ששקלו להצביע לאופוזיציה מצאו עצמם קורבן למעשי אלימות מצד בריונים מקצועיים. ההפרות הללו תועדו היטב בידי ארגוני זכויות אדם".
הדיפלומט הוותיק טען שזו רק הוכחה נוספת לכך שמצרים היא דמוקרטיה על הנייר בלבד. "המציאות היא שמדובר במשטר השולט ביד ברזל. הנשיא חוסני מובארק נהנה מכוח קיסרי. בית המחוקקים לא באמת מפקח על התקציב. נאסר על יותר מחמישה איש להתכנס ללא היתר כדי לערוך הפגנה שקטה. כוחות הביטחון פועלים באוניברסיטאות כדי לוודא שהסטודנטים לא עוסקים בפעילות פוליטית".
אל-בראדעי רמז על תוכניותיו לעתיד בהתייחס למערכת הבחירות לנשיאות. "התיקונים האחרונים לחוקה הערימו מכשולים אדירים על אדם עצמאי להתמודד לנשיאות. כל מועמד שלא זוכה לחסות מאחת המפלגות המאושרות לא יכול להקים מטה בחירות או לגייס תרומות. ב-12 החודשים מאז פתחתי בקמפיין
למען רפורמות במצרים, קיבלתי שלל בקשות לראיונות. אבל מאז שנערכה סדרת פעולות נגד התקשורת המקומית, אף גוף לא מעז לדבר איתי".
חרף המצב העגום שמשרטט אל-בראדעי, הוא הביע תקווה לשינוי. "מצרים זקוקה להתחלה חדשה. קולות המרי גדלים מיום ליום. אנחנו באים מרקע שונה, ממקצועות שונים, מחלקים שונים בחברה ומאמונות דתיות שונות. אבל כולנו מדברים בקול אחד למען צדק חברתי", סיכם. "היציבות לכאורה המבוססת על דיכוי היא פצצה מתקתקת. יציבות ארוכת טווח במצרים, כמו בכל מדינה אחרת, תלויה בביסוס דמוקרטיה אמיתית".