סטנלי פישר השאיר את הריבית ללא שינוי - 2%
החלטת הנגיד נובעת מהחשש מהתחזקות השקל מול הדולר והאירו, מסדרת הנתונים המעודדים בתחום האינפלציה ומיציבות מחירי שכר הדירה במדד המחירים הכללי
נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, החליט הערב (ב') להשאיר את הריבית לחודש ינואר 2011 ללא שינוי, ברמה של 2%. ההפוגה בהעלאות הריבית, זה החודש השלישי ברציפות, באה לאחר שמחודש ספטמבר בשנה שעברה ביצע בנק ישראל שש העלאות ריבית, בשיעור מצטבר של 1.5%.
מה שסייע לפישר הפעם להשאיר את הריבית ללא שינוי היא סדרת הנתונים המעודדים בתחום האינפלציה שפורסמה בשבועיים האחרונים: ב-30 הימים האחרונים האינפלציה הצפויה ל-12 החודשים הבאים שינתה כיוון, וירדה בשיעור קל ל- 3.1% לעומת 3.2% בחודש נובמבר. מדד נובמבר עלה בשיעור אפסי של 0.1% וכתוצאה מכך האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד נובמבר 2010 לעומת מדד נובמבר 2009), מסתכמת ב-2.3% ונמצאת לכן רק מעט מעל אמצע תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%).
גם סעיף הדיור במדד המחירים הכללי, המבטא למעשה את השינויים בשכר הדירה, נותר בחודש שעבר ללא שינוי. בחוזי השכירות החדשים, אלה שנחתמו בחודשים אוקטובר ונובמבר, נרשמה אף ירידה קלה של 0.2%. במחירי הדירות בפועל, שאינם כלולים בחישוב המדד הכללי, נרשמה בחודשים ספטמבר-אוקטובר עלייה מתונה של 0.4% בלבד.
אולם הגורם המשמעותי ביותר בהחלטתו של נגיד בנק ישראל להשאיר את הריבית ללא שינוי הוא החשש שלו מהתחזקות נוספת של השקל מול הדולר והאירו. בבנק ישראל מודעים היטב לעובדה שהעלאה נוספת של הריבית בארץ ללא ביצוע מהלך מקביל בארצות הברית ובאיחוד האירופי מגדילה את פערי הריביות בין השקל לבין הדולר והיורו. כתוצאה מכך גדלה האטרקטיביות של השקל, דבר שגורם להמשך התחזקותו של המטבע הישראלי ולפגיעה ביצואנים.