שתף קטע נבחר

 

מדינת היהודים באוגנדה

הם מתפללים בבתי כנסת בשפה העברית, קוראים בתורה וחוגגים את החגים היהודים. משלחת מישראל יצאה לבקר את השבטים היהודיים הנידחים ביותר בעולם, וחזרה עם רשמים ומסקנות. למשל, שגם שם יש שלושה בתי כנסת לשני יהודים

כמי שגדלה בסביבה רב-תרבותית, מעולם לא הבנתי באמת למה התכוונו אנשים שאמרו לי כי אחד הדברים הנפלאים ביותר ביהדות, הוא היכולת לפגוש ביהודים אחרים בכל מקום בעולם, ולהתפלל איתם באותה השפה. מעולם - עד שהגעתי לאוגנדה.

 

לאחרונה שבתי ממסע מרגש בין קהילות יהודיות אבודות באפריקה, במסגרת תנועת "יהודה הצעיר", המוציאה ארבעה סיורים בשנה לקהילות יהודיות אבודות (Lost Jewish Communities) בפורטוגל, דרום-אפריקה, הודו ואוגנדה.

 

צילום: עופרה צוקר

 

התרגשתי מאוד לנסוע לאפריקה, למפגש עם קהילות יהודיות רחוקות. אני עצמי עברתי בין תרבויות: במקורה, התגוררה משפחתי באירופה, אך נמלטה מהפוגרומים למקסיקו. בתחילת שנות ה-90' - כשהייתי בת שנתיים וחצי - היגרה משפחתי הקרובה לארצות הברית, ותמיד הערכתי את התרבויות השונות סביבי.

 

לקורס השנתי של "יהודה הצעיר" החלטתי להצטרף בשל רצוני לחוות בישראל חיים בסביבה שרובה ככולה יהודית. לאחר מחשבה עמוקה ודיון עם משפחתי, החלטתי להשתתף במסלול "עולמי" של הקורס.

 

קולות מן השמיים

כמו בבדיחה המפורסמת על שני יהודים ושלושה בתי כנסת, גם בקצה עולם - בקרב שבטים אבודים באוגנדה - פגשתי יהודים דתיים ודתיים יותר. קהילת הפוטי (Putti) השתייכה בעבר לשבט האבאיודיה (Abayudaya), והחליטה להיפרד ממנו במטרה לשמור על אורח חיים דתי יותר. הדבר הראשון שעשינו כשהגענו אליהם, היה ללכת לבית הכנסת שלהם. הם שרו כמה שירים בעברית, וקולותיהם טהורים ויפים.

 

באוגנדה התרגשתי להתפלל מנחה עם יהודים אפריקאים. אני לא יכולה אפילו להתחיל לתאר את עוצמת הרגע. לאחר תפילת מנחה, שרנו את "התקווה". אגב, שמותיהם של כל הילדים בכפר מזכירים את שכונת מאה שערים: שרה, רבקה, רחל, שמואל וגדליה.

 

בערב שבת ביקרנו אצל השבט היהודי המרכזי - האבאיודיה, במה שאני יכולה להגדיר כאחת השבתות המשמעותיות ביותר בחיי. בקבלת השבת מילאו את בית הכנסת קולות מלאכיים של בני השבט, מלאי טוהר ורגש. ישבתי ליד ילדה קטנה, ששרה את כל המילים. היא נראתה המומה מכך שידעתי לשיר עימה את התפילה, והביטה בי במבט מבולבל. למחרת חגגו בבבית הכנסת את בת המצווה של שתי נערות. הרב שאל אותן לגבי מטרותיהן לעתיד, ובירך אותן. הבנות קראו בתורה ואף שרו את ההפטרה. לא יכולתי להפסיק להתפעל בלבי מכך שהחדר מלא כולו באנשים שנראים שונים מאוד מאיתנו, אך אוחזים במסורת ובשורשים משותפים.

 

בבית - בכל מקום בעולם

אוגנדה גרמה לי להעריך מחדש את כל מה שאני יודעת וחשה לגבי היהדות. התרבות העשירה והאנשים לא דמו לשום דבר שפגשתי מעודי. תחושת השייכות המיידית למקום גרמה לי להלם. הרגשתי כך רק כאשר הגעתי לישראל.

התחושה המשותפת, תחושת ה"בית" נובעת ממקור זהה: מחמימות הקהילות היהודיות באשר הן, והאהבה ללא תנאי שחשים מהן.

 

זכרון הידיים הקטנות שנגעו בי, העיניים הגדולות והיפות שהביטו בי בתחושה רבה של אמון, ושיניי הפנינים שנחשפו בחיוך רחב למראי, מעלים בי צמרמורת, וממלאים את עיניי דמעות התרגשות. אני כמהה ללמוד עוד ועוד על התרבויות שביקרתי בהן, ומוצאת את עצמי מזמזמת את המנגינות שהילדים הקטנים פיזמו. תחושת ה"לחיות את הרגע", חוויית הצבעים, הריחות והקולות ללא התערבות הטכנולוגיה, עודן מפעמות בי. ואני יותר מאי פעם בהיותי צעירה יהודיה.

 

  • הכותבת היא חניכת הקורס השנתי "יהודה הצעיר", תנועת הנוער של נשות הדסה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ילדה יהודייה באוגנדה
צילום: עופרה צוקר
מומלצים